Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Sajtóklubban nagyon szépen kérik a magyar sajtót, hogy ne ijesztegessék az embereket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sajtóklubot nézni mindig óriási élmény. És mivel amúgy is forró krumpli a koronavírus, nagy érdeklődéssel hallgattam meg, mint gondoltak tegnap este megosztani a közzel e témában a vírusszakértő urak. Amit viszont nem láthattam jönni: a média felelős használatára vonatkozó intelmek.

Hogy jutottunk idáig?

Bayer Zsolt néhány kedélyes történettel melegített be, aminek lényege, hogy a HVG rémhíreket terjeszt, egy ismerőse nem kapott lisztet, pedig csak egy „kurva kuglófot” akart sütni, ő viszont az ismerőseivel jó hangulatban levágott egy disznót a hétvégén (Dezsőnek hívták, mi másnak, amúgy mangalica volt, természetesen), és egyszer sem került szóba a koronavírus.

Erre kontrázott rá Bencsik András egy – állítása szerint – pesti viccel, miszerint a háziorvosnál nagy volt a sor, mire az ismerőse csak annyit mondott: buongiorno, és 2 perc múlva bemehetett az orvoshoz. Muhaha.

De aztán komolyra fordította a szót, és így hangzott el a műsor egyik tételmondata is:

„A koronavírus az én szememben a hazugság és a szélhámosság diadala a valóság és a józan ész fölött.”

Bencsik szerint ugyanis csak pánikkeltésről van szó, mivel Magyarországon nincs egy darab beteg sem, ráadásul Kínában „már el is múlt” a járvány, hiszen „jön a jó idő, és perceken belül véget ér” a vírusszezon.

Ehhez képest ők a sajtóban azt olvassák, hogy „tönkrement a világgazdaság”, és egyéb rémséges dolgokkal is találkoznak.

„Nemzetközi médiamágiának vagyunk szemtanúi, ami, ami… Én még ilyet életemben nem láttam” – sopánkodik Bencsik, hozzátéve: „A vírus nudli ahhoz képest, amit a média csinál.”

Gajdics Ottónak persze van erre megfejtése is: a tőzsdecápák ugyanis jól járnak abból, ha most beszakad kicsit a világgazdaság, aztán majd jól megszedhetik magukat, csak ezt a kisemberek nem értik, de mivel már évek óta hallani lehetett, hogy jön majd a következő világválság, „most valakik megcsinálták”.

Huth Gergely – egyébként tegyük hozzá: jogosan – rámutatott arra, hogy a Facebookon burjánzanak a kamuoldalak kamuhírei is a témában, és nem fékezi meg őket semmi, bár kissé torzítja ezt az állítást, hogy hozzáteszi: „teljesen szalonképes jobboldali véleményeket” viszont cenzúrázni szoktak (amin Huth a PestiSrácok főszerkesztőjeként nyilván saját magukat érti, bár a szalonképességről ezek szerint más fogalmaink vannak).

„A Facebooknak nincs egy szava sem, hogy ilyen Hírcsárda-szerű oldalakról szövegek terjedhetnek” – szomorkodik azonban, hogy aztán az Országgyűlést sürgesse meg kicsit, hogy rendszabályozzák meg a Facebookot és a Google-t.

Ami már csak azért is ügyes húzás, mert ezen a ponton nem tesz egyértelmű különbséget az egyébként a koronavírussal valóban egy ideig (de már nem) dömpingszerűen foglalkozó Index, a HVG, a 24.hu és más portálok, illetve a de facto kamuoldalak közt (ezekről mi is írtunk), ezen gondolatmenet alapján viszont lényegében bármilyen koronavírusos hírre rá lehet sütni, hogy az is kamu, rémhír, pánikkeltés.

Abban azért az urak nagy bólogatva megegyeznek, hogy „fontos a pontos, hiteles tájékoztatás”

Huth még felveti, hogy vajon „mit csinálnak azzal a rengeteg liszttel” az emberek, amit most felvásárolnak, mire Gajdics szomorúan rákontráz, hogy „mert már sütni se tudnak, a galuskát is a boltból veszik”.

A kedélyes diskurzus végén jön a tetőpont, amikor viszont Bencsik András egészen pontosan a magyarországi hírcsatornák felelősségére hívja fel a figyelmet:

„Az is pánikkeltés, ha látszólag objektív módon a semmit turbózzák fel… Nagyon szépen kérem őket, hogy hagyják ezt abba, ne ijesztegessék az embereket.”

És innen érdemes visszaugrani a téma felvezetésére.

Ez ugyanis csak a második megbeszélendő ügye volt a tegnapi Sajtóklubnak, az első a migránsozás volt. Átkötő szövegként pedig Bayer Zsolt egészen pontosan úgy vezette fel az új topikot, hogy van azért némi összefüggés a török-görög határhelyzet, és a „libsi elmebetegek világfelfogása és a koronavírus között”.

Az összefüggést nagyon nem sikerült megvilágítania, de miután kicsit több mint 10 percig riadoztak amiatt, hogy el fogják lepni a magyar határt a migránsok (Gajdics e ponton egészen odáig ment, hogy ha majd „az irdatlan tömegtől” meg akarjuk védeni a határt, „minden eszközt be kell vetni”, mert az nem megy máshogy), végül a párhuzamot Bayernek ott sikerült megvonnia, hogy azok, akik azt szajkózzák, hogy mindenki jöjjön ide, mert a „magyar határ milyen borzasztó”, most azt állítják, hogy mind „bele fogunk dögleni a koronavírusba”.

„De a migránsok azok be vannak oltva? Vagy az miért nem zavarja őket?”

Na, akkor most ki is kelt pánikot? És ki az, aki azt akarja sugallni, hogy a határainkat nemsokára megostromló migránsok hurcolják majd be a koronavírust?

Persze ezen a ponton ilyen logikai buktatókkal már nem érdemes foglalkozni, cserébe ízlelgessük még egy kicsit, hogy a Sajtóklubban a pánikkeltés káros hatásairól és a média objektivitásának fontosságáról esett szó.

Abban a Sajtóklubban, ahol egyébként megannyi alkalommal esett már szó koránt sem objektív módon olyan témákról, mint a migránsválság (akár csak ennek az adásnak az elején), ahol pofán csapnák azokat, akik szerint Bayer Zsolt gyűlöletkeltő, ahol viccelődtek már országgyűlési képviselő származását, és ahol legutóbb a tanárok ellen hergelték a közt. És így tovább, és így tovább.

Persze, kérdezhetnénk, hogy vajon miért nem akkor emeltek szót a rémhírek terjesztése és a pánikkeltés ellen Bayerék, amikor az országgyűlési választások előtt ömlöttek a (nem ritkán totálisan kamunak bizonyuló) hírek az Origo és a PestiSrácok címlapján a tomboló migránsokról. Vagy hol voltak akkor, amikor tavaly az önkormányzati választások előtt Dunaújvárosban azzal riogatták a választókat, hogy ha az ellenzék nyer, kutya- és macskahúst kell majd enni? Miért nem szerveztek tüntetést a gyűlöletkeltés ellen, amikor a PestiSrácok szerzője a Coca-Cola plakátjai ellen kikelve a tolószékben ülő emberekkel példálózott, hogy hát őket se szívesen nézegetné (hovatovább ebben az esetben egyenesen a bíróság mondta ki, hogy személyiségi jogokat sértettek)?

Megannyi kínzó kérdés!

Abban persze igazuk van az uraknak, hogy a pánikkeltésnek és a rémhírterjesztésnek véget kell vetni. Külön jó ezt hallani éppen akkor, amikor a tegnapi napot az a hír uralta, miszerint a Politico birtokába jutott egy sor 2019. második felében kiküldött, a magyar közmédia munkatársainak szóló levél, amelyekből az derül ki, hogy az állami fenntartású médiában előzetes cenzúra működik bizonyos, a kormány által kiemeltként kezelt témák (migráció, európai terror, Brüsszel, Greta Thunberg, stb.) kapcsán.

Az MTVA rögvest kiadott egy közleményt, amiben természetesen fake news oldalaknak nevezik a nekik a témával kapcsolatban kérdéseket feltenni merészelő portálokat, ám arra már nem nagyon vették a fáradtságot, hogy a visszatámadáson túl érdemben cáfoljanak bármit.

„A közmédia a BBC szerkesztői és hírszerkesztési alapelveit követi. Azzal, hogy minket támadnak, általában ezeket az elveket támadják.”

Hogy ez mennyire van így, azt talán az példázza a legjobban, hogy a köztévének még egy olyan sajtótájékoztatót is sikerült meghamisítania, amin Hadházy Ákos arról beszélt, hogy hogyan kéne véget vetni a hírhamisító kormánypárti propagandának.

Kár, hogy a pontos és hiteles tájékoztatás fontosságát hirdető tegnapi Sajtóklubba ez a kis színes hír már nem fért bele…

Ha valaki szeretné visszanézni az egész Sajtóklubot, ide kattintva megteheti.