Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormánypárti üzletembert vertek át az immár 18. hete tüntető szerbek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tizennyolcadik hete tart Belgrádban az immár menetrendszerűvé vált tüntetéssorozat, melynek keretében hétvégénként több ezren követelik a kormány távozását, és jelenleg úgy tűnik, nem akarnak kifáradni a szervezők és a résztvevők – sőt, szombaton még túl is jártak a kormánypárt és a hatóságok eszén, írja a szerb N1 tévé.

A tegnapi tüntetés több szempontból is rendhagyó volt.

Ellenzéki vezetők, a „Szövetség” nevű egyesülés tagjai egy fényképet és egy koszorút helyeztek el a kormánypárti privát tévé, a TV Pink székháza előtt a meggyilkolt koszovói szerb politikusra, Oliver Ivanovićra emlékezve, kit a tüntetők szerint többek között a tévé propagandája miatt öltek meg. Borko Stefanović ellenzéki politikus elmondta,

„a koszorút és a fotót a meggyilkolt Oliver Ivanović és a Pink propagandája összes áldozata emlékére helyezték el a Szövetség vezetői”

– az N1-nek hozzátéve, az esemény alatt rengeteg rendőr, valamint „kopasz emberek” tartózkodtak a környéken.

Ennek kapcsán a tegnapi tüntetést azzal jelentették be, hogy a TV Pink épületéhez fognak vonulni, ami a korábbi tüntetések fényében hitelesnek tűnt, tekintve hogy rendszeresen jelennek meg a köztévé székházánál, egyszer pedig be is nyomultak az épületbe, ahonnan a rohamrendőröknek kellett kiszorítaniuk a tüntetés résztvevőit.

Akkor többeket le is csuktak, így több tüntetésen keresztül is központi téma volt a bebörtönzött tiltakozók kiszabadítása, többek között mikor körbezárták az elnöki palotát az Aleksandar Vučić elnök lemondását követelő tüntetők, ezért is vonultak át a rendőrséghez, hogy a tévéfoglalók szabadon engedését követeljék.

A TV Pink tulajdonosa, Zeljko Mitrovic kormánypárti üzletember ennek megfelelően felkészült a tüntetők fogadására, felállított egy „fogadóbizottságot”, és a korábbi tévélátogatásokból okulva „semmi erőszak, csak szeretet” molinókat, valamint hangfalakat helyezett el a tévé előtt.

A hangulatot emelendő emberek egy csoportja, a TV Pink állítólagos munkatársai állítólag Mitrovic által játszott zenére táncoltak a tévé épülete előtt – hiába, mivel a tüntetők nem mentek oda.

Ezzel szemben a tüntetést a megszokottól eltérően nem a belgrádi egyetem bölcsészkaránál kezdték, hanem a szerb kormányzati központnál, és az előzetesen bejelentettől eltérően nem mentek a pink tévéhez.

Ehelyett a központi elhelyezkedésű Köztársaság térre mentek, melynek – egyébként hónapok óta tartó – rekonstrukciója ellen tiltakoztak, ennek jegyében el is távolították az építkezést lezáró kordonokat, hogy azokat inkább a városháza előtt helyezzék el.

Branislav Lečić ellenzéki vezető, veterán tüntető és színész Mitrovic átverésével kapcsolatban az N1-nek elmondta,

„Zeljko Mitrovic arcába nevetek. Ha-ha, bevetted. Soha nem akartunk a Pinkhez vonulni.”

Dragan Đilas ellenzéki vezető pedig úgy fogalmazott, majd ha győztek és elvették a TV Pink frekvenciáját, akkor fognak egy hatalmas bulit szervezni ennek megünneplésére.

A demonstrációról az N1 felvételét itt lehet megnézni:

A szerbiai tüntetéshullám december óta tart, eredetileg egy ellenzéki politikus megveretése váltotta ki a megmozdulásokat, mely hamarosan Vučić és kormánya elleni tiltakozássá terebélyesedett. Hétvégénként rendszeresek a tüntetések Belgrádban és az ország több pontján, pár hete egy időre a szerb tévé székházába is bejutottak a tiltakozók, később körbezárták ez elnöki palotát. A megmozdulásokat összefoglaló elemzésünk itt olvasható.

via N1