Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Médiatanács szerint nincs azzal gond, ha Bayer Zsolték emberek származásán viccelődnek

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elutasította a Párbeszéd pártigazgatójának, Kocsis-Cake Oliviónak a panaszát, amit a Hír TV Sajtóklub című műsorának 2019. november 25-i adásában elhangzottak miatt nyújtott be. A politikus erről pénteken a Facebook oldalán számolt be.

„A döntés értelmében nem sérti meg egy ember méltóságát, ha a nevéből, származásából és a bőre színéből folyamatosan viccet csinálnak – persze a fideszes háttérintézménynek az az egyik legfontosabb feladata, hogy eltussolja az ilyen ügyeket és felmentse a „narancsos hősöket”

– írja Kocsis-Cake a bejegyzésében.

A Médiatanács indoklásában – amit Kocsis-Cake teljes terjedelmében közzétett a Facebook-bejegyzésében – azt állapította meg, hogy a Sajtóklub kifogásolt adásában „nem a Bejelentő származásával, hanem közszereplőként tett nyilatkozatával kapcsolatban fogalmazott meg bírálatot.” Továbbá

„az ironikus hangnem és a névvel való viccelődés sértő lehetett, de nem volt alkalmas arra, hogy az emberi méltóság alapjogának sérelméhez vezessen.”

A Médiatanács szerint a gyűlöletkeltés és kirekesztés vádja sem állja meg a helyét, mert a műsor „nem közvetített az afrikai származású emberekkel szembeni gyűlöletet, vagy kirekesztő érzelmek felkorbácsolására alkalmas üzenetet.”

A Sajtóklub tavaly novemberi adásában Bayer Zsolt, Huth Gergely, Bencsik András és Gajdics Ottó Kocsis-Cake Olivio Trianonnal kapcsolatos kijelentései miatt háborodtak fel, ezeknek a kitárgyalása közben viccelődtek a párbeszédes politikus származásán.

Kocsis-Cake a Political Capital konferenciáján beszélt Trianonról és  a közelgő 100 éves évfordulóról, szerinte a szomszédos országokkal való esetleges konfliktusok elkerülése érdekében fontos lenne, hogy a megemlékezésbe valahogy ezeket az országokat is bevonjuk. „Nyilván nagyon nehéz, hiszen románoknál, horvátoknál, ami nálunk gyász nap, az náluk ünnepnap. Ebből a szempontból nehéz ezt összehozni, de ezt a kihívást kell teljesíteni” – mondta még novemberben a politikus.

Huth Gergely szerint ezek a kijelentések bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy

„aki megtanul magyarul, még nem lesz magyar”.

Szintén Huth beszélt arról a műsorban, hogy „hogy meg vannak ezek sértődve, hogy a gonosz jobboldal ki akarja őket rekeszteni a nemzetből.” Bayer erre azt válaszolta, hogy „nem kell őket kirekeszteni, megoldják ezt tök egyedül. Tök egyedül, önszorgalomból.” A beszélgetésben még számos kijelentés elhangzott, ami Kocsis-Cake származásán gúnyolódott, kétségbe vonva a politikus magyar identitását (akinek az apja bissau-guineai származású, de már negyven éve Magyarországon él, maga Kocsis-Cake pedig már itt született), Bayer pedig végig azzal viccelődött, hogy rosszul ejtette ki Kocsis-Cake nevét (többször „kis Kék”-nek nevezte).

A Médiatanács ítéletét ismertető bejegyzésében Kocsis-Cake emlékeztet arra, hogy Bayer Zsolték épp a közelmúltban tüntettek a gyűlöletkeltés ellen Niedermüller Péter DK-s politikus „fehér, heteroszexuális, keresztény” férfiakra vonatkozó kijelentései miatt. A Párbeszéd politikusa szerint „ironikus”, hogy nem sokkal ez után a tüntetés után kapta meg az NMHH ítéletét.

„Miközben egyik nap a nem hozzájuk hasonló embereket sértegetik, gúnyolják, addig másnap jogvédőként lépnek fel és tüntetést szerveznek a rasszizmus ellen kiforgatott mondatokra hivatkozva, persze egyértelmű, hogy miközben Bayer Zsolt és társai a gyűlöletkeltés ellen szólalnak fel, azzal további ellenségeskedést és utálatot szítanak – ahogy teszik ezt sok-sok éve” – írja.

Kocsis-Cake Olivio teljes bejegyzését itt lehet elolvasni:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd