Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Blokkoljunk úgy, hogy fájjon a Fidesznek!

Ez a cikk több mint 5 éves.

Eddig csak politikailag támadták a tüntetők a Fideszt: itt az ideje, hogy békés, de határozott fellépéssel elkezdjük támadni a gazdasági háttérországot. Ott kell támadni, ahol igazán fáj – a pénztárcánál!

Fotó: Markoszov Szergej, Mérce

Az MTVA elfoglalása békés volt, de határozott: éppen a békés jellege volt az, ami nyilvánvalóvá tette a Fidesz erőszakos jellegét. Ha a képviselők erőszakosak lettek volna, akkor jogosan alkalmazhattak volna velük szemben erőszakot. De így, hogy teljesen békések és erőszakmentesek voltak, így hogy nem adtak semmilyen tényleges indokot az erőszakra, így vált igazán kínossá a Fidesz számára ez a történet.

Magyarországon a legtöbb ember azt gondolja, hogy kétféle tüntetés létezik: 1. töketlen: azaz békés, amikor a színpadról beszédeket hallgat a tömeg, majd utána hazamegy, vagy 2. tökös, azaz erőszakos (lásd 2006.).

Ez arra a téves feltételezésre alapszik, hogy egy békés tömeg nem lehet elszánt, határozott, nem lehet igazán provokatív, kínos, zavarba ejtő a hatalom számára.

Amikor Gandhi elhatározta, hogy nekiáll kiűzni az angolokat Indiából, felmérte, hogy ez erőszak útján, nyílt lázadással soha nem sikerülhet, mert mint minden állam, amely rendelkezik erőszakszervezetekkel, ezen a téren verhetetlen: ők mindig jobban szervezettek, profibbak és jobban felszereltek lesznek, több és jobb fegyvereik vannak. De erőszakmentesen, a sómenettel és hasonló akciókkal, sikerrel tudott járni. Ugyanígy Szerbiában Milosevicset sem fegyveres forradalommal buktatták meg, hanem erőszakmentes eszközökkel, sztrájkokkal, blokádokkal.

(A szerb eseményeket ez a dokumentumfilm kiválóan összefoglalja, sok tanulsággal a számunkra is, ahogy ez a közép-kelet európai forradalmakat összefoglaló videó is.)

A békés, de elszánt tömegnek van a legnagyobb ereje

Az erőszak lehet, hogy hatékony eszköznek tűnik, mert látványosabb, nagyobb médiafigyelmet vonz, megadja azt az érzést, hogy „jól odaba…tam a hatalomnak”. De valójában teljesen kontraproduktív – éppen az ellenkező hatást éri el, mint amit szeretnénk: lejáratja a tüntetőket, és legitimizálja a hatalom által alkalmazott erőszakot. Nézzük csak meg, hogy hogyan számol be a tüntetésekről a fideszmédia: próbálják erőszakosnak beállítani a békés tüntetőket, mert pontosan tudják, hogy az erőszakhoz hozzá lehet kapcsolni számtalan negatív jelzőt (pl, „csürhe”, „rendbontók”, stb.), amellyel antipátiát lehet ébreszteni a tüntetők irányában.

Másrészt a tüntetők által alkalmazott erőszak legitimmé teszi a hatalom részéről az erőszakot. A széles társadalom mindig az áldozat mellé áll. Ha erőszakosak a tüntetők, akkor a hatalom arroganciája eltűnik a rendőri fellépés mögött, hirtelen jogosnak tűnik a hatósági erőszak alkalmazása.

De ha egy békés tömeg, aktivisták vagy képviselők ellen alkalmaznak erőszakot, hirtelen megfordul a helyzet, nyilvánvalóvá válik a biztonsági őrök vagy a rendőrök fellépésének jogtalan volta és az amögött lévő hatalmi arrogancia, amely mindent földbe akar döngölni, ami veszélyes rá.

A Fidesz úthenger-gépezete kínosan ügyel a kormánypárt arroganciájának láthatatlanságára: törvények, intézmények, magántulajdon mögé rejtik a médiamanipulációt, a zsarolást, a megfélemlítést és a hatalmi önkényt. Csak olyan békés, de határozott fellépéssel lehet ezeket nyilvánvalóvá tenni, mint az MTVA elfoglalása, az ilyen fellépés mindenki számára világossá teszi, hogy milyen intézmények és gyakorlatok tartják fenn az illiberális kormányzást.

Néhány példa az elmúlt évekből

2013-ban, amikor aktivisták elfoglalták a Lendvai utcai Fidesz székházat, hirtelen a semmiből megjelentek a „kopaszok”, vagy amikor 2016 nyarán Városliget beépítése és a fakivágások ellen tiltakozó kb. 20 aktivista eltávolításához több száz rendőr és egy adag „kopasz” kellett. Mind a két esetben éppen az aktivisták békés, de határozott ellenállása tette napnál is világosabbá a Fidesz hatalmi arroganciáját.

Tüntetők a Fidesz-székházban 2013. március 7-én.

De ezek „csak” szimbolikus akciók voltak, „csak” politikailag fájtak Orbánnak. Olyan akciókat kell csinálni, amelyek hasonló eszközökkel a Fidesz gazdasági háttérországát támadják, amely pénzt vesz el tőlük.

Tanuljunk a francia sárgamellényes tünetőktől! Habár a média csak a Párizsi – sokszor erőszakos – akciókról számol be, a mozgalom valódi erejét nem ez adja, hanem a tömeg, és az országos blokádok.

Az egész országban rendszeresen zárnak le főutakat, autópályákat, forgalmi csomópontokat, megbénítva ezzel a forgalmat. Mert ez valóban fáj az országnak. Nem csak közlekedést bénítják meg, hanem a kereskedelmet is. Ugyanígy rendszeresen megnyitják a fizetős autópályák kapuit, hogy ingyen lehessen azokat használni: ez is fáj, mert pénzt vesz el.

A sárgamellényes mozgalom valódi erejét nem az a néhány betört kirakat mutatja. Macronnak nem csak azért kell sürgősen lépéseket tennie, mert politikailag kínos számára, hogy ekkora tiltakozások vannak a kormányzása alatt, hanem főleg azért, mert ha nem békíti meg sürgősen a tüntetőket, akkor úgy elszalad a költségvetési hiány, és olyan mértékben torpan meg a gazdasági növekedés Franciaországban, hogy abba bármely kormány belebukna a világon. És ha a normál gazdasági működés helyreállítása csak akkor történhet meg, ha Macron lemond, akkor nagyon hamar eljuthatunk odáig, hogy a Macront egyébként támogató gazdasági érdekcsoportok fogják lemondatni az elnököt, mert ha választaniuk kell a pénz és bármi más között, akkor mindig a pénzt választják.

Útlezárás Andelnansban; november 17-én

Ugyanezt kéne elérni a Fidesznél is. A gazdaságnak fájó blokádokat kell felállítani az egész országban. El kell érni, hogy az Orbánt támogató gazdasági érdekcsoportok a saját működésük zavartalanságát csak akkor lássák biztosítottnak, ha Orbán lemond.

Ha eljutunk odáig, hogy a sztrájkok és az állandóvá váló útblokádok akadályozzák a gyárak normál működését, és csak Orbán lemondásával lehet újra békét teremteni, akkor ugyanazok az érdekcsoportok, amelyek most Orbán mögött állnak, mert benne látják a sikeres működés kulcsát, szembe fognak vele fordulni: mert ha választaniuk kell a pénz és bármi más között, akkor mindig a pénzt választják.

De mindezt lehet célzottabban is: a Fidesz hatalma – mint minden hatalom – a pénztől függ. Eddig Magyarországon csak politikai nyomást helyeztünk kormányra, gazdaságilag nem támadtuk őket. Pedig ott lehet őket igazán megszorongatni, ha megzavarjuk a mutyikat, a pénzlenyúlásokat, mindazt, amiből finanszírozzák plakátkampányokat, a propaganda médiát.

Ilyen akcióra is volt két példa az utóbbi évekből. Először amikor 2012-ben az LMP láncolta oda magát a Fidesz által közbeszerzésekkel kitömött Közgép főbejáratához. Ez nemcsak politikailag volt kínos a Fidesznek, hanem konkrét gazdasági károkat is okozott: egy építőipari vállalatnál súlyos gazdasági veszteséget okoz, ha a telephelyet nem tudják használni, mert ha nem tudnak a gépek közlekedni, akkor állnak az építkezések, csúszik a határidő stb. Szóval csak megy a pénz…

Most, hogy a Közgép Mészáros-közeli cég lett, talán itt az ideje egy újabb láncolásnak. Ugyanígy lehetne támadni bármely Fidesz-közeli építőipari céget.

Hasonló akciót hajtottak végre tavaly ősszel a Közös Ország Mozgalom és A Város Mindenkié aktivistái, amikor egy a budai várban található, a Fidesz-közeli Zsiday Roy érdekeltségébe tartozó éttermet foglaltak be. Pontosabban csak besétáltak a nyitva tartás alatt táblákkal a kezükben, és leültek csöndben, békésen. Még csak szabálysértést sem kellett elkövetniük ahhoz,hogy az éttermet aznapra be kelljen zárni. Ezzel nem csak ráírányították a figyelmet a várban folyó ingatlanmutyikra, de konkrétan pénzt húztak ki egy Fidesz közeli vállalkozó zsebéből.

Persze ezek csak „kis” összegek voltak. De képzeljük el, hogy mi lenne akkor, ha ezek az akciók rendszeressé válnának. Tömegesen heti, vagy akár napi rendszerességgel lennének ilyen akciók. Nos, az már súlyos tétel lenne a Fidesz-közeli pénzemberek számára, előbb-utóbb már a pénztárcájukon is érezhetővé válna az ellenállás. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen helyzetben már nem lenne olyan jó móka Fidesz-közeli vállalkozónak lenni: most tulajdonképpen kockázatmentes, mert mindentől védve van, és csak úgy dől a mutyiból a pénz. De ha az ilyen akciók tömegessé válnak, akkor fordulhat a kocka hirtelen problémás lesz Fidesz-közeli vállakozónak lenni. Főleg a kisebb vállalkozók egy idő után komolyan elkezdhetnek azon gondolkodni, hogy vajon nem veszít e többet azzal, mint nyer, ha beáll a holdudvarba.

Az USA-ban bevett technika, hogy a bejárat előtt egy kis csoport (5-10 fő), táblákkal a kezükben körbe-körbe sétál. Nem akadályozzák a bejutást, bőven elég a számukra, hogy zavart keltenek: gondoljunk csak bele, mennyire csökken egy cég forgalma, ha a bejárat előtt folyamatos zavar van, mennyivel kevésbé térnek be ilyenkor az ügyfelek és mennyivel szívesebben választják ilyenkor az egyik konkurenst, ahol béke van.

Képzeljünk el egy hasonló tüntetést Andy Vajna valamelyik kaszinója előtt: ha van olyan hely, ahol a vendégek nagyon nem örülnek bármiféle zavarnak, vagy médiafigyelemnek, akkor az a kaszinó.

Ezt a stratégiát számtalan formában végre lehet hajtani, a fent felsorolt néhány példa inkább csak ízelítőül szolgál: a Fidesznek számtalan gazdasági érdekeltsége van, amely pénzt termel nekik, a nagy oligarcha érdekeltségektől (pl. a Mészáros-birodalom számtalan leányvállalata), egészen a fideszes önkormányzatok gazdasági holdudvarát alkotó cégekig, melyek ugyanúgy a párt kifizető helyeiként szolgálnak, mint a nagy oligarchák cégei. Ha elfogy a pénzük, akkor a hatalmuk is összedől: a lényeg, hogy tudatosan válasszuk ki a célpontokat és oda üssünk, ahol tényleg fáj.

 

Címlapkép: Markoszov Szergej, Mérce