Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A francia kormány 20 ezer éjjelre bérelne ki hotelszobákat a családon belüli erőszak áldozatainak elkülönítésére

Ez a cikk több mint 3 éves.

A francia kormány bejelentette, hogy körülbelül 20 ezer éjszakának megfelelő mennyiségben venne ki hotelszobákat azért, hogy a kijárási korlátozások idején ide helyezhessék el a családon belüli erőszak áldozatait. Minderre azután került sor, hogy kiderült, az országban a koronavírus miatti karantén alatt jelentősen megszaporodtak az otthonokban a bántalmazások – írja az Index.

Marlene Schiappa, a nemi egyenlőségért felelős államtitkár azt is elmondta, az országban 20 olyan élelmiszerboltot is kijelölnek, ahol a nők vásárlás közben segítséget kérhetnek, ha családon belüli erőszak érte őket.

Amint azt a France 24 írja, az első ilyen üzletek az Unibail-Rodamco-Westfield ingatlanos cég bevásárlóközpontjaiban lesznek.

„A hipermarketek azon kevés üzletek közé tartoznak, amik még  nyitva lehetnek. Úgy gondoltuk, jó lenne, ha a családon belüli erőszak áldozatai – vagy olyanok, akik ismernek ilyen áldozatot – ezeken a helyeken tudnának illetékes segítőkkel találkozni” – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek az URW szóvivője.

Ezen kívül az ország további 1 millió eurót szán arra, hogy a családon belüli erőszak ellen küzdő szervezeteket támogassa most, hogy a karantén idején megnőtt az igény a szolgáltatásaikra.

Franciaországban múlt héten láttak napvilágot azok a rendőrségi jelentések, amelyekből kiderült, hogy március 17-e óta, vagyis amióta kijárási korlátozás lépett érvénybe a vírus miatt,

Párizsban 36 százalékkal, az egész országban pedig átlagosan 32 százalékkal nőtt a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bejelentések száma.

Az Al-Jazeera hozzáteszi, ebből két eset sajnos gyilkosság volt. A lap továbbá megmelítette azt is, hogy Spanyolországban is van már hasonló kezdeményezés: ott a nők a patikákban a „Mask 19” szavak bemondásával jelezhetik, hogy segítséget kérnek, és szeretnék, ha a gyógyszerészek felvennék a kapcsolatot a hatóságokkal.

Nemrég mi is írtunk a Mércén arról, hogy a koronavírus kezdete óta Magyarországon is jelentősen megugrott a családon belüli erőszak bejelentéseinek a száma, miközben Brazíliában is 40-50%-kal nőtt az ilyen esetek száma, Katalóniában 20%-kal emelkedett, Cipruson pedig szintén 30%-kal többen hívják a segélyvonalat.

Múlt pénteken Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatóján nem tért ki arra, hogy a kijárási korlátozás hogyan vonatkozik a családon belüli erőszak áldozataira, azt viszont hangsúlyozta, hogy a kialakult veszélyhelyzetben is számíthatnak a segítségre.

A húsz krízisközpontban, nyolc titkos menedékházban és huszonegy félutas ház szolgáltatásai továbbra is elérhetők, valamint a 24 órában hívható segélyvonal is az áldozatok rendelkezésére áll a +3680205520-os számon. A kríziskezelő ambulanciákon azonban megszüntették a személyes kontaktust, ezek munkatársai online vagy telefonon keresztül elérhetők.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

(Index, France24, Al-Jazeera)

Helyreigazítás: A cikk korábbi változatában helytelenül azt írtuk, a francia kormány 20 ezer hotelszobát bérel ki.