Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem jutottak be Budaházyék a Meseország mindenkié felolvasására

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ígéretükhöz híven vasárnap délelőtt tíz körül megjelentek a II. kerületi Átrium színház – egykor mozi – előtt a Budaházy család ismert tagjai, György és Edda nagyjából 25-30 (időben változó számú) követőjükkel, valamint úgy egy tucat ellenük tiltakozó aktivista társaságában.

Az ismert szélsőjobboldali testvérpár és szimpatizánsaik egy gyerekmatiné ürügyén vonultak az intézményhez, jelenlétükkel a Meseország mindenkié című könyv felolvasása ellen kívántak tiltakozni, bejutni azonban nem tudtak az épületbe.

Az intézmény üzemeltetői arra hivatkoztak, hogy nem kötelesek beengedni a felolvasás ellen tiltakozó jobboldali aktivistákat, míg Budaházyék támogatói azon húzták fel magukat, hogy a véleményük szerint gyerekekre káros, homoszexuális propagandaeseményt budapesti adófizetők pénzéből tartották meg, így úgy gondolják, igenis joguk lenne bemenni. Erről készült felvételünket az alább tudjátok megnézni:

Gaudi-Nagy Tamás, a magyarországi szélsőjobboldal veterán jogásza hiába győzködte a rendezőket „buzipropagandára” valamint alaptörvényre hivatkozva, majd mikor felismerte reménytelen helyzetüket, kifejtette, hogy meglátása szerint a „buzilobbi” megszállta a fővárosi önkormányzatot és az épületet.

Ezután Budaházy Edda rögtönzött sajtótájékoztató keretében mondta el meglátásait a homoszexualitásról, valamint a kapcsolatos ismeretterjesztésről, amikor ellen-ellentüntetők jelentek meg nagyjából egy tucatnyian, és felhívták figyelmét a családon belüli erőszak problémájára, ami a „buzipropagandával” és a „buzilobbival” szemben valós és súlyos társadalmi probléma. Mégsincs ehhez mérhetően hangsúlyosan kezelve akár a magyar jogrendben, de a családokat, gyerekeket féltő jobboldali aktivisták is rendszeresen elsiklanak felette, miközben a melegektől féltik a gyerekeket, például a bántalmazó apák helyett.

Budaházyék ellen tüntető aktivista az Átrium előtt. Fotó: Mérce

Ahogy a szombati, Mi Hazánkos szélsőjobboldali megmozdulás helyszínén, az Átrium előtt is krétarajzokkal fejezték ki véleményüket a melegjogi aktivisták:

Budaházyékra reagáló krétafelirat az Átrium előtt. Fotó: Mérce

Budaházyék ellen tiltakozó krétafeliratok az Átrium előtt. Fotó: Mérce

Mindazonáltal Budaházyék akciója számukra félsikerrel zárult, hisz noha a megakadályozni kívánt matinét megtartották, közönség nem vett részt rajta, és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester sem olvasott fel a könyvből, miután számtalan megkeresést kapott homofóboktól, és a rendezvény szempontjából jobbnak látta, ha távol marad.

A felolvasást ellenben online lehetett követni, noha az utcáról néha behallatszott Budaházyék skandálása:

Szombaton szintén szélsőjobboldali tiltakozás zajlott a Dúró Dóra által ledarált mesekönyv ellen, akkor a Mi Hazánk szervezésében, nagyjából 100-120 homofób támogatójuk részvételével, amihez a Pride aktivistái szolgáltatták a talpalávalót egy szomszédos ház ablakából, Orbán Viktor miniszterelnök pedig vasárnap reggel a rádióban biztosította nem is olyan burkoltan támogatásáról a mesekönyv ellenzőit.

Kiemelt kép: Mérce fotó