Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elismerte a rendőrség, hogy hibázott Budaházyék aurórás akciója során

Ez a cikk több mint 4 éves.

Elismerte a józsefvárosi rendőrkapitány az Auróra Közösségi Ház panaszának azon részét, amely szerint a kiérkező rendőröknek szeptember 26-án el kellett volna ismernie, hogy Budaházy György, homofób  provokátor jogtalanul szállta meg az LMBT-barát közösségi ház, az Auróra belső tereit társaival, a Budapest Pride, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Magyar LMBT Szövetség közös rendezvénye alatt.

A szervezők és a közösségi házat üzemeltető Marom Klub Kft. nevében a Helsinki bizottság nyújtott be panaszt az eset után, amelyben a rendőrségi eljárással kapcsolatban több részletet is súlyosan kifogásoltak, ezek egyikének adott helyt most a 8. kerületi rendőrkapitányság.

Azt írták:

” a tényállás tisztázása során beszerzett adatokból téves jogi következtetést vontak le, illetve ebből következően téves jogi tájékoztatást adtak a bejelentőknek és a sértetteknek is, amikor nem ismerték fel, hogy a magánterületen jogosulatlanul demonstráló személyekkel szemben szabálysértés elkövetésének gyanúja merült fel, így ennek megfelelő további intézkedések megtétele lett volna indokol”.

Nem adtak azonban helyet azoknak a panaszoknak, amelyek szerint túl későn, csak 20 perccel a provokáció kezdete után érkeztek a helyszínre, és azzal sem értett egyet a kapitányság, hogy tévesen jártak el a rendőrök akkor is, amikor további 20 percig, az alosztályvezető kiérkezéséig nem voltak hajlandóak bemenni az Aurórába.

A Helsinki Bizottság közleményében kiemelte, a határozat ezen részeit meg fogják fellebbezni a panaszos felek, mivel álláspontjuk szerint Budaházyék őket saját, bérelt ingatlanjukon belül fenyegették és ócsárolták, amelynek csakis gyors és határozott rendőri fellépés vehette volna elejét.

Mint írták:

” az utóbbi hónapokban több olyan homofób akció történt, amelyeknél a rendőrség nem járt el kellő eréllyel. Emellett azt a rossz gyakorlatot követik, hogy a nyilvánvaló gyűlölet-bűncselekményeknél, még ha közösség tagja elleni erőszaknak erős jelei vannak, akkor is garázdaság vagy más kisebb súlyú bűncselekmények és szabálysértések miatt indítanak nyomozást.”

Akkori cikkünkben beszámoltunk róla, hogy Budaházyék molinókkal érkeztek, leszaggattak egy szivárványos zászlót, és mintegy három órás bent tartózkodásuk alatt a hely vendégeivel is fenyegetőztek, gúnyolódtak, a rendőrség azonban mégsem szólította fel őket arra, hogy hagyják el a helyiséget, sőt, azt a jelenlévőt igazoltatták először, aki Budaházy György egyik molinóját joghurttal öntötte le.

A Pride hónap alatt és után is több szélsőjobboldali kispárt, szervezet próbálta meg azzal felhívni magára a figyelmet, hogy az Aurórában és akörül próbál meg különböző provokációkat, akciókat végrehajtani. Október 23-án például az egyenpólókban masírozó, és a Mi Hazánk Mozgalomhoz köthető Légió Hungária a bezárt és üres Auróra előtt letépte és elégette az arra kitűzött szivárványos zászlót is.

Címlapkép: Mérce