Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Független jelöltként indul Eger polgármesterségéért a jobbikos Mirkóczki Ádám

Ez a cikk több mint 5 éves.

Helyi civil szervezet független jelöltjeként indul Eger polgármesteri székéért Mirkóczki Ádám, a Jobbik kommunikációs igazgatója, írja az Egri Ügyek információi alapján az Azonnali.hu.

Mirkóczki Ádámot függetlenként pedig az összes nagyobb baloldali-liberális ellenzéki párt (MSZP, DK, LMP, Momentum) is támogatni fogják a posztért. Így tehát Egerben már bizonyosan egyetlen ellenzéki jelölt fog megküzdeni a Fidesszel az őszi polgármesterválasztáson.

A választásra készülődve az egri ellenzék egészen újszerű politikai formával is kirukkolt: nemcsak támogatják Mirkóczkit, hanem az Azonnali leírása szerint, minden ellenzéki párt helyi vezetője bekerült az Egységben a Városért Egyesület elnökségébe, és a polgármester-jelölt hivatalosan a civil szervezet jelöltje lesz. Ez azt is jelenti, hogy a pártok tökéletesen koordinálni tudják a kampányt is, és az összefogás Egerben így formális keretet is kapott.

Az Egységben a Városért Egyesület azután alakult most meg, hogy az egri városháza ellenzéki önkormányzati képviselői, Mirkóczki Zita (MSZP), Földvári Győző (DK) és Komlósi Csaba (LMP) valamint a független Császár Zoltán ugyanezen a néven közös frakciót alkottak a közgyűlésben.

Most pedig Mirkóczki Zita, Földvári Győző és Komlósi Csaba az egyesület elnökségébe is bekerültek.

Az Azonnali arról is beszámolt, Mirkóczki Ádám már 2014-ben is próbálkozott a polgármesteri kampánnyal, akkor viszont csak a Jobbik színeiben 26 százalékot ért el a fideszes Habis László 38 százalékával szemben.

Figyelemre méltó azonban, hogy a baloldali jelölt, Szalóczi Géza 19 százalékot hozott, míg az LMP-s Csarnó Ákos 4,4 százalékot. Ha feltehetően most a balliberális és az LMP-s szavazók is rávehetőek lennének a jobbikos Mirkóczki támogatására, akkor minden esélye megvan annak, hogy legyőzhesse a Fideszt, sőt, hogy a frakciója átvegye a Városházát is.

Noha az elmúlt években pont a Fidesz tartotta a hátát az akkor önmagukat még „nemzeti radikálisként” meghatározó Jobbik számos akciójáért, és éppen a baloldali ellenzék utasította el politkusaikat a leginkább, mára a helyzet éppen megfordulni látszik: a Fidesz minden addigi politikai manőverét feledve kezdte fasisztázni őket, a baloldali politikusok pedig azt hangoztatják, mostanra a Jobbik teljesen megváltozott és immár demokratikus párt.

Nagy kérdés azonban, hogy éppen a vidéki önkormányzatokban, ahol a Jobbik egyszer már 2014-ben több helyen is hatalomra került, mennyire érvényesülne a központi pártvezetés „néppártos” irányvonala, és mennyire lenne majd szó a helyi – sok kérdésben ma is erősen szélsőjobboldali álláspontra helyezkedő – képviselők befolyásáról.

Címlapkép: Tusnádfürdõ, 2018. július 27. Mirkóczki Ádám jobbikos országgyûlési képviselõ (b) és Keresztes László Lóránt, a Lehet Más a Politika társelnöke a Mit kezdjünk a kétharmaddal? címû fórum elõtt a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdõn 2018. július 27-én. MTI Fotó: Veres Nándor