Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pride-zászlót gyújtogattak a Légió Hungária tagjai az Auróránál

Ez a cikk több mint 4 éves.

FRISSÍTÉS 16.28: Pikó András polgármester a Mércének adott interjúban is jelezte, hogy a rendőrség arról tájékoztatta: megerősített védelmet kap az Auróra. Pikó ismét mélységesen elítélte az atrocitást és szolidaritását fejezte ki.

FRISSÍTÉS 15.56: Pikó András, Józsefváros megválasztott polgármestere elítélte az Auróra elleni támadást. Mint írta:

„Délután 4 órakor az Auróra kinyit, ezért egyeztettem telefonon a kerületi rendőrkapitánnyal, aki biztosított arról, hogy kézben tartják a helyzetet és védelmet biztosítanak az ottlévőknek.”

15.02: Az Auróra kapuja előtt kiérkező munkatársaink egy szétégett zászlót találtak már csak.

Fotó: Mérce

Schönberger Ádám, az Auróra Klubot működtető egyesület elnöke a Facebookon tudatta: valamivel 2 óra előtt az Auróra előtt körülbelül 50-60 ember érkezett az Auróra elé, akik feltehetőleg a Mi hazánk mai megemlékezésére tartottak, út közben viszont leszedték az épületről a szivárványos Pride-zászlót és felgyújtották, az épületet pedig összestencilezték.

Mivel az Auróra zárva volt, mindez az utcán történt. Schönberger jelezte: senki sem sérült meg, de arra felhívta a figyelmet, hogy a mintegy 50 fős szélsőjobboldali tömeg rendőri biztosítás nélkül masírozott az után.

Az épületben tartózkodók egyike a Mércének azt mondta: éppen csak sikerült bezárniuk az ajtót az Aurórához érkező neonáci (magukat egyébként anti-antifáknak hívó, bármit is jelentsen ez) tömeg elől. Ezután maga a zászlógyújtogatás elég csöndben zajlott, viszont elég hangosan szólt utána a „Ria-Ria-Hungária”. Az épületben alig néhányan voltak, de eléggé megijedtek – érthető módon az ajtó előtti csoportosulástól.

Feltehetőleg a Légió Hungária tagjairól van szó, legalábbis az Auróra falára és a földre felfújt logó alapján:

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

A Légió Hungária a Telegramra tett ki néhány képet arról, hogy ma egy nagyobb csoporttal járják a várost, de hogy honnan hova tartanak éppen, az a posztból nem derül ki.

Fotó: Mérce

Jelenleg is tart a rendőrségi helyszínelés (a zászlóégetők már eltűntek), kollégáink a helyszínen vannak, amint lesz új információnk, frissítjük a cikket.

A Legionárius Facebook-oldalon „szomorú” megjelöléssel ment ki körülbelül egy órája egy poszt, amin Légió Hungária pólós férfiak iszogatnak egy kocsmában, és rendőrök veszik őket körbe. A poszt szövege: „mindig mindenért mi vagyunk a hibásak…”

Az Aurórában nemrég Budaházy György és társai egy zártkörű Pride-rendezvényt blokkoltak, akkor a rendőrség nem intézkedett ellenük, hiába kérték őket erre a hely működtetői.

A Légió Hungária október 23-ára forgatott promóvideójában a következő leírás szerepel:

„Egyrészt tisztelgünk elődeink előtt, akik életük, vérük és szabadságuk kockáztatása árán is küzdöttek az elnyomó vörös rémmel szemben, másrészt küzdelmüket folytatva tiltakozunk az új baloldali eszmék folyamatos terjedése ellen.”

Az alig több mint 1 perces, Lobogjon a láng című videón Molotov-koktéllal gyújtogatnak például EU-s zászlót (itt lehet megnézni).

Címlapkép: Az Auróra összestencilezett fala. Kép: Mérce