Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Háttér Társaság: Gulyás törvénysértésre szólítja fel a fenntartókat azzal, hogy tiltsák be a Meseország mindenkiét

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közleményt adott ki a Háttér Társaság LMBTQI-szervezet arra reagálva, hogy Gulyás Gergely miniszter a délelőtti Kormányinfón azt mondta, ha óvodákban használják a Meseország mindenkié című mesekönyvet, akkor meg kell vizsgálni, nem merül-e fel kiskorú veszélyeztetésének a gyanúja, és ha igen, akkor a fenntartóval szemben eljárást kell indítani.

A szervezet hangsúlyozza, azok az állami szervek, önkormányzatok vagy oktatási intézmények, amelyek az alapján tiltanak be egy mesekönyvet, hogy abban meleg, leszbikus vagy transznemű mesehősök is szerepelnek, jogellenesen cselekszenek.

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény ugyanis a magyar állam, a helyi önkormányzatok és a köznevelési intézmények számára előírja, hogy eljárásaik és intézkedéseik során szexuális irányultság vagy nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést ne alkalmazzanak.

„Amikor a miniszter arra utasítja az oktatási intézményeket és fenntartóikat, hogy a mesekönyvet tiltsák be, törvénysértésre szólítja fel őket” – írja a szervezet.

A Háttér Társaság szerint a miniszter állításával szemben a szakemberek által is elismert, rendkívül népszerű mesekönyv nem hogy nem ártalmas a gyermekeknek, de kifejezetten hasznos számukra, hogy az életkoruknak megfelelő formában találkozhatnak bennük a társadalmi sokszínűség kérdéseivel.

Hozzáteszik, a Meseország mindenkiében a leszbikus, meleg vagy transznemű mesehősök mellet egyébként idősek, romák, kerekesszékkel közlekedők és szegénységben élő szereplők is ugyanúgy vannak, és a könyv a szexualitás témájával egyáltalán nem foglalkozik, a mesehősök pont úgy jelennek meg a történetekben, mint a hagyományos mesékben a heteroszexuális szereplők.

„Ha a gyermekeknek nem káros az, hogy Hófehérkét csókjával menti meg a királyfi, vagy Hamupipőke egész este a herceggel táncol, akkor az sem ártalmas számukra, ha Batbaján azonos nemű párja mellett találja meg a boldogságot” – írják.

A Háttér Társaság szerint azok az oktatási intézmények, amelyek elérhetővé teszik a könyvet vagy meséket dolgoznak fel belőlük, nem hogy bűncselekményt nem követnek el, de a Nemzeti Alaptanterv követelményeinek tesznek eleget.

A NAT szerint ugyanis a tananyagnak olyan alapvető értékeket kell közvetítenie, mint a megértés, az együttérzés, a törődés, a szabadság, az igazságosság, a méltányosság, a tolerancia és az önazonosság.

A Társaság felszólítja Gulyás Gergelyt, hogy a jövőben tartózkodjon attól, hogy oktatási intézményeket illetve azok fenntartóit megalapozatlan büntetőeljárásokkal fenyegesse, illletve azokat jogellenes hátrányos megkülönböztetésre szólítsa fel.

A Mérce megkereste a Meseország mindenkiét kiadó Labrisz Leszbikus Egyesületet is az üggyel kapcsolatban, akik az alábbi közlemény küldték válaszul:

„Hogy a könyv homoszexuális propaganda lenne, az gyűlöletketésre és ellenségek mesterséges kreálására alkalmas álhír. Kikérjük magunknak a megalapozatlan vádakat, hogy mi kárt okozunk gyerekeknek. Elítéljük, hogy a miniszterelnök és kormánypárti politikusok az LMBT embereket használják fel a gyűlöletpropagandájuk terjesztésére.

Szerintünk nem az LMBT emberektől kell védeni a gyerekeket, hanem az olyan emberektől, akik a kirekesztő, gyűlölködő, mindent fekete-fehérnek ábrázoló gondolkodásukkal negatívan befolyásolják és korlátozzák a gyerekek természetes empátiáját, nyitottságát és kíváncsiságát a világ sokszínűségére, és agresszív viselkedésükkel félelmet keltenek bennük.”

Címlapkép: Fotó: Kiss Soma Ábrahám, Mérce