Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kaposváron is együtt indul a teljes ellenzék az őszi önkormányzati választásokon

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több eddigi város mintájára közösen, egy egyesület keretein belül indul el az őszi, önkormányzati választáson az ellenzék Kaposváron. A Somogy megyei székhelyen ma jelentették be, ennek céljából a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Magyar Szocialista Párt és a Momentum helyi szervezetei együtt megalakították a Kaposváriakért Egyesületet.

A helyi független kspvr.hu beszámolt az egyesület mai, alakuló sajtótájékoztatójáról is. Fejes István, az egyesület pártonkívüli, civil elnöke azt mondta, az egyesület célja, hogy a kaposváriaknak alternatívát nyújtson a Szita Károly polgármester vezette, helyi Fidesz-KDNP-vel szemben, és hogy összefogja a helyi civilek és ellenzéki pártok munkáját is.

Kijelentette:

„Az őszi önkormányzati választás tétje, Kaposvár képes lesz-e reagálni az elkövetkező évek, évtizedek változásaira, melyet a 21. század kihívásai jelentenek?”

A legfontosabb problémák között említette, hogy az egykor 74 ezer lakosú dunántúli városnak ma már csak 62 ezer lakosa van, a népesség fogyását, elvándorlását pedig minden eszközzel meg kell akadályozni.

Emlékeztetett arra is, 2016 elején az ellenzék és a civilek helyben, közös erővel már megakadályozták, hogy Szita Károly eredeti tervei szerint gumiégető települjön a város határába, és Fejes szerint ez az összefogás az év végi választásokon is megismételhető lesz.

Hangsúlyozta azt is, kiemelt fontosságú, hogy a jövő kaposvári városvezetése „ne az emberek feje fölött” döntsön fontos kérdésekről.

Az egyesület mai tájékoztatóján azt is közölték, közös polgármester-jelöltjükről és 12 önkormányzati képviselő-jelöltjükről később adnak majd tájékoztatást.

Noha a friss, ellenzéki egyesületnek még Facebook-oldala sincsen, helyi ellenzőik gyorsabbak voltak, és máris bejegyeztek „Kaposváriakért” néven egy paródiaoldalt, amely éppen a helyi ellenzéki együttműködés lejáratását tűzte ki céljául.

Kaposvárt a Fidesztől azonban trolloldalak és a helyi médiatúlsúly nélkül is nehéz feladat volna elhódítani: a jobboldal 25 éve vezeti a várost, Szita Károly veterán polgármester pedig legutóbb 11 986 szavazatot, vagyis 65,5%-ot szerzett. Ellenzéki kihívói közül Kováts Imre Ferenc, a baloldal jelöltje csupán 20%-ot hozott, míg Kiss Tamás a Jobbik színeiben 9.85%-ot ért el.

Sanyó Ádám mércés elemzése szerint azonban megfelelő kampánnyal, mozgósítással valamint teljes ellenzéki együttműködéssel meglepő eredményt lehetne itt is elérni.

Címlapkép: kpsvr.hu/Kaposváriakért Egyesület