Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tizenhatodik hete tüntetnek Belgrádban, a kormány távozását követelik

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ma – azaz szombaton – ismét utcára vonultak Belgrádban a kormány és az elnök távozását követelő tömegek, akik ezúttal is elmentek a tévéhez – melynek múltheti ostromáról mi is beszámoltunk – ezúttal azonban meg se próbáltak bemenni – írja a szerbiai N1.

Az 1 az 5 millióból mozgalom tüntetéssorozata keretében immár tizenhatodik alkalommal demonstráltak a szerb fővárosban. Az eseményeket ezúttal is közvetítette az N1, videójuk az alább látható (vagy ezen a linken).

A belgrádi eseményekről rendszeresen beszámoltunk a Mércén, eddigi írásaink itt érhetők el.

A tüntetők a múlt héten Boško Obradović ellenzéki politikus társaságában több százan behatoltak a köztévé épületébe, ahol be kívánták olvasni követeléseiket, azonban nem jártak sikerrel, mivel a rohamrendőrök és a csendőrség megakadályozta hogy a földszintnél feljebb jussanak, majd kitessékelte őket.

Az akció után több embert is letartóztattak, a mai tüntetésen a tévé előtt egy „Szerb Szabad Hírek” című performansz keretében ötük, valamint ügyvédjeik állításait el is mondták.

A tüntetés a Belgrádi Egyetem Bölcsészkara előtt kezdődött, mely 1968 óta tüntetések emblematikus helyszíne, itt Branislav Lečić színész, politikus, és az 1990-es évek óta veterán tüntetésvezér, valamint Sreto Malinović, a légierő nyugalmazott tábornoka mondtak beszédeket.

Ezután a tömeg az állami televízióhoz vonult, többek között olyan táblákkal, mint

„Ne hagyd hogy a félelem legyen a hivatásod”, „azt mondják a dolgok soha nem voltak jobbak, és nem is rosszabbak”.

Itt a politikusok ezúttal ahelyett hogy bementek volna, megálltak az épület előtt a tömeggel szemben, a tüntetők közül pedig sokan gyertyákat gyújtottak a televízió munkatársaiért, kik a húsz éve, 1999. március 24-én kezdődött NATO-bombázások során vesztették életüket – valamint hogy

„egyszer és mindenkorra megszabaduljanak a média sötétségétől”.

A tüntetők ezután átvonultak a Legfelsőbb Semmítőszék épületéhez, hogy ott kifejezzék szolidaritásukat a – hazai társaikhoz hasonló helyzetben lévő – svájcifrank-hiteles éhségsztrájkolókkal, akik eleddig hiába várták, hogy teljesítsék követeléseiket és megoldást találjanak a számtalan embert érintő problémára.

A tüntetők továbbra is a kormány és az elnök távozását, szabad választások kiírását, azok előtt 6-9 hónapig (és az után is) szabad médiát követelnek.

via N1