Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Figyeljünk egymásra: a családon belüli erőszak áldozatai számára komoly veszélyhelyzetet jelent a karantén

Ez a cikk több mint 4 éves.

A koronavírus terjedésének megakadályozására az otthonmaradás a leghatékonyabb eszköz. A fertőzés lassítása szempontjából az iskolák bezárása és az önkéntes karantén fontos intézkedések. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy sokak számára az „otthon” közel sem biztonságos hely – hívta fel a figyelmet a NANE és a PATENT Egyesület.

Mint írják: Kínában a koronavírus megjelenését követő izolációval párhuzamosan az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megnőtt a családon belüli és párkapcsolati erőszakkal összefüggő esetek száma.

Az ország nyugati részén található Jianli-megye rendőrkapitányságára januárban kétszer annyi bejelentés érkezett, mint tavaly ilyenkor, februárban pedig 162 segélykérő hívás érkezett családon belüli erőszakról – háromszorosa annak, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

A NANE és a PATENT arra is felhívja a figyelmet, hogy nem csak a járvány miatti bezártság, illetve a bántalmazóval való összezártság veszélyes az áldozatokra, hanem az azt követő gazdasági, társadalmi változások is. A családon belüli és párkapcsolati erőszak keretében ugyanis a bántalmazó jellemzően igyekszik elszigetelni partnerét, csökkentve a baráti és családi kapcsolatok szorosságát, ellehetetlenítve a munkavállalását, ezzel növelve családja feletti kontrollját. Ez nem csak a nőket érinti, de azokat a gyerekeket, fiatalokat is, akik kollégiumba menekültek az otthoni agresszió elől.

Amerikai kutatások szerint a családon belüli erőszak előfordulása növekszik a természeti katasztrófák, például hurrikánok után.

Ennek oka egyrészt az elszigeteltség bántalmazó általi kihasználásának, másrészt az  intézményrendszerben (pl.: bíróságok) bekövetkezett változásoknak, fennakadásoknak is köszönhető. A fennakadások miatt ugyanis a bántalmazók még kevésbé tartanak a felelősségre vonástól, miközben a már folyamatban lévő jogi ügyek is még tovább elhúzódnak.

A magyar bíróságokon március 15-én elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet így jó eséllyel hátrányosan fogja érinteni a bántalmazott nőket.

Hosszú távon az is kérdéses, hogy a munkáltatók miként fognak reagálni a kialakult helyzetre. Az iskolabezárások és az egyenlőtlenül megosztott gondoskodási feladatok miatt sok családban az anya lesz az, akinek otthon kell maradnia a gyerekekkel, és akinek gondoskodnia kell a más okokból kiszolgáltatott (például idős, beteg) családtagokról is.

Azokban a családokban, ahol az apa bántalmazó, az esetleges fizetés nélküli szabadság vagy elbocsátás tovább súlyosbítja majd az anyák gazdasági kiszolgáltatottságát.

A NANE és PATENT Egyesület azt kéri, hogy a koronavírus elleni védekezés mellett fokozottan figyeljünk egymásra. Ha ismerünk olyan nőt, aki érintett, igyekezzünk fenntartani vele a kapcsolatot a mostani, izolált időszakban is.

Kiemelten fontos, hogy abban segítsünk, amiben az érintett segítséget kér. Ne kezdjünk el tanácsokat adni, ne kritizáljuk.

Mindemellett mi magunk is tájékozódjunk a www.nane.hu oldalon elérhető ingyenes kiadványok elolvasásával. A hatóságokat pedig arra kérik az egyesületek szakértői, hogy legyenek tudatosak az előírásaik megalkotása során: biztosítsanak figyelmet az egyéb (erőszakból fakadó, nem járványügyi) egészségügyi kockázatokra is.

Rendszerszintű probléma

Ma Magyarországon rendszeresen bántalmaznak és gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik (éppen tegnap számoltunk be arról, hogy szombaton Lajosmizsén verte halálra élettársát egy férfi, míg vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon szúrta le férjét egy asszony, miután a férfi ittasan tért haza, és házuk udvarán bántalmazta őt). A közkeletű adatok szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent, pontos adatokat azonban egyik hivatalos szerv sem ad közre nyilvánosan.

Éppen ezért a Mérce nemrég egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve.

A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. A listát év közben folyamatosan frissítjük, valamint év végén közérdekű adatigénylést nyújtunk be az illetékes hatóságokhoz, hogy az általuk vezetett adatokkal kiegészíthessük az áldozatok névsorát.

Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Mécsesek égnek a Néma Tanúk felvonulásán a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, 2018 (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)