Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki fejbe lőtte volt feleségét, Lajosmizsén halálra vertek egy nőt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egymás után jelent meg hétfőn két olyan hír, amely arról szól, hogy két nő belehalt az őt ért erőszakba.

A Pest Megyei Főügyészség egy érdi férfi ellen emelt vádat, aki egy veszekedés során agyonlőtte volt feleségét tavaly nyáron. Közös házban éltek, de már évek óta rossz volt a viszonyuk. Június 16-án azonban a férfi a garázsból magához vett egy engedély nélkül tartott szekrénytáras pisztoly, majd fejbe lőtte vele a fürdőszobában tartózkodó volt nejét. A 60 éves nő azonnal meghalt, a tettes pedig autóval elmenekült a helyszínről.

A Pest Megyei Főügyészség szóvivője a 24.hu-nak elmondta, a férfit emberöléssel és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolják, így 22 év börtönt is kaphat a halmazati büntetésekkel együtt.

Március 14-én Lajosmizsén verte halálra élettársát egy férfi, akit a történtek után elfogtak. Az MTI szerint az 50 éves elkövető szombat este a kocsmából hazafelé menet vitatkozni kezdett 39 éves élettársával. A nőt az utcán megverte, majd hazavitte, miután élettársa a sérülésektől magatehetetlenné vált. A sérülései viszont olyan súlyosak voltak, hogy másnap reggelre meghalt. A férfit nem sokkal később őrizetbe vették, hamarosan le is tartóztathatják.

Eközben pedig arról is írt az MTI, hogy leszúrta férjét egy asszony vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon, miután a férfi ittasan tért haza, és házuk udvarán bántalmazta feleségét. A nő ezután szúrta meg halálosan a férfit. A rendőrök előállították a feleséget, aki kihallgatása során beismerte tettét.

Ma Magyarországon rendszeresen gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik. A közkeletű adat szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent, pontos adatokat azonban egyik hivatalos szerv sem ad közre nyilvánosan.

Éppen ezért a Mérce nemrég egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve.

A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. A listát év közben folyamatosan frissítjük, valamint év végén közérdekű adatigénylést nyújtunk be az illetékes hatóságokhoz, hogy az általuk vezetett adatokkal kiegészíthessük az áldozatok névsorát.

Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

(MTI, 24.hu)

Címlapkép: Mérce