Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A CEU rektora: Egy nappal sem játszhattuk tovább ezt a játékot

Ez a cikk több mint 5 éves.

Néhány órával sajtóközleményük kiadása után, amelyben a CEU hivatalosan is bejelentette távozását Magyarországról, az intézmény vezetői sajtótájékoztatót tartottak az egyetem épületében.

Amellett, hogy élőszóban is megerősítette a CEU távozását, Michael Ignatieff rektor „játszmának” nevezte azt a folyamatot, amely 2017 áprilisa óta a az intézmény és a magyar kormány között zajlott. Mint mondta, a CEU nem tehetett többet annál, minthogy teljesítette a kormány által támasztott feltételeket, az ugyanakkor azóta sem volt hajlandó az egyetem budapesti létét egyértelműen garantáló szerződést aláírni.

„Az új diákjainkat már Bécsben fogjuk fogadni” – mondta Ignatieff, majd hozzátette:

„Egyetlen felelős intézményvezetés sem folytathatta tovább azt a játszadozást, amelyet a kormány űzött velünk, nekünk diákjaink vannak, akiknek a sorsáért és jövőjéért felelősséget kell vállalnunk, ezért nem várhatunk tovább.”

A CEU Ignatieff szerint komolyan vette azt a feladatot, amelyet a magyar törvények – a Lex CEU – előírtak számára. A rektor leszögezte, nem fog arról beszélni, hogy mi járhat a kormány képviselőinek fejében, mindenestre szerinte sötét nap a mai az akadémiai szabadság számára.

Újságírói kérdésre, amely arra vonatkozott, hogy egy esetleges, a CEU számára kedvező strasbourgi bírósági döntés hatására hazaköltözhet-e a később az intézmény, a rektor úgy felelt:

„Születhet ilyen európai döntés, de ettől még továbbra is kétséges marad, hogy a magyar kormány tartaná-e magát egy ilyen ítélethez. Mi ezután is betartjuk a törvényeket, kérdés, hogy a magyar kormány így tesz-e. Emellett az is bizonytalan, hogy a magyar kormány általánosságban megbízható a partner lesz-e a későbbiekben a felsőoktatás szereplői számára”

– mondta, utolsó mondatával egyértelműen utalva a Corvinus és az ELTE körül kialakult helyzetre.

Egy másik kérdés arra vonatkozott, hogy a nemzetközi politikai tendenciák tükrében nem fél-e a CEU vezetése attól, hogy Bécsben is támadásoknak lesz kitéve az intézmény. Erre Ignatieff némi iróniával csak ennyit felelt:

„Üdv 2018-ban!”

Majd bővebben is kifejtette erről gondolatait:  a rektor nem számít arra, hogy Ausztriában támadások érnék az intézményt, eddig megnyugtatónak találták az osztrák kormánnyal és Bécs városvezetésével folytatott tárgyalásokat, pozitív fogadtatást remélnek az osztrák fővárosban. Ignatieff a sajtótájékoztató végén megköszönte azt a médiafigyelmet, amely a CEU-t ért támadások kezdetétől az intézményre irányult.

Az intézmény rektorhelyettese, Fodor Éva beszélt arról is, hogy fog zajlani az oktatás az egyetemen a költözés ideje alatt: „Szeretnénk itt tartani minél több mindent. Akik már beiratkoztak, befejezhetik Budapesten a tanulmányaikat. Számos módja van annak, hogy Magyarországon is tanulhassanak, órákat hallgassanak, de ehhez kell a magyar hatóságok közreműködése is, ami azonban – mint az utóbbi másfél év történései mutatják – nem evidens” –mondta.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a legtöbb konkrét kérdésre még nincsenek válaszok azzal kapcsolatban, hogyan néznek majd ki az átmeneti évek Budapestben, illetve Bécsben. A legfontosabb szempont, hogy az oktatás színvonala ne csökkenjen a „pufferidőszakban”. Emellett szerinte meg kell őrizni az egyetem egységét, amelyről a kormány végig fals információkat hangoztatott (vagy is azt, hogy „két CEU van”).

Liviu Matei, az intézmény másik rektorhelyettese arról beszélt, a jogi huzavona ideje alatt hogy úgy próbáltak kommunikálni a kormánnyal, hogy mindeközben ne vegyük fel ugyanazt a sárdobáló, lealacsonyító stílust, amellyel ők is operáltak.  „Sokan hittünk abban az elmúlt hónapokban, hogy a kormány talán meghallja a józan ész szavát” – mondta. Tovább bírálva a magyar kormányt, hozzátette „Ez a kormány felzabálja az egyének szabadságát, és ez nemcsak a CEU-t érinti.”

A sajtótájékoztatóra Skype-on bejelentkező Leon Botstein, a CEU kuratóriumi elnöke kifejtette, hogy Bécsben nagyszerű kampuszt hoznak létre, és folytatni fogják eddigi tevékenységünket. „Nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy maradhassunk, de el kell hagynunk Magyarországot” – mondta.

Enyedi Zsolt rektiorhelyettes is kiemelte, hogy az osztrák hatóságok és Bécs tárt karokkal várják az egyetemet. Szerinte a CEU jövőben is sikeres és a magyarok számára is elérhető egyetem lesz.

Chikán Attila mint a CEU kuratóriumának tagja és a Rajk Szakkollégium alapítója, a magyarországi akadémiai szabadság úttörője volt jelen a sajtótájékoztatón.  Úgy nyilatkozott: „Amikor néhány éve csatlakoztam a CEU boardjához, nem gondoltam volna, hogy politikai ügy lesz az egyetemből”. Nagyon nagy veszteségnek tartja a magyar tudomány és oktatás szempontjából az intézmény távozását, és reméli, hogy ki tudnak belőle úgy jönni, hogy a CEU ne veszítsen jelentőségéből.

A sajtótájékoztató visszanézhető itt: