Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány szerint Soros-féle blöff, hogy a CEU elhagyja Magyarországot

Ez a cikk több mint 5 éves.

A CEU (Central-European University) számos képzését továbbra is Budapesten tartja, ezért az egész ügy politikai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni – mondta Hollik István kormányszóvivő a kormany.hu-nak hétfőn az egyetem közleményére reagálva.

Mint ismert, az egyetem a mai napon közleményben jelentette be, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében.

Hollik István a kormány.hu oldalra hétfőn feltöltött videóban úgy fogalmazott:

„mindenki számára nyilvánvaló az, hogy a Soros-egyetem úgy megy, hogy marad, hiszen számos képzést továbbra is Budapesten tart, éppen ezért ez az egész ügy nem más, mint egy Soros-féle politikai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni”.

 

A CEU közleményében valóban kitért arra, hogy az egyetem megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, és arra törekszik, hogy a jövőben is folytasson tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten. Ugyanakkor délutáni sajtótájékoztatójukon a CEU vezetőségéből többen kiemelték, hogy ehhez a magyar hatóságok közreműködésére is szükség lesz, ami az elmúlt másfél év tanúsága szerint „egyáltalán nem kézenfekvő”.

Az egyetem azt is közölte, az elmúlt 20 hónap során a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek: felsőoktatási képzést indítottak az Egyesült Államokban, amelyet az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York Állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését.

„Egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése. Ez egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is. Méltánytalanul járt el a kormány a saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló több száz magyar állampolgárral, több ezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben.” – mondta Michael Ignatieff rektor.

(MTI)

 

Címlapkép: kormany.hu