Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megsértette a mozgáskorlátozott emberek személyiségi jogait a PestiSrácok, mégsem tett eleget a bírósági kötelezésnek

Ez a cikk több mint 4 éves.
A Fővárosi Törvényszék jogerős végzésben állapította meg, hogy Vésey Kovács László és a PestiSrácok.hu kiadója megsértette a magyar nemzet részét  képező mozgásukban korlátozott  emberek és ezen belül kerekesszékes emberek közösségének személyiségi jogait, a PestiSrácok.hu internetes portálon 2019. augusztus 6-án megjelent „Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!” című cikkével.

Az ominózus vezércikkről a Mércén is beszámoltunk: a szerző a Coca-Cola „homoszexualitást népszerűsítő” plakátjai elleni kirohanásában vont analógiát a „buzilobbi” és a kerekesszékes emberek között, méghozzá azzal a kitétellel, hogy „tolószékes embereket” sem szeretne „mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni”.

A Fővárosi Törvényszék kötelezte a PestiSrácokat, hogy a cikket vonják vissza, és a portál nyitóoldalán ugyanannyi ideig, ameddig a sértő cikk elérhető volt, saját költségükre tegyenek közzé egy közleményt, amiben az áll, elismerik, hogy a kifogásolt cikk olyan, a mozgásukban korlátozott kerekesszékes embereket sértő közléseket tartalmazott,
„amelyek alkalmasak arra, hogy a kerekesszékes embertársaink és közösségük személyiségi jogait, méltóságukat megsértsék, a mozgáskorlátozott emberek társadalmi megítélését rombolják a mozgáskorlátozott embereket – mint közösséget – alacsonyabb rendű állampolgárként ábrázolják.”

A közleményben az is szerepelnie kellett volna, hogy ezekkel a kijelentésekkel a kerekesszékkel közlekedő emberek közösségét emberi méltóságukban sértették meg.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a PestiSrácok.hu portálon megjelent cikk miatt tiltakozását fejezte ki, s tudatta: felháborítónak, és elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon következmények nélkül lehet az emberi méltóságot súlyosan sértő, gyűlöletkeltő kijelentésekkel illetni a születésüknél fogva, illetve betegség vagy baleset következtében mozgáskorlátozottá vált, kerekesszékes embereket pusztán az állapotuk miatt. Ezért fordultak a bírósághoz.

A Fővárosi Törvényszék ítélete alapján a PestiSrácoknak 2020. február 6-ig kellett volna eleget tenniük a döntésnek, ez azonban sem addig, sem azóta nem történt meg. Az eredeti cikk a mai napig olvasható a portálon, a nyitóoldalon viszont nem találtuk nyomát a Fővárosi Törvényszék által kötelezett közleménynek.