Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budaházyék fenyegetése miatt közönség nélkül tartják meg a Meseország Mindenkié-felolvasást vasárnap

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mégsem megy el a vasárnap délelőtt, a második kerületi Átriumban, a Dúró Dóra Mi Hazánk-képviselő által korábban nyilvánosan ledarált mesekönyvből tartandó nyilvános felolvasásra Őrsi Gergely, a II. kerület ellenzéki polgármestere. A Meseország Mindenkié! – Mesematiné programjában az LMBTQ-barát, gyerekeknek szóló kiadványból Szalai Kriszta színművész tart majd délelőtt 10 órától nyilvános felolvasást. A Labrisz Leszbikus Egyesület, és a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal által szervezett eseményt az eredeti program szerint Őrsi is felolvasott volna egy mesét.

Azonban a héten a rendezvény ellen a szélsőjobboldali, a múltban számos Pride-ellenes akciót is szervező Budaházy-testvérek jelentettek be a helyszínen ellenakciót, a jobboldali-konzervatív aktivisták által használt aláírásgyűjtő internetes platformon, a CitizenGo-n pedig petíciót tettek közzé, amelyben a könyvterjesztőket arra kérték, „vegyék le kínálatukból” a Meseország Mindenkié című művet.

A Budaházy Edda által az Átriumhoz bejelentett tiltakozó akciót a BRFK végül is engedélyezte, annyi kikötéssel, hogy azt nem a Margit körút 55. szám előtt, hanem egy ajtóval arrébb, a Margit körút 57. szám előtt tarthatják meg.

Telefonon értük el Őrsi Gergelyt, aki tegnap este Facebookon jelezte, bár a rendezvényt továbbra is fontosnak tartja, a „könyvégetés, könyvdarálás” ellen való fellépés pedig továbbra is politikai ügy, a kialakult helyzetben úgy érzi, jelenléte nem segítené a rendezvény által kitűzött célokat, ezért annak szervezőivel egyeztetve lemondta részvételét. A bejegyzést az egyik szervezői csoport Facebook-oldala, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene is megosztotta, változatlan formában, kommentár nélkül.

A Mércének a kerületvezető úgy fogalmazott,

„Nagyon szerettem volna, és most is szeretném, hogy a fejekben tudatosuljon, hogy itt nem az a helyzet, amit a propagandamédia meg egyes szélsőségesek állítanak, a bejegyzésemben pedig jelzem, hogy egy mesekönyv tartalma nem lehet politikai kérdés.”

Hozzátette, a tény, hogy részt venne és fel is olvasnak az eseményen, „politikai térbe” helyeződött, ami a szélsőjobboldal reakcióit is kiváltotta. Viszont

„könyvdarálás után egy gyerekrendezvényt nem lehet megzavarni, ha annak az az ára, hogy én nem veszek részt, akkor ez az ára.”

Őrsi hozzátette, a szervezőkkel közösen, egyeztetve jutottak végül erre a következtetésre. Ugyanakkor jelezte, számára fontos, hogy ez nem jelentheti azt sem, hogy a könyvpusztítás ellen ne kéne politikailag is egyértelműen fellépni.

Arra a kérdésre, hogy a CitizenGo kezdeményezése és a kormánymédia ezzel kapcsolatos cikkei döntését befolyásolták-e, Őrsi azt válaszolta, tudomása volt a CitizenGo-s petícióról, „de amíg a propagandamédia és a politika nem szállt bele ebbe a dologba”, addig nem volt szükséges ez a döntés. Hozzátette, természetesen rengeteg elítélő, sőt homofób hangvételű levelet is kapott az elmúlt napokban, de nem ez befolyásolta a döntésében.

A polgármester szerint arra, hogy egy gyerekrendezvényen „szélőségesek harsogjanak”, egyáltalán nincs szüksége senkinek.

Mérő Vera, az egyik szervező a Mércének telefonon elmondta, végül a megjelenő szélsőjobbos aktivisták jelenlétét a BRFK is engedélyezte, ezért ők úgy döntöttek, nem tennék ki a résztvevő gyerekeket helyszíni zaklatásának. Ebből az okból a rendezvényt végül közönség nélkül tartják meg a helyszínen, a gyerekek pedig otthonról, online követhetik majd azt.

A döntésről a Facebook-oldalon közleményt is publikáltak, ebben Mérőék úgy fogalmaztak:

a rendőrségnek mérlegelnie kellett volna, hogy erre a rendezvényre várhatóan érkeznek majd gyerekek, akiket megrémíthet az, ahogyan viselkednek, öltözködnek a tudhatóan és alaposan dokumentáltan ordas eszméket valló szélsőségesek – akikről már több, korábbi alkalom miatt azt is elég jól tudjuk, hogy milyen módon gyülekeznek. Nyilván megrémítené a gyerekeket az is, hogy belekötnek a szüleikbe, agresszívek, és kirekesztő üzeneteket hirdető ruházatban, transzparensekkel érkeznek (vélhetően).

Mivel az extrém nézeteket valló szélsőjobb tüntetése közvetlenül az Átrium mellett lett volna – mert más, távolabbi helyszínt nem fogadnának el -, alappal lehet feltételezni, hogy az ő gyülekezési joguk aránytalanul sértette volna a gyerekek jogait – ezzel pedig hátráltatva az ő megfelelő lelki fejlődéshez való jogukat -, így ezt a demonstrációt jogszerűen meg lehetett volna tiltani. Főleg, mert a fenyegető kommentekről e-mailben és telefonon is, többször értesítettem a BRFK munkatársait, ami miatt a kulturális (gyerek)rendezvényt eleve biztosították volna, ha nincs bejelentett ellentüntetés, akkor is. Önmagában nonszensz, rendőri védelmet kérni egy meseolvasásra, nem igaz?”

Őrsi lemondásával kapcsolatban Mérő kérdésünkre megerősítette, a polgármester eredetileg magánemberként olvasott volna fel az Átriumban, miután régi ismerősként erre őt felkérte, szó sem lett volna róla, hogy hivatalosan, a kerület képviseletében vesz részt. Azt, hogy ő nem vesz részt, végül közösen döntötték el a szervezők és ő.

Budaházy Györgyék tervezett akciójával kapcsolatban ehhez Mérő még hozzátette:

„Egy köztörvényes, ordas eszméket valló bűnöző és a testvére tudott olyan helyzetet teremteni”, amely közönség nélküli eseményre kényszerítette őket.

Dúró Dóra, aki a hét eleji, nagy visszhangot keltett akciója után, amikor is a Meseország mindenkié című gyerekkönyvet iratmegsemmisítővel darálta le, nehezményezte, hogy abban az LMBTQ közösség tagjai és problémái felé is történik érzékenyítés.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete az akciót pár napja élesen elítélte. Dúró pártja, a Toroczkai László vezette, Mi Hazánk Mozgalom ennek ellenére ma 3 órára a VIII. kerületbe, a Labrisz Egyesület irodája elé tüntetést is bejelentett a kiadvány nyilvános forgalmazása ellen.

A homofób politikai akciókat az elmúlt napokban több kormányzati pénzből működő propagandaoldal is megtámogatta, volt olyan hírportál, ahol a könyvet „dinamitként” írták le a gyerekekkel kapcsolatban.

A Labrisz, az oktatásban segédletként is javasolt mesekönyv kiadója pedig ugyancsak tegnap, Facebook-oldalán arra szólította fel azokat, akiket a könyvdarálós akció felháborított, különböző akciók és programok, illetve a könyv átdolgozásai és felolvasásai előtt mindenképpen értesítsék őket is elérhetőségeiken.

A Meseország Mindenkié Dúró akciója után egyébként az online könyves sikerlisták élére is tört: több áruház weblapján jelenleg is ez az egyik legnépszerűbb kiadvány, és a készletek is hamar elfogytak.

Címlapkép: Fotó: Kiss Soma Ábrahám, Mérce