Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Belgrádban újra több tízezer ember követelt tisztességes médiát és új kormányt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Negyedik alkalommal vonult utcára az ellenzék Belgrádban. A múlt heti tüntetéshez hasonlóan ma is több tízezer ember gyűlt össze, hogy Aleksandar Vučić kormánya és a tüntetők szerint hazug közmédia ellen tiltakozzanak.

forrás: Savez za Srbiju twitter

A tüntetők ma is szimbolikus helyszínek mellett  –parlament, kormányzati épületek, a közmédia épülete – haladtak végig. Többek közt „Lejárt az időd!” feliratú táblákkal üzentek Vučić elnöknek.

Az elmúlt hetek médiával kapcsolatos követelései mellett Nebojša Stefanović belügyminiszter távozásának követelése vált ma hangsúlyossá, az utcára vonuló emberek szerint a belügyminiszter kriminalizálja  társadalmat és sértegeti a tiltakozókat.

A belügyminiszter a 22-i tüntetést követő sajtótájékoztatóján azt állította, mindössze 5000 ember volt az utcán.

A felszólalók közt ismét volt újságíró, aki a kormány alkalmatlanságát hangsúlyozta, és felszólalt egy férfi, aki Rakita településről érkezett: a település lakói az ellen küzdenek, hogy egy erőmű építése érdekében eltereljék a folyó medrét.

A tüntetők szolidaritásukat fejezték ki azzal a férfival, aki boszniai Szerb Köztársaság legfontosabb városában, Banja Lukában hónapokig tüntetett azért, hogy a rendőrség adjon magyarázatot fia halálára – egészen addig, míg le nem tartóztatták.

A mai tüntetésen a Balkan Insight tudósítása szerint számos ellenzéki politikus részt vett, a pártjelvényeik nélkül.

A mai már sorozatban a negyedik szombat volt, amikor Belgrádban utcára vonultak az emberek. Az első tüntetésre december 9-én került sor, az után, hogy egy vezető ellenzéki politikust egy gyűlésre menet ismeretlen elkövetők megvertek. Vučić egy nyilatkozatával még inkább felhergelte a tüntetőket, mert kijelentette: akkor sem enged a követeléseknek, ha öt millióan vonulnak az utcákra.

A második demonstráción a belgrádi tüntetők Orbán Viktornak is üzentek, amikor kinyilvánították, ők nem fogják hagyni, hogy a szerb politikusok Magyarországra meneküljenek – ezzel Nikola Gruevszki macedón ex-miniszterelnök ügyére utaltak.

A szerb köztévé Vučić tempóját követve nem vette komolyan a tüntetéseket, ezért a harmadik –  35-40 ezer főt felvonultató – tüntetésen a magyarországi tüntetésekhez hasonlóan az elnöki palota mellett az RTS állami televízió székhelyéhez is elzarándokolt a tömeg, az „Én is egy vagyok az ötmillióból” pedig a tüntetések szlogenjévé vált.

Egy héttel ezelőtt már a tüntetések központi témája volt a szerbiai sajtószabadság állapota. A tüntetésen felszólalt például egy oknyomozó újságíró, akinek a házára molotov-koktélt dobtak, és aki arról beszélt, hogy a szerbek a megtorlástól tartva félnek felvállalni a véleményüket. A közmédia elé vonulva a tömeg azt követelte,

„hogy a köztévé minden fórumán adjon helyet az ellenzéki pártok megszólalásainak, ahogy a civil szerveződések véleményének is.”

Az Index cikke szerint az Európai Parlament időközben arra figyelmeztette Szerbiát, hogy tegyen lépéseket a szólásszabadság és a médiaszabadság ügyében.

A tüntetéssorozat folytatódik: a következő demonstrációra január 5-én kerül sor.

(Balkan Insight, Danas)

Címlapkép: Savez za Srbiju twitter