Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megvan az ellenzék közös polgármesterjelöltje Esztergomban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Cserép János esztergomi vállalkozó, a Szeretgom portál alapítója lesz az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje Esztergomban – adta hírül a Magyar Hang. Pár héttel ezelőtt már mi is beszámoltunk róla, hogy városban megállapodás született az összes ellenzéki párt között, amelynek értelmében közös polgármesterjelölttel és képviselőjelöltekkel vágnak neki az őszi önkormányzati választásoknak.

A korábban rendszer- és szoftverfejlesztőként dolgozó, négygyerekes Cserép régóta aktív tagja az esztergomi civil szférának, 2006-ban alapította a Szeretgom portált, tavalyi kilépéséig pedig a Momentum helyi szervezetének elnöke volt. Tavaly azért lépett ki a pártból, mert nem értett egyet annak „mindenkitől külön állunk” álláspontjával.

Személye mögött most felsorakozott az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum is, de támogatják őt a civilek is, például a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Haladó Esztergomért Egyesület és az Esztergomisták.

Az újdonsült polgármesterjelölt a Magyar Hangnak elmondta: közel egy éves gondolkodás van a pártok mögött, a sérelmeket pedig félretették, hogy ne kövessék el „ugyanazokat a hibákat, amik Tétényi Éva bukásához vezettek.”

Cserép szeretne olyan hiteles programmal előállni, amely a város lakóinak elképzeléseit tükrözi. Ezért a Szeretgom oldalán gyűjtik a városfejlesztési javaslatokat, ezek között fő helyen szerepel a Kis-Duna sétány akadálymentesítése, egy körforgalom kialakítása és közvilágítás a Búbánatvölgybe.

A Magyar Hangnak arról is beszélt, a helyi Fidesz megosztott, két-három csoportra szakadt. A kormánypárti támadásokra fel van készülve, hiszen már a korábbi években is kapott eleget, de ez nem tántorítja el céljától.

„Már 2009-ben is azt írta rólam Bayer Zsolt a Magyar Hírlapba, hogy ingatlanspekuláns vagyok, aztán a sajtópereket már mi nyertük meg. Szóval nem félek ettől” – mondta.

Esztergomban már 2010-ben hasonló ellenzéki összefogással sikerült megbuktatni a várost egy évtizedig vezető fideszes polgármestert, Meggyes Tamást. Az akkor győztes Tétényi Évának a munkáját azonban folyamatosan akadályozta a képviselő-testület fideszes kétharmada, a 2014-es választásokra pedig már az ellenzéki pártok is kihátráltak Tétényi mögül, aki így 3,24 százalékos szavazatkülönbséggel alulmaradt a kormánypárti Romanek Etelkával szemben.

Az elmúlt időszakban egyre több városban körvonalazódik hasonló ellenzéki összefogás: Egerben a jobbikos Mirkóczki Ádám, Székesfehérváron az MSZP-s Márton Roland, Szombathelyen a szintén szocialista Nemény András, Pécsett a független Péterffy Attila, Baján pedig a momentumos Nyirati Klára mögé sorakozott fel a teljes ellenzék.

Máshol, például Miskolcon, Kaposváron és Veszprémben is megegyeztek már a közös önkormányzati képviselői listában és elvben a polgármester-jelölt személyében is, azonban arról, kik is lesznek a jelöltek, később döntenek.

Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum Budapesten is közös polgármester-jelölteket jelentett be április elején, ám ezt a megállapodást és a jelöltek személyét is több alkalommal kritizálta Puzsér Róbert, illetve az őt támogató LMP és Jobbik. Az sem világos, hogy a január végi első forduló után, amelyet Karácsony Gergely nyert, végül sor kerül-e a főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójára, amelyen az eredeti tervek szerint a zuglói polgármester Puzsérral mérte volna össze erejét.

Címlapkép: Wikipédia