Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szerbiai tüntetéshullám: a demonstrálók behatoltak a tévébe

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap – azaz szombaton – miután december óta zajlanak az Aleksandar Vučić szerb elnök és a kormány elleni tüntetések, tüntetők egy csoportja behatolt az erősen kormánypárti RTS televízió Belgrád belvárosában található székházába – írja a Daily Journal.

A tüntetők továbbra is a jobboldali kormány és Vučić távozását követelik. A tüntetések azután kezdődtek, hogy november 23-án ismeretlen támadók Kruševac városban megverték Borko Stefanović ellenzéki vezetőt, kinek pártszövetsége azt gyanítja, a támadókat a kormányzó SNS párt bérelhette fel.

A tüntetők korábban is többször tüntettek a tévé épülete előtt, azonban ez volt az első alkalom, hogy be is tudtak hatolni – először eltorlaszolták, majd tojással dobálták a bejáratot, majd néhány száz fő benyomult az épületbe, ahol rohamrendőrök akadályozták meg, hogy a felsőbb szintekre jussanak.

A tüntetőkkel együtt több ellenzéki vezető is bement a tévébe, akik úgy nyilatkoztak, addig nem hagyják el az épületet, míg főműsoridőben be nem tudják olvasni a követeléseiket.

A tévészékházban készült felvételt itt lehet megnézni:

Miközben odabent a tüntetők a rohamrendőrökkel dulakodtak a tévészékház lépcsőin, kívül az 1 az 5 millióból mozgalom több ezer tagja és támogatója nézett farkasszemet az épületet védő rendőrökkel, többek között azt skandálva,

„szégyelljétek magatokat, Vučić-ot tartóztassátok le!”

A demonstrálók korábban Orbánnak is üzentek, miszerint ők nem fogják hagyni, hogy bukott vezetőik Magyarországra meneküljenek – utalva ezzel Nikola Gruevszki macedón ex-miniszterelnök kémfilmbe illő szökésére, melyben a magyar állami szervek tevékenyen részt vettek, a szerb média pedig régi hagyományokat felélesztve a horvát közmédiát vádolta erőszakra hecceléssel.

Szombaton a szomszédos Montenegróban is több tízezren vonultak a főváros, Podgorica utcáira, hogy az országot idestova harminc éve vezető, a 2006-os Szerbiától elszakadást is levezénylő Milo Đukanović lemondását követeljék.