Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Letartóztatták a férfit, aki nyugdíjáért ölte meg saját nagyanyját Eddén

Ez a cikk több mint 4 éves.

Múlt pénteken, azaz március 20-án este egy 34 éves férfi késsel többször megszúrta, majd kalapáccsal agyonverte 90 éves nagyanyját Eddén. A nő a helyszínen meghalt. Hétfőn (március 23-án) a Kaposvári Járásbíróság elrendelte a férfi, H. Péter letartóztatását.

A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi pénzt kért nagymamájától, aki ezt megtagadta. Az unoka az ezt követő szóváltás után gyilkolta meg az idős nőt.

A gyilkosságot követően a férfi azonnal felhívta a családját, akik értesítették a rendőrséget.

A Borsnak nyilatkozó ismerős szerint az elkövető minden héten átjárt a nagymamájához, „általában pénzt kért, de maradt beszélgetni is”. A megszólaló ismerősök azt is tudni vélik, hogy az áldozat és gyilkosa „imádták egymást”, az unoka pedig „nem volt balhés fiú”.

Az idézett mondatokhoz hasonlók nagyon gyakran hangoznak el és jelennek meg a sajtóban egy-egy családon belüli erőszak eset kapcsán. Fontos azonban leszögezni, hogy a főként nőket sújtó családon belüli erőszak elkövetői általában nem pszichológiai rendellenességgel, mentális zavarral küzdő férfiak, és valószínűleg H. Péter sem azért gyilkolta meg nagyanyját, ahogy a Bors a férfi egyik ismerősétől idézi, mert „belebolondulhatott” a tanulásba.

Az ilyen esetekben általában közös, hogy az azokat elkövetők alapvetően a nők alacsonyabbrendűségében hisznek, őket tulajdonuknak tekintik, ezért elfogadhatónak tartják azt, hogy kényük-kedvük szerint bánjanak velük. Azt pedig elfogadhatatlannak, hogy a nőknek saját akaratuk legyen, esetleg függetlenedni próbáljanak tőlük. Tehát ezek a gyilkosságok nem egyediek, hanem egy rendszerszintű probléma (a kapitalista patriarchátus, amiben a nők alárendelt szerepben vannak a férfiakhoz képest) leképeződései.

Idén – csak a sajtóban megjelent esetek alapján – H. Péter áldozata az ötödik nő, akit közeli hozzátartozója gyilkolt meg. Ennél a valós szám valószínűleg magasabb: 2019-ben a sajtó alapján 21 ilyen gyilkosság történt, azonban a Mérce által az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) benyújtott közérdekű adatigénylésre kapott válaszból az derült ki, hogy valójában

36 olyan eset volt tavaly, amikor egy nőt vele családi, rokoni kapcsolatban álló személy gyilkolt meg.

Annak érdekében, hogy pontosabban lássuk, hány ilyen eset történik évente, a Mérce nemrég egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve.

A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. A listát év közben folyamatosan frissítjük, valamint év végén közérdekű adatigénylést nyújtunk be az illetékes hatóságokhoz, hogy az általuk vezetett adatokkal kiegészíthessük az áldozatok névsorát.

Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán