Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszava: Újabb három helyen állíthat közös polgármester-jelöltet az ellenzék

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újbudán, Terézvárosban és Siófokon is egyetlen ellenzéki jelölt indulhat a fideszes jelölttel szemben az ősz önkormányzati választáson – írja a Népszava.

A Jobbik és az LMP megerősítése ugyan még hiányzik, de minden más ellenzéki párt biztosította támogatásáról a DK XI. kerületi jelöltjét, László Imrét – ezt a maga politikus nyilatkozta a lapnak.

A VI. kerületi jelöltséggel kapcsolatban már a Népszava is óvatosabban fogalmaz: itt Momentum korábbi alelnöke, Soproni Tamás indulhat, vele kapcsolatban Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azt nyilatkozta a lapnak, támogatják Sopronit és reménykednek, hogy követi őket a teljes ellenzék.

Biztosabbnak tűnik a helyzet Siófokon, ahol 2014 után ismét megvalósul az ellenzéki összefogás: a pártok felsorakoztak a függetlenként induló Lengyel Róbert mögé, aki öt éve legyőzte az akkor már húsz éve a polgármesteri székben ülő fideszes Balázs Árpádot. A Népszava úgy tudja, a Balaton-parti városban az idén a pártok új szintre emelnék az ellenzéki összefogást: már nem csak a polgármestert támogatnák, hanem mind a nyolc egyéni választókörzetben közösen támogatott jelölteket indítanának.

Így tehát újabb három várost, illetve fővárosi kerületet pipálhat ki az ellenzéki összefogás.

Korábban Szombathelyen elsőként kötött a 2019-es választásra készülve  megállapodást az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum arról, hogy közösen indítanak jelölteket az őszi önkormányzati választáson, a vasi megyeszékhelyen várhatóan az MSZP-s Neményi András fog majd elindulni. Az is tudható már, hogy Pécsett Péterffy Attila független polgármesterjelölt mögé áll be az ellenzék .

Miskolcon egy egyelőre meg nem nevezett közös ellenzéki jelölt szállhat ringbe ősszel, Egerben pedig szerdán derült ki, hogy az összes ellenzéki párt a jobbikos, de függetlenként, az Egységben A Városért Egyesület (EVE) színeiben induló Mirkóczki Ádámot támogatja. Az pedig mai hír, hogy Újpesten Szalma Botond, a KDNP 4 évvel ezelőtt kizárt budapesti elnöke fog indulni polgármesterjelöltként a teljes helyi ellenzék támogatásával.

(Népszava)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán