Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az adófizetők pénzéből szolgáltatja ki a magyar kormány a dolgozókat a külföldi multiknak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter itt éppen Ri Ki Jeonnal, a dél-koreai Bumchun Precision Co. Ltd. elnökével parolázik (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Nagy köröket fut mostanában Szijjártó Péter: tegnap még az Audi győri gyárbővítésénél tudatta, hogy a 41 milliárdos beruházást a magyar állam 6,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segíti, ma pedig már Budapestről jelentette, hogy hazánkban építi 13,3 milliárd forintból első külföldi gyárát egy dél-koreai vállalat (Bumchun Precision Co. Ltd.), amit a kormány 2,65 milliárd forinttal támogat meg.

Az Audi a bővítés után 250 új munkahelyet teremt majd, a dél-koreai vállalat 200 új munkahellyel számol.

Másfél hónapja a magyar kormány egy bajor multinak, a  1,27 milliárd forintos befektetési támogatást adott, 80(!) új munkahely létesül majd belőle.

Bár nagyon nem érdemes számolgatni, hogy mennyi az annyi, de ha a magyar átlagbért vesszük figyelembe, még a munkaadó járulékos költségeivel együtt sem nehéz megsaccolni, hogy éveken át a magyar kormány a magyar adófizetők pénzéből állja majd a bérét az új munkahelyekre felvett dolgozóknak.

Amivel egyébként nem is lenne semmi baj – ha egyébként nem épp a magyar kormány tartaná elsősorban szem előtt az bérek alacsonyan tartását, hogy aztán ezzel a multik számára vonzóvá tegye hazánkat, ahogy azt Szijjártó Péter nem is olyan rég már kifejtette:

A kormányok feladata a bérek alacsonyan tartásával a nagyvállalatok számára a versenyképesség megteremtése. Szerinte ez azért fontos mert az európai gazdaságok is óriási technológiai innovációk, forradalom előtt állnak, ezért azután nem engedhetik meg maguknak azt, hogy a „versenyképességet” a túl magas fizetések lenyomják.

Vagyis ördögi kör ez: a magyar dolgozók bére alacsony, hogy a külföldi cégek szívesen jöjjenek hozzánk. A magyar kormány pedig a mi pénzünkből még támogatja is azokat a nagyvállalatokat, amelyek leginkább azért minket választanak, mert itt nem kell olyan sokat fizetni a munkaerőnek.

És mindezek mellé érdemes megjegyezni azt is, hogy a magyar kormány a szakképzés totális szétverésével garantálja, hogy ma Magyarországon betanított munkások tömegei ragadjanak bele ebbe az életformába, kiszolgáltatva a külföldi nagytőkéseknek.

Csak van az a kis probléma, hogy egy ideig ugyan ide lehet csábítani ezeket a cégeket az olcsó (és bármikor lecserélhető, ezért könnyen kizsákmányolható) munkaerő ígéretével, ám a technológiai fejlődést feltartóztatni nem lehet – így azonban számíthatunk rá, hogy előbb-utóbb ezen munkafolyamatok nagyját az emberi munkaerőnél hosszú távon lényegesen olcsóbb gépek végzik majd.

A multiknak ezzel sem lesz gondjuk: lecserélik, amit le kell cserélni.

Magyarországon viszont itt marad egy igen jelentős munkástömeg, akiknek esélyük sem lesz arra, hogy ezek után átképezzék (hol? mivé? miből?) magukat. Arra is van terve a magyar kormánynak? Vagy nem számít?

Címlapkép: MTI/Kovács Attila