Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pécsen nem összefog, hanem koordinál az ellenzék

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sajtótájékoztatón jelentette be ma délelőtt az öt legnagyobb ellenzéki párt – a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP –, hogy közös listát állítanak az önkormányzati választásra. Legfőbb céljuk ugyanis közös: leváltani a Fideszt.

A Szabad Pécs beszámolója szerint a pártok két nappal ezelőtt állapodtak meg abban, hogy választási együttműködést kötnek. Pécsen idén a korábbinál eggyel kevesebb, összesen 18 egyéni városházi képviselői helyet osztanak ki közvetlenül, az együttműködés értelmében a pártok közös listát állítanak majd.

Hogy ez pontosan mit jelent, kinek hány körzet jut majd az együttműködésben, azt egyelőre nem tudni.

Keresztes László Lóránt LMP-társelnök az Azonnalinak telefonon csak annyit jelzett: ez „nem összefogás, hanem koordináció”, és hogy az LMP ennél szorosabb együttműködést „csak a Jobbikkal, mint másik centrumpárttal” tud elképzelni.

Az egyelőre szintén bizonytalan, hogy közös polgármesterjelöltet állít-e majd az ellenzék 5 pártja, Péterffy Attila független jelölt mögött az MSZP, a DK és a Momentum sorakozott fel, az LMP és a Jobbik viszont nem jelezte eddig ezirányú szándékát.

Keresztes az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy ha végül úgy alakul, hogy Péterffy bizonyul a legesélyesebb jelöltnek, akkor nem indítanak másik ellenzéki jelöltet, de azt is hozzátette, hogy szerinte akad majd jobb aspiráns.

Mellár Tamás pécsi független országgyűlési képviselő azt javasolta, hogy egy közös pécsi ellenzéki polgármesterjelölt legyen, az, akit a legerősebb jelöltnek tartanak egy közös kiválasztási folyamatot követően. Keresztes a Szabad Pécsnek azt nyilatkozta, hogy ezt az ötletet az LMP is támogatja.

A Szabad Pécs közvetítése a sajtótájékoztatóról itt megnézhető:

via Szabad Pécs/Azonnali