Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megölte 45 éves élettársát egy férfi otthonukban, majd öngyilkos lett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ma reggel holtan találtak egy 45 éves nőt kiskunfélegyházi otthonában. A rendelkezésre álló adatok alapján a nőt 44 éves élettársa ölte meg, a férfi ezek után magával is végzett, írja a Police.hu.

A nőre és bántalmazójára a férfi édesapja talált rá otthonukban, aki ezután bejelentést tett a rendőrségen. A Bács-Kiskun-Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit, a nyomozást emberölés bűntette miatt indították.

Csak a sajtóban megjelent esetek alapján idén a 45 éves kiskunfélegyházi lakos a hatodik nő, akit közeli hozzátartozója gyilkolt meg. A valós szám ennél valószínűleg magasabb, hiszen 2019-ben a sajtóhírek alapján 21 ilyen gyilkosság történt, míg a Mérce Országos Rendőr-főkapitánysághoz benyújtott közérdekű adatigénylésére kapott válaszból az derült ki, hogy tavaly valójában 36 nőt gyilkolt meg vele családi, rokoni kapcsolatban álló személy.

Emellett fontos azt is megjegyezni, hogy nem egyedi esetekről van szó: ezekben a gyilkosságokban általában az a közös, hogy egy olyan rendszer leképeződései, amelyben a nők alárendelt szerepben vannak a férfiakhoz képest, akik ebből kifolyólag elfogadhatónak tartják azt, hogy saját akaratuk szerint bánjanak a nőkkel.

Annak érdekében, hogy pontosabban lássuk, hány ilyen eset történik évente, a Mérce nemrég egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve.

A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. A listát év közben folyamatosan frissítjük, valamint év végén közérdekű adatigénylést nyújtunk be az illetékes hatóságokhoz, hogy az általuk vezetett adatokkal kiegészíthessük az áldozatok névsorát. Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

 

Címlapkép: Mérce