Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közös polgármester-jelöltet indít az ellenzék Baján

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egyre több városban születik megegyezés az ősszel esedékes önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Szombathely, Eger, Miskolc, Pécs, Székesfehérvár,  Veszprém, Kecskemét, Siófok és Budapest után Baján is közös polgármester-jelöltet indít az ellenzék.

Baján a Sikeres Bajáért Egyesület polgármester-jelöltjét támogatja a Momentum, az MSZP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, a Jobbik, és a DK is. A közös ellenzéki jelöltet ma mutatták be, a fórumon részt vett Vadai Ágnes, a DK alenöke, országgyűlési képviselő, Potocskáné Kőrösi Anita, országgyűlési képviselő, a Jobbik önkormányzati kabinetjének vezetője, Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, országgyűlési képviselő.

Barna György, az egyesület elnöke arról beszélt, nem titkolt szándékuk, hogy megnyerjék az őszi önkormányzati választást. Az összefogás zavartalanságáért megállapodtak a pártokkal, és egy bajai értéknyilatkozatot is aláírtak mindannyian. A programjukon már dolgoznak (a lakosság bevonásával) és a választókerületi jelöltjeik is hamarosan bemutatásra kerülnek.

Az egyesület elnöke az ellenzéki polgármester-jelölttel kapcsolatban elöljáróban annyit mondott,

ő az, aki biztosítani fogja a civil összefogást, a becsületes munka értékét a városházán, aki a programjukat sikerre fogja vinni.

Az ellenzék jelöltje Nyirati Klára, a Momentum helyi elnöke, angol tanár. Külön érdekesség, hogy a ’90-es választások idején még a Fidesz tagja volt.

„Sajnos kudarcot vallottunk mindannyian, akik akkor azt hittük, ez az ország jobb lesz”

– monda. Nyirati elmesélte, akkor, 26 évesen azt gondolta, hogy a Fideszé a jövő, aztán 3 évvel később az egész bajai Fidesz feloszlatta magát, kiléptek a pártból.

Annyira kiábrándult, hogy 24 éven keresztül pedagógusként nem politizált, inkább a munkájának és a családjának élt. De amikor 1 évvel ezelőtt megismerkedett a Momentummal, meglátta bennük ugyanazt az erőt, elhivatottságot, fiatalosságot,  amit 30 évvel ezelőtt a Fideszben, és úgy érezte, eljött az ideje, hogy újra visszatérjen a politikai pályára.

Vadai Ágnes szerint az itt ülő ellenzéki pártok megértették, hogy együtt kell működni. „Mindig mást fogunk gondolni, ezért ülünk más pártokban” – mondta, majd hozzátette, mégis vannak olyan dolgok, amikben egyetértenek. Ilyen például az emberi méltóság tisztelete, Magyarország EU-tagsága vagy az, hogy egy közszereplő feladata az, hogy szolgáljon, és nem az, hogy „pénztárakban és pénztárcákban kotorásszon”.

„Azért ülünk itt, mert megértettük, hogy az egy az egy ellen politika az, ami sikerre viheti Magyarországot”

– mondta.

Tóth Bertalan szerint tavaly, a rabszolgatörvény megszavazásásnak napján az ellenzéki pártok között leomlott a fal, aznap egy ügy mentén együtt tudtak működni.

Most pedig Baján látja visszaigazolva azt a lépést, amit akkor megtettek. Az a példa, amit akkor mutattak, meghozta az eredményét.

A következő ügy, amiben összefogtak, az önkormányzás. Tóth szerint ez egy nagyon nagy felelősség, nemcsak azért küzdenek, hogy megnyerjék a választásokat, hanem azért is, hogy bebizonyítsák, el is tudnak közösen vezetni, fel is tudnak virágoztatni egy várost. Ez az a kihívás, ami még az ellenzék előtt áll.

Lukácsi Katalin szerint Baja élő példája annak, hogy igenis felül lehet emelekdeni a részérdekeken, és össze lehet fogni.

„Az összefogás nem arról szól, hogy mi nem szeretjük Orbán Viktort, hanem, hogy mi a hazánkat szeretjük”

– mondta. Szerinte az ellenzéki pártok Baján tartalommal töltik meg az egységet, ami nemcsak a pozíciókról szól, hanem Baja, és a közösség szolgálatáról.

Potocskáné Kőrösi Anita arról beszélt, Baja ma ünnepel, mert a polgármester-jelölt egy fantasztikus ember, biztat mindenkit. Nincs másra szükség, csak tisztességre, becsületre, hazaszeretetre és Baja szeretetére.

„Kívánom azt, hogy ez a választás győzelemre vigye Baját, és kérem, hogy támogassák ezt a remek, tisztességes jelöltet.”

– mondta.

Fekete-Győr András arról mesélt, bajai látogatása során megismerte a helyi ellenzéki szereplőket, akik között érzése szerint van bizalom, felebaráti szeretet, ami rendkívül fontos a változáshoz. Arra kéri az embereket, álljanak ki a közös jelöltért, vigyék hírét, mert így érhetik el, hogy legyen Baján rendszerváltoztatás.