Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Index: Kizárt KDNP-s az ellenzék közös polgármesterjelöltje a baloldali Újpesten

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az Index értesülései szerint Szalma Botond, a KDNP 4 évvel ezelőtt kizárt budapesti elnöke fog indulni polgármesterjelöltként Újpesten – a teljes helyi ellenzék támogatásával. Szalma akkor vált ismertté, amikor Schmitt Pál plágiumügyének kirobbanása idején lemondásra szólította fel az államfőt, illetve más ügyekben és területeken is kritizálta a kormányt, főként azzal, hogy nem a legalkalmasabb embereket ülteti a fontos pozíciókba. (Pártja rendre elhatárolódott tőle és eljárást indított ellene az ilyen nyilatkozatokért.)

2014-ben független jelöltként indult a Fidesz jelöltje, Wintermantel Zsolt ellen, ahol utóbbi 52%-os többséggel nyert és máig irányítja a kerületet. (Egyelőre nem tudni, hogy a kormánypárt ismét Wintermantelt indítja-e a kerületben.) Legutóbb azzal vált ismertté a polgármester, hogy egy a rabszolgatörvénnyel szembeni helyi ellenzéki tüntetésre szervezett rá egy zenés korcsolyaestet, amit a demonstrálóknak többször is sikerült túlharsogniuk.

Most Szalma az Index kérdésére megerősítette: valóban az ő jelöltségében állapodott meg a IV. kerületi MSZP, Jobbik, DK, LMP, Momentum és Párbeszéd.

(Hasonló a helyzet Miskolcon és Szombathelyen, valamint Egerben is, ahol már a közös jelölt, a jobbikos Mirkóczki Ádám neve is ismert.)

Szalma az Indexnek azt nyilatkozta: szívesen fogadja az ellenzék támogatását, de ettől még ő továbbra is keresztény, demokrata és jobboldali marad. Kemény harcra és lejáratásokra számít, de „félni csak az unokáitól fél.”

„Újpest a jövőben nem a garázdálkodás terepe lesz, hanem mindenki dolgozni fog a kerületért.”

A közös jelölt személye azért lephet meg egyeseket, mert a jelenlegi Fideszes vezetés ellenére a IV. kerület választói hagyományosan a baloldali jelölteket támogatják. Az országgyűlési mandátumot is a DK-s Varju László nyerte meg tavaly, és egy korábbi MSZP-DK-Párbeszéd megállapodás értelmében a helyi MSZP helyi elnöke, Trippon Norbert lett volna a közös polgármesterjelölt.

Azonban az LMP javasolni kezdte a többi pártnak Szalma Botondot, mint „integratív személyiséget”, aki bal- és jobboldali pártok szavazóit is meg tudja szólítani – nyilatkozta az Indexnek Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője és újpesti vezetője. Trippon Norbert pedig a lap kérdésére megerősítette ezt és azt mondta, bár korábban valóban őt választották jelöltként a baloldali pártok,

nem a személyes ambíciója számít, hanem a Fidesz leváltása,

így az MSZP is Szalmát támogatja majd, aki szerinte „képes több embert majd megszólítani”.