Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mit ér meg egy ellenzéki győzelem?

Ez a cikk több mint 4 éves.

„Kedves Gyuri” – így kezdődik a Hunvald Györgynek írt levél, amit Karácsony Gergely, Molnár Zsolt, Niedermüller Péter és  Gy. Németh Erzsébet szignózott, és utána kiszivárogtatták a 24.hu-nak. A lap szerint a levélben a budapesti ellenzéki vezetők azt kérik Hunvaldtól, ne induljon polgármesternek, cserébe ők abban az egyéni körzetben, ahol Hunvald indulna, nem indítanak vele szemben jelöltet.

Tehát, bár nem támogatná nyíltan, de támogatná sunyiban az ellenzék két pártja, a DK és az MSZP, és főpolgármester jelöltjük Hunvald György indulását. Annak a  Hunvald Györgynek az indulását, aki korábban már volt Erzsébetváros polgármestere. Emiatt az időszak miatt indítottak ellene több nyomozást és eljárást. Ezek egy részében felmentették, de bűnösnek találták a lakáskiutalások és a szerződések kapcsán hivatali visszaélésben, hűtlen kezelésben és magánokirat-hamisításban. Börtönbüntetését azért nem kellett letöltenie, mert azt az előzetes letartóztatásban korábban már megtette.

És igen, ha Hunvald György indul polgármesternek, és a jelöltjei indulnak képviselőjelöltnek, akkor azzal nagyban megnehezítik az egyesült ellenzék pozícióját, sőt, valószínűleg ellenzéki vereséget is fog okozni az indulás. De ez nem törvényszerű, és egy jó jelölt jó kampánya mellett valószínűleg Hunvald is kevesebb kárt okozhatna.

De igazából tök mindegy is a dolog, mert hát arról van szó, hogy lehet-e egy korrupcióért elítélt politikust, ha nem is direktbe, de támogatni a győzelemért, ér ennyit egy győzelem? Ha a moralitásból meg átevezünk a pragmatikusabb vizekre, ér annyit a VII. kerületi győzelmi esély, hogy azzal a többi kerületben rontják az esélyeket?

Hol húzzuk meg a határt abban, ami még belefér: csak egy korrupcióért elítélt jelölt lehet, vagy belefér 10 is, ha mindegyik rontja az ellenzék esélyeit? Önkormányzati képviselő lehet, de polgármester nem? Milyen érvek alapján húzzuk meg itt a határt?

De a legegyszerűbb ezt a kérdést megválaszolni: nem kéne jobbnak lenni, mint a Fidesz, mondjuk úgy, hogy az ellenzék háza táján nem tűrjük el a korrupciót?

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán