Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter brutális győzelemmel vette be Lázár János városát!

Ez a cikk több mint 6 éves.
  • Az időközi választást a korábbi fideszes polgármester, Almási István halála miatt kellett kiírni.
  • A választás esélyese a Fidesz jelenlegi alpolgármestere Hegedűs Zoltán volt
  • 2014-ben Almási István 61%-kal, míg 2010-ben Lázár János 66%-kal szerzett polgármesteri címet a Fidesz színeiben.
  •  Márki-Zay Péter független, az MSZP, az LMP és a Jobbik támogatását is élvező jelölt csodát csinált Hódmezővásárhelyen

A Mérce élőben közvetít Márki-Zay Péter eredményvárójáról:

Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A rendőrséget is kivezényelték a Kossuth térre. Márki-Zay Péter támogatói autókonvojjal jutottak el ide, tudósítónk szerint több környező épületből is integettek az ünneplő tömegnek. Tudósításunkat ezzel zárjuk, köszönjük az egész napos figyelmet.

Lázár János elég keményen beleállt az elmúlt napokban a polgármester-választás kampányába, a mai napon azonban jóformán látni se lehetett.

Miután azonban biztossá vált, hogy a Fidesz jelöltje, Hegedűs Zoltán elvesztette a választást a független Márki-Zay Péterrel szemben, Lázár sajtótájékoztatót tartott.

A Miniszterelnökség első embere leginkább azt hangsúlyozta: 2014-ben ő 9500 szavazattal nyerte a választást, Hegedűs Zoltán 2018-ban csaknem ugyanennyi szavazatot kapott.

„Mi azt tartjuk a legnagyobb eredménynek, hogy a Fidesz megtartotta a szavazóinak bizalmát” – értékelte az eredményeket Lázár János, aki gratulált a győztesnek az elért eredményhez.

Lázárt arról is kérdezték, a mostani eredmény mennyire vetíti elő az országgyűlési választás eredményeit, a kancelláriaminiszter azonban közölte: a mostani eredményeket még nem értékelték, ő maga nem érzi személyes kudarcnak az eredményt, hiszen ugyanannyi szavazatot kaptak, mint 2014-ben, az országgyűlési választás pedig még odébb van.

„Biztos, hogy nagy csata lesz” – emelte ki a Miniszterelnökség első embere, majd kissé sejtelmesen azt is hozzátette: „Az én mandátumom lejáróban van.”

Hegedűs Zoltán újságírói kérdésre kijelentette, hogy meghajlik a választók akarata előtt, hétfőn ezért lemond jelenlegi, alpolgármesteri címéről.

A Magyar Nemzet közvetítése a sajtótájékoztatóról itt megnézhető.

Márki-Zay Péter köszönőbeszédében volt egy elég érdekes félmondat, amiben az új polgármester kijelentette: annyi migránst se fog beengedni az országba, mint Rogán Antal. A kijelentés talán érthető módon sokak számára furcsán hatott.

Helyszíni tudósítónk rákérdezett erre a kijelentésre, Márki-Zay pedig közölte:

„Számtalanszor elmondtam, hogy a menekülteket befogadnám, most a letelepedési kötvényesekről beszéltem.”

A Jobbik elnöke videó üzenetben köszöntötte Márki-Zay Pétert.

Az adatok 100 százalékos feldolgozottságánál Hódmezővásárhelyen ma:

  • Márki-Zay Péter 13 076 szavazatot kapott (57,49%)
  • Hegedűs Zoltánnak 9 468 szavazata lett (41.63%)
  • Hernádi Gyula pedig 201 szavazattal harmadik (0.88%)

A részvételi arány több mint 62 százalékos volt.

Azt nem mondhatjuk, hogy a kormánylapok rágörcsöltek volna a hódmezővásárhelyi eseményekre, sőt, inkább a szolid visszafogottság jellemezte a híreket.

Az origo.hu címlapja például az imént így nézett ki:

A főcikk tehát egy interjú Blaskó Péterrel, mellette egy eurovíziós hiszti, a második sorban egy „elsöprő győzelem” jön Kiskunhalasról, közvetlenül mellette pedig egy „brutális fölény”,  és csak ezek alá fért be Márki-Zay győzelme (a „több mint 55 százalék” pedig a valóságban 57.49, de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás…).

Az LMP miniszterelnök-jelöltje is gratulált Hódmezővásárhely új polgármesterének:

Kicsivel 9 óra előtt Márki-Zay Péter már meg is tartotta gyorsértkelését a választási eredményről (a feldolgozottság 96 százalékos, a független jelölt 57,5 százalékkal áll az élen).

Márki-Zay Péter elsőként valamennyi hódmezővásárhelyinek megköszönte az aktivitást, és azt, hogy

„részt vettek egy olyan társasjátékban, amit úgy hívnak, demokrácia.”

Ez a legfontosabb értékeink egyike, mondta a független jelölt, aki szerint a mai nap legnagyobb tanulsága és legfontosabb üzenete az, hogy „ma még van demokrácia, el tudunk menni, és ki tudjuk fejezni a véleményünket.”

A második csoport, akiket köszöntött, azok a közalkalmazottak és magánemberek voltak, akik részt vettek a választás lebonyolításában:

„Nyilvánvaló, hogy a Fidesz és az önkormányzat tagjai is rászánták az egész napjukat erre a választásra, köszönjük meg nekik is, és mindenkinek.”

Márki-Zay megköszönte továbbá a segítséget minden őt támogató aktivistának, tanácsadónak, magánembereknek, az őt, mint független jelöltet támogató ellenzéki pártoknak, a sajtónak, és persze a családjának is.

Mi egy szeretetközösség vagyunk – mondta Hódmezővásárhely új polgármestere.

Külön kiemelte, hogy nem csak vásárhelyiek segítették az 52 napos kampányban, országszerte rengetegen támogatták, mert érezték, hogy Hódmezővásárhely ügye most az egész ország ügye.

„Értünk dobogott az ország szíve.”

Márki-Zay azt is elmondta, olyanok is voltak, akik külön ezért a választásért utaztak külföldről haza, például Svájcból.

A demokrácia az egyik legfontosabb értékünk, ne hagyjuk elveszni, gyakoroljuk – üzente Márki-Zay Péter, aki szerint Hódmezővásárhely ma példát mutatott az egész országnak.

„Ma új időszámítás kezdődik. Ez a rendszerváltás hangulata. Mi vagyunk többen.”

Márki-Zay azt is elmondta annyi migránst se fog beengedni mint Rogán Antal. Azt is mondta „egy kiábrándult fideszes vagyok akinek nincs kastélya”, és ő egy nem korrupt Fideszt képvisel.

A DK elnöke elég aktívan kiveszi a részét az ünneplésből.

Már délután gratulált Márki-Zaynak, aztán fél órája újra megünnepelte a győzelmét:

Végül pedig üzent Orbán Viktornak is:

Így kell kimaxolni egy választást…

Jó, viszonylag sokan nem, de például a Fidesz sem. A párt oldalán 10 órával ezelőtti az utolsó poszt, amelyben a kommunizmus áldozatairól emlékeznek meg.

 

Gyorselemzésünk 3 pontban.

  1. Lázár János és a Fidesz veresége Hódmezővásárhelyen széttörheti a Fidesz győzhetetlenségi mítoszát. A mai olyan ütés is lehet akár a Fidesznek, mint a Netadós tüntetések. Ez akár jelenthet konkrét szavazatvesztést is a Fidesznek, de sokkal nagyobb probléma számukra, hogy az ellenzéki szavazók hitet kaptak, így el fognak menni a választásokra.
  2. A legnagyobbat a Márkit segítő három párt, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd, illetve az LMP profitálhat ebből a győzelemből, de majd minden ellenzéki párt előremozdulhat okos kommunikációval.
  3. Az LMP azonban nehéz helyzetbe is kerülhet. Ugyanis a mai győzelem után megnő az elvárás valamiféle koordináció, összefogás felé, ez pedig leginkább a csupán az Új kezdettel együttműködő pártot érinti.

Szeged szocialista polgármestere videóüzenetben gratulált Márki-Zay Péternek:

92 százalékos a feldolgozottság, Márki-Zay 57.59%, Hegedűs Zoltán 41.5%.

Az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje is üdvözölte a hódmezővásárhelyi eredményeket:

88 százalékos a feldolgozottság, Márki-Zay már a sajtóval beszélget.

Még ugyan csak 84 százalékos a feldolgozottság, a szocialista Kunhalmi Ágnes viszont már kihozta Márki-Zay Pétert győztesnek (az állás egyébként 57,4-41,73 Márki-Zay javára):

Alig 5 ezer szavazatot nem számoltak még meg, és Márki előnye 3000. Ez behozhatatlan.

70%-os feldolgozottságnál:


Márki-Zay előnye egyre nagyobb, a feldolgozottság 48 százalékos:

A szavazatok 42 százalékánál!

Monitort ritkán figyelnek ennyien, ilyen árgus szemekkel…

A szavazatok 28 százalékát számolták meg eddig!

Lezárult a szavazás Hódmezővásárhelyen, a független jelölt, Márki-Zay Péter pedig rögvest egy népmesét posztolt a Facebookra.

Hogy milyen céllal, azt nem akarnánk megtippelni, legyen elég annyi, hogy a mese szerint a nagyhatalmú királyt egy hétfejű sárkány őrizte, aki éjszakánként juhokat rabolt a szegényektől. Egy pásztor azonban nem nyugodott bele a juhok elvesztésébe, elment hát a sárkány vadászkastélyába és levágta az összes fejét a gaz juhtolvajnak. A király sírt és toporzékolt kedvenc sárkánya elvesztése miatt, a juhász pedig ezzel a bölcsességgel rukkolt elő:

„Látod király, így jár az, ki népét csak rabolja, s nem törődik vele.”

Értse mindenki úgy, ahogy akarja, a teljes mese itt olvasható el:

Ebben a pillanatban lezárult a szavazás Hódmezővásárhelyen. Nagyjából a szavazók 63%-a ment el választani. Ez azt jelenti, hogy összesen kb. 23121 szavazó voksolt. Tehát a Fidesznek a győzelemhez körülbelül 11300 szavazatra (a harmadik jelöltet is beleszámolva) van szüksége.

Pont ezért érdemes megnézni, hogyan szerepelt korábban a kormánypárt?

  • 2014-ben az önkormányzati választáson Almási István, a tavaly elhunyt polgármester 8160 szavazatot kapott
  • 2014-ben az országgyűlési választáson Lázár János 10171 szavazatot kapott
  • 2012-ben az időközi önkormányzati választáson Almási István 6430 szavazatot kapott
  • 2010-ben Lázár János az önkormányzati választáson 10521 szavazatot kapott
  • 2010-ben Lázár János az országgyűlési választáson 13980 szavazatot kapott

Ez azt jelenti, hogy ma este csak akkor nyerne a Fidesz, ha a 2010-es országgyűlési választások szavazatszáma és a 2010-es önkormányzati választások  szavazatszáma közötti eredményt hozna.

Ami nem elképzelhetetlen ezután a kampány, és Fidesz mozgósítása után.

(Címlapkép: Szigetváry Zsolt/MTI)

A végére lelassult a részvétel növekedése, de még így is közel a duplája lesz az eddigi polgármester választások részvételi eredményhez képest.

A vége körülbelül 63 százalék lesz.

Lassan vége a szavazásnak, utolsó mozgósító üzenetében Márki-Zay Péter biztatónak nevezte azt, hogy ilyen magas a részvételi arány, de azt azért megjegyezte: ahhoz, hogy győzni tudjon, még több hódmezővásárhelyinek kell elmennie szavazni.

„Arra büszke vagyok, hogy Hódmezővásárhelyet érdekli a város jövője.”

Korábban a független jelölt azt nyilatkozta, ha 60 százalék fölötti lesz a részvételi arány, akkor „sikerülni fog a helyi hatalom leváltása.”

Ahogy közelítünk az urnazáráshoz, illetve egyre nő a részvételi arány, úgy szólalnak meg sorra az ellenzéki pártok is a hódmezővásárhelyi választás kapcsán.

A sort Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) nyitotta még koradélután, ő erkölcsi győzelemnek nevezte azt, hogy ilyen sokan mennek el szavazni.

Az MSZP-től több reakció is érkezett.

Kunhalmi Ágnes nem cifrázta túl a dolgot:

Ujhelyi István EP-képviselő viszont egy hosszú nyílt levelet írt, amiben leginkább arra hívta fel a figyelmet:

„A polgári oldalnak is érdeke, hogy ma Márki-Zay Péter legyen a hódmezővásárhelyi polgármester-választás győztese: ezzel megüzenve a NER-lovagoknak, hogy azért nekik sem lehet mindent.”

Szél Bernadett ma reggel Budakeszin kampányolt, onnan üzent Márki-Zay Péternek.

Péter, példát mutattál küzdelemből, kiállásból, bátorságból, bármi lesz is, sokat köszönhetünk Neked mindannyian.”

A Márki-Zayt támogató ellenzéki pártok közül a Jobbik egyelőre nem nyilvánult meg a témában.

Nem így Gyurcsány Ferenc! A DK ugyan nem szállt bele Márki-Zay kampányába, Gyurcsány viszont már kifejtette a véleményét: ő a mostani eseményekben már az április 8-i országgyűlési választások előzetes erőpróbáját látja.

A Fidesz továbbra is úgy tesz, mintha ma nem lenne semmi látnivaló Hódmezővásárhelyen…

17 órakor 57,47 százalék a részvétel a Hódmezővásárhelyi időközi polgármester választáson.

Hódmezővásárhely volt polgármestere, a térség valódi ura Lázár János sajtó nélkül, korán reggel ment szavazni feleségével.

Ami elég szokatlan abban az országban ahol a politikusok, főleg a kormánypártiak még óvodába is sajtó jelenlétével mennek.

Sőt maga a Fidesz sem tart kampányzárót a választások után. A polgármester-jelölt Hegedüs erről a 444-nek azt mondta, azért mert„ez egy kegyeleti választás” (a korábbi polgármester Almási István halála miatt kellett kiírni az időközi választást)

(info:444)

 

Nyilvános Facebook bejegyzésben állt ki fia mellett, a Hódmezővásárhelyi független jelölt apja. A matematika-fizika tanár Márki-Zay János arra reagált, hogy Lázár János bolondnak nevezte a fiát:

Az alábbi cikkhez szeretném hozzátenni, hogy a magyar múltban az ellenfelek igen gyakran a fair play szabályai szerint küzdöttek meg egymással. Mára ez a Fidesz részéről feledésbe merült. De ha valóban bolondnak tekintik a másik felet, akkor miért rettegnek mégis a két hónapja politizáló fiam indulásától. Egy bolondot talán nem nehéz legyőzni?

Nem kétséges, hogy ez ismét a Fidesz mocskolódó, gyűlöletkampányának a része. A fiam nem készült politikusi szerepvállalásra. Szerzett 5 diplomát egyéb területről. Beszél több nyelvet. Folytatja a családi hagyományokat, mert felmenői mindkét család részéről a közösség szolgálatában, a közösségért cselekvő értelmiségiek voltak kb. 200 évre visszamenőleg. Családjában 3 akadémikus van.

Nem úgy tűnik, hogy ő lenne bolond. Egyre inkább az látszik, hogy ellenfeleinek ment el az esze!

 


A bejegyzést először a 168 óra vette észre.

Vagy nevezhetjük zsarolásnak is az üzenet szövegét.

Érdekes, hogy többen is elküldték nekünk ezt az SMS-t, és állításuk szerint nem Fidesz szavazókról van szó. Reméljük szó sincs arról, hogy olyan embereknek is küldene a Fidesz automatikus SMS-t, akiknek elvileg nem lehetne meg a telefonszáma a pártnak.

Ez már jó 15 százalékponttal több mint a 2010-es, és 2014-es legmagasabb Hódmezővásárhelyi választási részvétel. De magasabb a 2010-es és 2014-es országgyűlési választás 15 órai országos átlagánál is. Csak a 2002-es minden idők legmagasabb részvételét hozó országgyűlési választásokon mentek el országosan ennyien voksolni. Akkor végül 73 százalék lett a részvétel. Most is 70 százalék körül várható.

Az biztos, Hódmezővásárhelyen még sose voltak annyian szavazni, mint ahányan ma elmennek.

Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egy mai sajtótájékoztatón közölte: erkölcsi győzelemnek tartja azt, hogy már délelőtt kiugróan magas volt a részvételi arány a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson, ahol Márki-Zay Péter független jelöltet az MSZP, az LMP és Jobbik is támogatja.

Karácsony elmondta azt is, az MSZP-Párbeszéd nyitott további ellenzéki megállapodásokra.

Nem sokkal később Facebook-oldalára ezt a posztot tette ki:

Akkor a korrupciós botrányai miatt lemondásra kényszerült Rapcsák András polgármester ellen indul egy elég tarka koalíció élén Mucsi Imre. Az FKgP-MDF-MIÉP-MSZP-Munkáspárt-SZDSZ összefogás jelöltje végül csak 47,8 százalékot kapott, míg Lázár János mentora, Rapcsák 51 százalékot.

Most ennél egy némileg szűkebb koalíció élén vág neki Márki-Zay Péter Hegedüs Zoltán ellen. Este 9 óra magasságában kiderül, mi lesz a végeredmény.

Tegnap mintegy 1000 fős tömeg előtt zárta kampányát a független polgármesterjelölt, Márki-Zay Péter.

A politikus beszélt többek között az egészségügy és a sajtószabadság katasztrofális helyzetéről, és elítélte a kormánypárt által alkalmazott megfélemlítési és gyűlöletkeltő technikákat (megemlítve a városban felszerelt kamerarendszert és a támogatóit listázó szórólapot is). Fontos feladatként emelte ki a korrupció felszámolását és az átláthatóság biztosítását, emellett pedig ígértet tett arra, hogy megválasztása esetén – bár továbbra is a Fidesz marad hatalmi pozícióban – ki fog állani a kirúgással és megfélemlítéssel zsarolt közalkalmazottak mellett.

A helyi ügyek közül programja sarkalatos pontjaként kiemelte az építményadó eltörlését, valamint a hódmezővásárhelyi Kossuth tér zöld területeire tervezett könyvtár építésének megakadályozását, és zárt közösségi helyek létesítését a helyiek számára.

Márki-Zay azzal zárta beszédét, hogy ha a választásra jogosultak 60 százaléka elmegy holnap szavazni, szerinte sikerülni fog a helyi hatalom leváltása.

„Ne hagyjuk, hogy Lázár János nevessen a végén!” – mondta a politikus.

Tegnapi élő közvetítésünk az eseményről:

Akkor a korrupciós botrányai miatt lemondásra kényszerült Rapcsák András polgármester ellen indul egy elég tarka koalíció élén Mucsi Imre. Az FKgP-MDF-MIÉP-MSZP-Munkáspárt-SZDSZ összefogás jelöltje végül csak 47,8 százalékot kapott, míg Lázár János mentora, Rapcsák 51 százalékot.

Most ennél egy némileg szűkebb koalíció élén vág neki a választásnak Márki-Zay Péter Hegedűs Zoltán ellen. Este 9 óra magasságában kiderül, mi lesz a végeredmény.

Egy óráig a szavazók 39, 21 százaléka jelent meg az urnáknál.

Tudósítónk végigkövetett egy zöld kisbuszt, ami a Rácz István utcában vett fel 6 állampolgárt, majd elvitte őket a 29-es számú szavazókörig. Az autót nem csak mi, hanem egy másik autó is követte. A szavazókörnél pedig az ajtóban várt és figyelt már Márki-Zay Péter egyik választási bizottsági delegáltja, hogy nem történik-e illegális cselekmény.

Ezután az autóból végül csak egy ember szállt ki, a többieket visszavitte az autó a kiindulási pontra, majd tudósítónk szerint az autó elhagyta a várost.

Kampányzáróján nyilatkozott a Mércének a független hódmezővásárhelyi polgármester-jelölt:

Az értelmiség, fiatalok és idősek támogatnak, a melósok középkorúak, ott vagyok gyenge. A saját korosztályomban, ha úgy tetszik. Ők azok, akiket a legjobban el tudnak zárni az információtól. Tehát ők azok, akikhez legkevésbé jut el független média, a legkevésbé olvasnak internetet, nincsenek ott a Facebookon. Az idősek ott vannak, mert a gyerekeik, unokáik kint vannak Angliában, Németországban és így látják az unokájukat. Tehát az idősek itt Vásárhelyen nagyon szépen átfordultak.

Nem tudom, ez mennyiben tükrözi az országos trendedet, de ha tükrözné, akkor lényegesen könnyebb dolga lenne az ellenzéknek, tehát remélem, így van.

A részvételi szándék a mi táborunkban mondjuk 60-70 % közt van, a Fidesz táborában pedig 80-90%. Ezért azt mondom, hogy a fölmérések szerint most, a Fidesz két-három napja csinált egy felmérést, és momentán ez alapján ők állnak nyerésre. De csak azért mert ők elmennek szavazni. Kevesebben vannak, de elmennek. Minekünk a legfőbb feladatunk ebben a helyzetben mozgósítani és mozgósítani.

A helyi Promenád.hu közlése szerint, 11 órakor a szavazók több mint negyede, 28 százaléka szavazott. Ez óriási szám ahhoz képest, hogy a korábbi választásokon összesen 33, illetve 36 százalék adta le a voksát. Tudósítónk járt kicsivel dél után több szavazókörzetben is, ezekben mind 33% felett volt a részvételi arány. Ha így haladunk tovább, akkor akár a 70 százalékot is elérheti majd a részvétel.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}