Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szerb kormány szerint a horvát közmédia erőszakra heccel Belgrádban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Szerbiában szombaton ötödik alkalommal fognak az utcára vonulni a kormány ellen tiltakozók, miután megöltek egy koszovói szerb politikust, három szerbiai ellenzékit pedig megvertek.

Az elkövetők az összes esetben ismeretlenek, azonban az ellenzék szerint Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökhöz köthetők az ügyek. Emiatt a tüntetésekre több tízezer ember megy ki rendszeresen, emellett az összes ellenzéki párt politikusai részt vesznek a megmozdulásokon, melyeken eleinte a kormány távozását követelték.

Mindezek ellenére az RTS szerb közszolgálati média konzekvensen figyelmen kívül hagyja a tiltakozást, a megmozdulásokról nem tudósít, a kormánypárti lapok pedig folyamatosan az ellenzéket gyalázzák.

Így a tüntetők követelései közé egy idő után bekerült a közmédia reformja, valamint utalva Nikola Gruevski volt macedón miniszterelnök tavalyi menekülésére, kinyilvánították, ők nem fogják hagyni hogy szerb politikusok Magyarországra meneküljenek.

Mivel mostanra mindössze egy napilap és egy hetilap – valamint természetesen kisebb sajtóorgánumok – maradtak függetlenek a jelenlegi szerb kormánytól, a tüntetések televíziós közvetítéseit

sokan a horvát közmédián szokták követni, melyekben korrektül szoktak élőben beszámolni a belgrádi eseményekről.

Erre utalt Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter – kinek távozását szintén követelik a tüntetők a társadalom kriminalizálása és a tüntetők sértegetése miatt – mikor azt nyilatkozta, a horvát közmédia

„erőszakra heccel Belgrád utcáin”.

Eközben Vučić elnök év elején alákérdezős interjút adott a kormányközeli Espreso lapnak, melyben kifejtette, továbbra is fenntartja álláspontját miszerint

„ha ötmillióan vonulnak az utcára, akkor sem teljesítem egyetlen követelésüket”,

mivel véleménye szerint a vele egyet nem értőknek nem az utcán kellene politizálniuk, hanem a választásokon kellene legyőzniük őt és pártját.

Az ellenzéknek azt üzente,

„Ha összeadjátok a Djilasra, Jeremićre, Obradovićra, Stefanovićra, Veselinovićra, Živkovićra [azaz az ellenzék vezéreire] adott voksokat, és még hozzáveszitek a [horvát] SDP és HDZ szavazatait, még akkor sem tudtok együtt legyőzni engem.”

A történet abban is hasonlít a magyarországi eseményekre, hogy a teljes politikai spektrum képviselteti magát a megmozdulásokon, melyeken többek között a kormány távozását és a közmédia reformját követelik, ahogy azt a tüntetések egyik visszatérő szónoka is megjegyezte egy interjúban.

via Azonnali

Címlapkép: Bora Ristic / Twitter