Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bosnyák apa nem hiszi el a rendőrség verzióját fia haláláról, letartóztatták ellenzéki képviselőkkel együtt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Boszniában még márciusban hunyt el a mindössze 21 éves David Dragisevics, aki a rendőrség hivatalos jelentése szerint öngyilkosságot követett el. A fiú apja, Davor Dragisevics és családja azonban rendőrök által elkövetett, de legalábbis magas rangú rendőrtisztek által eltussolt brutális gyilkosságot sejt David halála mögött. A fiú márciusi halála óta Dragisevics minden este 19:30-kor felemelt ököllel felkiált Banja Luka főterén, hogy „Igazságot Davidnak!”

Az egyszemélyes tiltakozásból nyárra többezres demonstrációk nőttek ki, és azóta is folyamatosan tüntetnek a boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, Bosznia-Hercegovina második legnagyobb városának főterén. A tüntetések azóta kiegészültek a korrupt hatalmi elit és a szörnyű gazdasági helyzet felszámolásának követelésével.

Most kedden azonban váratlanul letartóztatták a több, mint féléve demonstráló apát, több ellenzéki politikussal és aktivistával együtt. Davor Dragisevicset ügyvédje szerint bántalmazták a rendőrök előállítás közben, ezt a vádat a boszniai szerb rendőrség tagadja.

A letartóztatások után a boszniai szerb rendőrség különleges alakulatai szállták meg a főteret, és eltávolították a demonstrálók által felépített kicsi emlékművet, ami Davidnak állított emléket (ezt azóta valami arrébb újra felépítették a tüntetők).

A Európai Unió megfigyelői a helyszínről azt nyilatkozták:

„A legutóbbi események Banja Lukában rossz és riasztó jelzéssel szolgálnak a jogállamiság helyzetéről.”

Bosznia-Hercegovina etnikai/politikai megosztottságáról és az ország gyógyulatlan sebeiről a Mércén is írtunk.

Forrás: Telegraph