Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

1,27 milliárd forintot ad a kormány egy német cégnek, mert 80(!) új munkahelyet teremt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Termelés-Logistic-Centrum Kft. (TLC Kft.) 10 milliárd forintból 2020 nyarára 29 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot épít a Veszprém megyei Litéren – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hozzátette még: a vállalat 1,27 milliárd forint befektetési támogatást kap, a kormányzati segítséget pedig azzal indokolta, hogy a beruházó a legkorszerűbb gyártóeszközöket és robottechnológiát telepíti az acélszerkezeteket gyártó csarnokba, és 80 új munkahelyet létesít.

A TLC Kft.-ről annyit érdemes tudni, hogy tulajdonosa a német Sennebogen csoport, amelynek 3 gyára van Bajorországban, ezen kívül pedig kizárólag Magyarországon termel.

Tehát valójában ismét az történik, hogy a magyar kormány egy német vállalatnak biztosít irdatlan kormányzati támogatást, mindössze 80(!) új munkahelyért cserébe.

Csodálkozni a külügyminiszter által hatalmas sikerként beharangozott fejlesztésen nem igazán érdemes. Nemrég Szijjártó már kifejtette:

„A kormányok feladata a bérek alacsonyan tartásával a nagyvállalatok számára a versenyképesség megteremtése. Szerinte ez azért fontos mert az európai gazdaságok is óriási technológiai innovációk, forradalom előtt állnak, ezért azután nem engedhetik meg maguknak azt, hogy a „versenyképességet” a túl magas fizetések lenyomják.”

Kicsit később pedig már a német autóipar érdekeit védte a környezetvédelmi szempontokkal szemben:

„Magyarország nem támogatja, hogy Brüsszel az autóipar versenyképességét a környezetvédelemre hivatkozva észszerűtlenül korlátozza”.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig már egyenesen azt nyilatkozta a német Bildnek,

hogy a rabszolgatörvényre azért volt szükség, mert Magyarországnak további befektetésekre van szüksége, akár Németországból.

És ha egyszer a kormány így vélekedik, hát így is cselekszik: 80 új munkahelyért cserébe olyan mértékű kormányzati támogatást nyújt egy német vállalatnak, amelyből egyébként jóval több munkahelyet is teremthetnének, cserébe viszont – ezt is Szijjártótól tudjuk – alacsonyat tartják az átlagbért, hiszen ez „a magyar gazdaság egyik legfontosabb eleme”. A túl magas fizetések ugyanis lenyomnák hazánk „versenyképességét”.

Vagyis a helyzet az, hogy míg a magyar munkások alacsony fizetésért hajtják túl magukat, addig a magyar kormány ismét a német nagytőke érdekeit helyezi előtérbe.

via 24.hu

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd