Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A járvány kezdete óta Magyarországon is jelentősen megugrott a családon belüli erőszak bejelentéseinek a száma 

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pénteken egy sajtótájékoztató keretében Boglacsik Tímea, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója bejelentette, hogy

„a korábbi hetekhez képest jelentősen többen telefonáltak, és a továbbiakban is számítani lehet a hívások számának növekedésére.”

Ez nem csak Magyarországon van így: a március 17-én elrendelt kijárási tilalom kezdete óta több mint 30%-kal megugrott a családon belüli erőszakról tett bejelentések száma Franciaországban, Párizsban pedig 36%-kal – írja a Euronews. Sajnos nem csak ott figyelhető meg ez a jelenség: a Qubit cikke szerint Brazíliában 40-50%-kal nőtt az ilyen esetek száma, Katalóniában 20%-kal emelkedett, Cipruson pedig 30%-kal többen hívják a segélyvonalat. A karantén idején Kínában is ugyanígy megugrott a segélyhívások száma.

Franciaországban még normális körülmények között is elkeserítőek a családon belüli erőszakkal kapcsolatos adatok: minden évben körülbelül 219 ezer nőt bántalmaz fizikailag vagy szexuálisan volt vagy jelenlegi partnere, azonban ezt csak 20%-uk jelenti. A hivatalos adatok szerint három naponta meggyilkol egy nőt a hozzátartozója.

Ahogy arról már mi is írtunk,

a mai naptól kezdve már Magyarországon is életbe lépő kijárási korlátozás sokak számára valós életveszélyt teremt.

Az azonnali veszélyt leginkább a bántalmazóval való összezártság jelenti, de a járvány miatt bekövetkező gazdasági és társadalmi változások is súlyos következményekkel járhatnak. Az áldozatok az izoláció miatt kevésbé tudnak segítséget kérni, a kialakuló anyagi problémák pedig fokozhatják a stresszt és a szorongást oldani hivatott alkoholfogyasztást – ezek pedig bántalmazáshoz vezethetnek.

Magyarországon eddig sem működött zökkenőmentesen az áldozatsegítő intézményháló, de a március 15-én elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet a már folyamatban lévő bántalmazási ügyeket is valószínűleg megakasztja. Segélyvonalat hívni pedig jóval nehezebb úgy, hogy folyamatosan össze vagy zárva a bántalmazóddal.

Olaszországban például valószínűleg ezért nőtt az emailes és SMS-es segítségkérések száma, míg a hívások elmaradtak. Franciaországban a gyógyszertárakban speciális segítségkérő rendszert alakítanak ki, hogy a bántalmazott akkor is jelezhesse, hogy baj van, ha a bántalmazója vele van, Spanyolországban pedig a kormány bejelentette, hogy a bántalmazottak elhagyhatják az otthonukat.

A pénteken bejelentett magyarországi kijárási korlátozás alól kivételt képző körülmények, illetve indokok között nincs megemlítve az otthoni bántalmazás ténye, az viszont szerepel a rendeletben, hogy aki az abban foglalt indokokon túli ok miatt megy az utcára, az szabálysértést követ el.

Ez még persze nem jelenti biztosan azt, hogy akinek muszáj otthonról elmenekülnie, az mindenképpen büntetéssel néz szembe, de nem ad különösebb bizakodásra se okot.

A témában tartott pénteki sajtótájékoztatóján – tehát a kijárási korlátozás bejelentése után – Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nem tért ki arra, hogy a kijárási korlátozás hogyan vonatkozik a családon belüli erőszak áldozataira, azt viszont hangsúlyozta, hogy a kialakult veszélyhelyzetben is számíthatnak a segítségre. A húsz krízisközpontban, nyolc titkos menedékházban és huszonegy félutas ház szolgáltatásai továbbra is elérhetők, valamint a 24 órában hívható segélyvonal is az áldozatok rendelkezésére áll a +3680205520-os számon. A kríziskezelő ambulanciákon azonban megszüntették a személyes kontaktust, ezek munkatársai online vagy telefonon keresztül elérhetők.

Azt még nem tudhatjuk, mennyivel válik majd súlyosabbá a párkapcsolati bántalmazás és a családon belüli erőszak Magyarországon a járványnak köszönhetően, de az szinte biztosan megjósolható, hogy romlani fog a helyzet: ezt támasztja alá Boglácsik Tímeának a cikk elején idézett bejelentése is, de az sem biztató, hogy csak az elmúlt két hétben 3 nőt ölt meg a partnere vagy családtagja, rajtuk kívül pedig még számos bántalmazásról szóló hír is napvilágra kerlült ebben az időszakban.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton