Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás: a béremelési törvény lehetőséget ad arra, hogy az orvosok magánpraxisban is dolgozzanak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerdán ülésezett a kormány, így Gulyás Gergely ma délelőtt Kormányinfón ismertette a meghozott döntéseket. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Magyarország a második hullám során is a jobban védekező országok közé tartozik, mivel a halálozások száma 1 millió főre vetítve nálunk alacsonyabb, mint mint Nyugat-Európában.

Hogy ezek az adatok ne romoljanak, Gulyás hangsúlyozta, hogy a szabályokat mindenki tartsa be, mert ez az egyetlen garancia arra, hogy a lehető legkevesebben betegedjenek meg. 36 járványkórházat jelöltek ki, emiatt van szükség az orvosok átvezénylésére is, de a miniszter megjegyezte, messze vagyunk még attól, hogy ezek a dolgozók 1 százalékát érintsék.

Az első hullámban a védekezés célja az volt, hogy időt nyerjünk és az egészségügyet fel tudjuk készíteni. Most az egészségügy rendelkezésre áll, a lélegeztetőgépektől az orvosokig és ápolókig minden biztosított a védekezéshez – tette hozzá Gulyás.

A miniszter ezután bejelentette: a kormány úgy döntött, hogy az ápolói béremelést is folytatják, így az idén novemberi, 20 százalékos emelés után további 30 százalékos béremelésre kerül sor 2022 január elsejével.

Gulyás az orvosok béremelésével kapcsolatban elmondta, örülnek, hogy sikerült megegyezni a Magyar Orvosi Kamarával, és hogy az ellenzéki pártok is látták, hogy gyorsan kell elfogadni ezt a törvényt. Úgy fogalmazott, mind az orvosi szakmában, mind a politikában egyetértés jött létre.

A miniszter a magánpraxisok tiltásáról is beszélt, amivel kapcsolatban sok negatív visszhang érkezett szakmabeliektől. Gulyás elmondta, nem szeretnék a magánpraxisokat megtiltatni, az új törvény lehetőséget ad arra, hogy az „ésszerűség határán belül” a magánegészségügyben is rendelhessenek a dolgozók.

Habár a háziorvosok bérfejlesztését nem foglalja magában a mostani törvény, Gulyás elmondta, el fognak fogadni egy új szabályozást, ami garantálja, hogy az új bértáblánál rosszabbul ők se keressenek.

Gulyás a gazdasági helyzetről is beszélt, kiemelte, hogy a kormány 1,4 millió álláshely megtartásához járult hozzá, a KSH szerint pedig 4 és fél millióan dolgoznak jelenleg, ami csak 18 ezer fővel marad el a legmagasabb foglalkoztatottságtól.

A miniszter ezen kívül Orbán tegnapi bejelentése után itt is elmondta, hogy január elsejétől újra 5 százalékos lesz a lakásépítés áfája, majd hozzátette, jövő héten a hitelmoratórium meghosszabbítását is benyújtják az Országgyűlés elé – erről szintén a miniszterelnök tájékoztatott korábban.

Gulyás végül a koronavírussal kapcsolatos nemzeti konzultáció végeredményeit is ismertette, amelyek szerint a távolságtartással 78-os volt az egyetértés, a maszkviselés témájában 83, viszont a kijárási korlátozásokat csak 59 százalék támogatta.

Az újságírói kérdések során a miniszert arról is kérdezték, hogy Soros György felszólította az EU-t, hogy indítson próbapert Magyarországgal szemben. Ezzel kapcsolatban Gulyás megjegyezte, az EU-s jogban ismeretlen kifejezés a próbaper.

Gulyás Gergelytől a Pesti Srácok megkérdezte, mi a véleménye arról, hogy több óvodában is bevezetik a Meseország mindenkié című mesekönyvet, amit Dúró Dóra korábban a „melegpropaganda miatt” ledarált. A miniszter szerint nem kellene a homoszexuális propagandát bevinni a gyerekekhez, majd hozzátette: itt kiskorúak veszélyeztetése is előfordulhat, így akár eljárás is indulhat ott, ahol a fenntartó használja ezt a mesekönyvet. Később elmondta, ő ebben az ügyben nem lát problémát Magyarországon, hiszen bejegyzett élettársak lehetnek azonos nemű párok, és  mindenkinek a magánügye ez. De azzal a kormány nem ért egyet, hogy a gyerekek irányába ilyen propagandát folytassanak, mert az káros és veszélyeztetheti őket.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán