Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki fejbe lőtte volt feleségét, Lajosmizsén halálra vertek egy nőt

Egymás után jelent meg hétfőn két olyan hír, amely arról szól, hogy két nő belehalt az őt ért erőszakba.

A Pest Megyei Főügyészség egy érdi férfi ellen emelt vádat, aki egy veszekedés során agyonlőtte volt feleségét tavaly nyáron. Közös házban éltek, de már évek óta rossz volt a viszonyuk. Június 16-án azonban a férfi a garázsból magához vett egy engedély nélkül tartott szekrénytáras pisztoly, majd fejbe lőtte vele a fürdőszobában tartózkodó volt nejét. A 60 éves nő azonnal meghalt, a tettes pedig autóval elmenekült a helyszínről.

A Pest Megyei Főügyészség szóvivője a 24.hu-nak elmondta, a férfit emberöléssel és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolják, így 22 év börtönt is kaphat a halmazati büntetésekkel együtt.

Március 14-én Lajosmizsén verte halálra élettársát egy férfi, akit a történtek után elfogtak. Az MTI szerint az 50 éves elkövető szombat este a kocsmából hazafelé menet vitatkozni kezdett 39 éves élettársával. A nőt az utcán megverte, majd hazavitte, miután élettársa a sérülésektől magatehetetlenné vált. A sérülései viszont olyan súlyosak voltak, hogy másnap reggelre meghalt. A férfit nem sokkal később őrizetbe vették, hamarosan le is tartóztathatják.

Eközben pedig arról is írt az MTI, hogy leszúrta férjét egy asszony vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon, miután a férfi ittasan tért haza, és házuk udvarán bántalmazta feleségét. A nő ezután szúrta meg halálosan a férfit. A rendőrök előállították a feleséget, aki kihallgatása során beismerte tettét.

Ma Magyarországon rendszeresen gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik. A közkeletű adat szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent, pontos adatokat azonban egyik hivatalos szerv sem ad közre nyilvánosan.

Éppen ezért a Mérce nemrég egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve.

A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. A listát év közben folyamatosan frissítjük, valamint év végén közérdekű adatigénylést nyújtunk be az illetékes hatóságokhoz, hogy az általuk vezetett adatokkal kiegészíthessük az áldozatok névsorát.

Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: jog@patent.org.hu)

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

(MTI, 24.hu)

Címlapkép: Mérce