Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szijjártó szerint a kormány dolga az, hogy alacsonyan maradjanak a bérek

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az alacsony átlagbér a magyar gazdaság egyik legfontosabb eleme – fejtette ki Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter egy mai, párizsi OECD-értekezleten. Szijjártó az MTI szerint itt arról is beszélt, a kormányok feladata a bérek alacsonyan tartásával a nagyvállalatok számára a versenyképesség megteremtése.

Szerinte ez azért fontos, mert az európai gazdaságok is óriási technológiai innovációk, forradalom előtt állnak, ezért azután nem engedhetik meg maguknak azt, hogy a „versenyképességet” a túl magas fizetések lenyomják.

A Népszava arra is emlékeztet, egy olyan ország minisztere nyilatkozott így, ahol 2017-es adatok szerint másfél millió dolgozó bére nem érte el a hivatalos minimálbér szintjét sem, ez pedig az összes magyar munkavállaló 34%-át teszi ki.

Emlékezetes továbbá az is, hogy Szijjártó volt az, aki a rabszolgatörvény elfogadása előtt Németországban arról beszélt, erre a törvénykezésre is a külföldi multik és nagybefektetők érdekei miatt volt szükség.

Hogy mivel növeli még a versenyképességet a magyar kormány, arról korábban többször is írtunk. Például a 9 százalékos, egykulcsos társasági adóval. A társasági adót két éve csökkentette a kormány a nagy multiknak 19-ről 9 százalékra, míg a kis- és közepes vállalkozásoknak 10-ről 9 százalékra. Ez azt jelenti, hogy míg a személyek jövedelmük után ma egységesen 15, a nagy cégek csupán 9 százalékot adóznak. És ne felejtsük el az SZJA-mentességet sem, például a negyedik gyerek után járót, amellyel pont a leggazdagabbak vehetik ki a legtöbb pénzt, hiszen az a tőkejövedelmekre is 0 százalékos adókulcsot ad.

Vagy ott van a nagy multiknak adott adókedvezmények sora. A gazdasági szabadságharc jegyében a 2010 és 2018 között regnáló magyar kormány kétszer annyi vissza nem térítendő támogatást adott a nagy multiknak, mint az előző 8 évben a szocialista-liberális kormányok. És akkor a TAO-ról és más adókedvezményekről ne is beszéljünk, aminek következtében az előző bekezdésben említett társasági adóból effektíve 3-4 százalékot fizetnek csupán meg a nagy cégek. Miközben a kis- és középvállalkozásoknak kétszer, a magánszemélyeknek pedig háromszor több adót kell fizetniük.

Frissítés: 2019. V. 24. 9:20

Az MTI megváltoztatta beszámolóját, az új verzió szerint Szijjártó nem is azt mondta, amit korábban leközöltek, mondanivalója valójában így hangzott:

„a kormányok feladata kordában tartani a munkaerőköltséget, vagyis a munkára rakodó adóterheket kell kordában tartani, mert különben gyengül az adott ország versenyképessége és kevésbé lesz vonzó a befektetőknek.”

A múlt megváltozásáról külön cikkben is megemlékeztünk.

(Népszava, MTI)

Címlapkép: MTI/Balázs Attila