Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Veszprémben is alakul az ellenzéki együttműködés

Ez a cikk több mint 4 éves.

Esztergom, Székesfehérvár, Kecskemét, Eger, Miskolc, Siófok és Baja után Veszprém is a közös ellenzéki polgármesterjelölt-állítás útjára lépett: pénteken „civil kezdeményezésre, az ellenzéki együttműködés szélesítésére és teljeskörűvé tételére” informális szerveződésként megalakult a veszprémi Ellenzéki Kerekasztal. A kerekasztalhoz csatlakozott szervezetek már a közös jelölt személyében is megegyeztek, de egyelőre nem jelentették be, hogy kire esett a választás.

A kerekasztalhoz eddig a Momentum, a Kétfarkú Kutya Párt, Márki-Zay Mindenki Magyarországa Mozgalma és a Vasas Szakszervezet csatlakozott, valamint a Lokálpatrióták a Városért, a MOST Egyesület és a Szolidaritás szervezetek.

A nagyobb pártok eddig még nem csatlakoztak, de értesüléseink szerint folynak az egyeztetések köztük és a kerekasztal között. Március végén a parlament ellenzéki pártjai egyébként már bejelentették, hogy közös jelölteket akarnak állítani Veszprémben, a kérdés tehát az, hogy az MSZP-Párbeszéd, a DK, a Jobbik és az LMP elfogadja-e a kerekasztal által javasolt jelöltet.

A kerekasztal megalakulását bejelentő sajtóközlemény szerint „elsődleges célja, hogy a demokratikus elvek és értékek szerint működő ellenzéki pártok, illetve társadalmi szervezetek együttműködésével a 2019-es önkormányzati választáson az általa támogatott jelöltek többségbe kerüljenek a képviselőtestületben, illetve az Ellenzéki Kerekasztal által is elfogadott polgármestere legyen Veszprémnek.”

A kerekasztalhoz csatlakozott szervezetek kijelentették, hogy nem hatalmat akarnak, „hanem a veszprémiek valódi érdekeit képviselni”.

„Nem a központi hatalom helytartóját, hanem a veszprémiek érdekeinek legfőbb szolgálóját kívánjuk a polgármesteri székbe ültetni!” – áll közleményükben.

Veszprémben egyébként a 2015-ös időközi országgyűlési képviselő-választáson pont az a Kész Zoltán nyert a fideszes Némedi Lajossal szemben, aki jelenleg a veszprémi ellenzéki kerekasztalhoz már csatlakozott Mindenki Magyarországa Mozgalom tagja. Az akkori veszprémi választás eredményeként dőlt meg a Fidesz kétharmada a Parlamentben. Kész a 2018-as országgyűlési választáson már rosszabbul szerepelt, ekkor 31,39 százalékkal második helyen végzett a fideszes Ovádi Péter mögött, aki a szavazatok 48,75 százalékát nyerte el. A 2014-es önkormányzati választásokon a fideszes Porga Gyula nyerte el a veszprémi polgármesteri széket több mint a szavazatok felével (53,89 százalékkal).

Címlapkép: Wikimedia Commons