Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népirtás, biológiai fegyver, nem létező ellenszer: elszabadultak a koronavírussal kapcsolatos álhírek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hetek óta a koronavírussal kapcsolatos híreket figyeli a világ: a mainstream médiában gyakorlatilag nem lehet másról olvasni, mint a halottak számáról, a karantén alá kerülő szállodahajókról és városokról, esélylatolgatásokról és a boltokban tátongó üres polcokról. A valós hírek mellett azonban elszabadultak a vírussal kapcsolatos álhírek is: ahogy minden, a világot megrengető rendkívüli esemény, úgy a koronavírus is remek alkalmat biztosít a különböző összeesküvés-elméletek és dezinformációk megjelenésének, aminek külön kedvez, hogy ezúttal egy új és részben ismeretlen jelenségről van szó.

Az álhírek burjánzásáról a Political Capital jelentetett meg elemzést az Átlátszón, melyből kiderült: számos dezinformációs portál terjeszt pánikkeltésre alkalmas narratívákat a járványról, melyek több százezer felhasználóhoz jutnak el, az álhírterjesztésbe pedig nem csak a kattintásvadász álhíroldalak, de az információs káosz erősítésében érdekelt külpolitikai szereplők is beszálltak. Nemrég például az ukrán egészségügyi minisztérium nevében küldött hamis köremail nyomán terjedt el, hogy a koronavírus Ukrajnában is felütötte a fejét. Az álhírnek köszönhetően kisebb zavargások és erőszakos összetűzések történtek az országban, a pánikoló emberek kórházakat barikádoztak el és megrohamoztak egy Kínából érkező buszt is. Mint az később kiderült, a káoszért Oroszország volt a felelős. De álhírek akár szakmai közösségekben is okozhatnak kárt, amire talán a legszemléletesebb példa a gyógyszerészek között terjedő, megalapozatlan állításokkal teli körlevél.

Idehaza inkább a külpolitikai szereplőkhöz nem köthető, profitorientált kattintásvadász oldalak állnak a fake news gyártás élén, amelyek elsődleges bevételi forrásai a reklámok. Bár a rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya február 7-én az ilyen portálok ellen indított akciót, szerkesztőiket pedig közveszéllyel fenyegetés bűntettének elkövetésével vádolják, az  álhíroldalak egy jelentős része még mindig aktívan terjeszt konkrét magyarországi halálesettel nem riogató, de pánikkeltésre bőven alkalmas narratívákat a járványról.

A Political Capital összegyűjtötte a koronavírusról leggyakrabban posztoló Facebook-oldalakat, amelyek többnyire a hozzájuk tartozó weboldalakról linkeltek tartalmat a közösségimédia-felületre. Emellett bekerült a szórásba 1-2 olyan oldal, amely ugyan nem volt kifejezetten aktív, de a dezinformációs narratívák terjesztésében komoly szerepet játszhatott vagy játszhat a későbbiekben.

A kutatás során 8478 koronavírussal kapcsolatos Facebook-bejegyzést találtak, ami a mainstream médiát is magában foglalja. Ezek közül 213 bejegyzést a vizsgált álhíroldalak tettek közzé, meglovagolva azokat a trendeket, amelyek iránt éppen a mainstream médiában is a legnagyobb volt az érdeklődés (pl. február 22. és 25. között, amikor a dél-koreai, illetve az olasz helyzet súlyosbodásáról szóltak a hírek).

Az álhírek óriási érdeklődést generáltak: a 13 vizsgált Facebook-oldalból hétnek 20 000 feletti, közülük kettőnek pedig 100 000 fő feletti követőtábora van. A vizsgált 213 bejegyzésre összesen több mint 15 600 interakció, majdnem 2800 komment és 22 115 megosztás érkezett.

Mint azt a kutatást végző szervezet írja, a  megosztások száma különösen aggasztó, ugyanis a kiválasztott Facebook-oldalak tartalmai ezeken keresztül még szélesebb közönséghez juthatnak el, nem beszélve az esetleges „továbbosztásokról”, illetve a különféle nyílt vagy zárt csoportokról, ahova a felhasználók közvetlenül a cikkeket előállító oldalakról linkelhetik be a manipulatív cikkeket, amik ezek alapján feltételezhetően több százezer magyar állampolgárhoz jutottak el a koronavírussal kapcsolatos álhírek.

A Magyarországon terjedő koronavírus-álhírek négy csoportra oszthatók: vannak népirtás-elméletek, amelyek szerint „valakik” direkt terjesztették el a járványt. Az ördögi terv kiötlői között szerepel az Egyesült Államok, a „világelit”, Bill Gates és még sokan mások. És bár még csak feltételezhető a vírus eredete, az azért elég logikus, hogy egy egész emberiséget veszélyeztető vírus elterjesztéséhez sem államoknak politikai, sem vállalatoknak üzleti érdeke nem fűződhet.

Vannak álhírek, amelyek szerint a koronavírus egy biológia fegyver, amit Kína ellen használnak fel egy „harmadik világháború” keretében, de ugyanez az elmélet inverzében is megjelenik, ebben Kína a biológiai fegyver előállítója, ami véletlenül került ki egy vuhani laborból. Ezek az elméletek azt sugallják, hogy a koronavírus-járvány kitörése Kínában nem természetes, hanem szándékos, tervezett folyamat eredménye.

A harmadik csoport a világvége-elméleteké, amelyek az emberiség kihalását vizionálják azon aggodalmakra építve, hogy egyes hatóságok szándékosan alábecsülik a megbetegedések számát, mindezt pedig szaktekintélyek nyilatkozatainak  félreértelmezésével támasztják alá. És bár a kínai kormány kezdeti titkolózása tényleg nem ad okot túl nagy bizalomra, az álhírek ezt a bizalmatlanságot mesterien fokozzák pánikká olyan kijelentésekkel, melyek szerint polgárháborús helyzet alakult ki a vírus első gócpontjaként számon tartott Vuhanban, „fertőzöttek százai ostromolják” a városból kivezető ellenőrző pontokat, az utcákon több ezer halott lehet, 5 millió ember pedig már el is hagyta a várost, így a vírus már mindenhova eljutott a világon.

A negyedik – és egyben legkisebb – csoport azoké az álhíreké, amelyek a vírus ellenszerének megtalálásáról szólnak. Szó van többek közt thaiföldi orvosok által tesztelt gyógyszer-kombinációkról, illetve egy ősi kínai készítményről is, amely  „gátolhatja” a koronavírust.  Mások szerint orvosok „úgy módosították a cukormolekulát, hogy az egyszerű kölcsönhatás révén elpusztítja a vírusokat”, de megszólaltak már a témában az oltásellenesek is. Az ellenszer azonban még nincs meg biztosan, a tesztelése folyamatosan zajlik.

A koronavírussal kapcsolatos álhírek pánikkeltő hatásuk mellett azért is rendkívül károsak, mert a növekvő egészségügyi félelmek miatt más egészségügyi álhírek és kamu gyógymódok is nagyobb elérést kapnak. Miközben ezeken az oldalakon sokszor megkérdőjelezik a hagyományos orvostudományon alapuló gyógyszerek hatását, de legalább ugyanott vásárolhatunk is mindent gyógyító „alternatív medicinákat”.

Ha szeretnél tanulni az álhírek veszélyeiről és arról, hogyan kerülheted el őket, itt olvashatod el a Political Capital ezzel kapcsolatos tanulmányának összefoglalóját. Ha a pedig kipróbálnád az álhírekkel kapcsolatos tudásod, az Átlátszó álhírvadász kvízét itt érheted el.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt