Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Origo szerint a Momentum ráerőszakolta az emberekre a civil-népszavazási kezdeményezését

Ma jelent meg az Origo kormányzati információs portálon a Fidelitasosból oknyomozó újságíróvá vedlett Both Hunor neve alatt egy írás, amely igazán botrányos fejleményekről próbált beszámolni a Momentum Mozgalom budai, első kerületi Hattyúházban múlt héten tartott fóruma kapcsán.

Mint ismert, a liberális ellenzéki párt népszavazást kezdeményezett a civiltörvény visszavonatása céljából, és ennek a kampánynak a keretében most folyik is az aláírásgyűjtés a párt standjainál és programjain is.

A Momentum népszavazási kezdeményezését egyes civilek is kritizálták, erről szóló vitánkat itt is ajánljuk:

Jámbor András: A Momentum civiltörvényről szóló népszavazása tipikus dupla vagy semmi (vitaindító)

M. Tóth Balázs: Miért van rendben, hogy a civil szervezetek nem támogatják a Momentum Népszavazását?

Dukán András Ferenc: Szabadságunkat csak a társadalmi cselekvés védheti meg (A Momentum válasza)

Both ezzel kapcsolatban tárt fel igazán rémisztő részleteket. Ahogyan írja,

Az Origo úgy értesült, hogy a Momentumosok csak azzal a feltétellel engedték be a nyilvános fórumra a „vendégeiket”, amennyiben aláírásukkal – és persze személyes adataik megadásával – támogatták a népszavazási kezdeményezésüket.

Majd a meg nem nevezett forrásból származó értesülés súlyosságát mintegy nyomatékosítva hozzátette:

„Így dolgoznak a 21. századi Lenin-fiúk”

Amint az a klasszikus iskolai felosztást – bevezetés, tárgyalás, befejezés – viszonylag jól lekövető nagyesszéből kiderül, „valaki” azt mondta az Origónak, vagy a Fidesznek, hogy Benedek Márton és Kádár Barnabás a Momentum 12. és 2.-ik kerületi jelöltjeinek bemutatkozó fórumán történt, hogy tudtukon kívül aláíratták a résztvevőkkel a népszavazási kezdeményezést. Both néha drámai felkiáltásokkal fűszerezett („Mint Varga Mihály miniszter és Gulyás Gergely frakcióvezető kihívója. [Ez még viccnek is rossz]”) tudósításából a részletek nem derülnek ki. Nem tudjuk például azt sem, hogy ha már a bejáratnál elkérik tőle a személyit, lakcímkártyát satöbbit az hogy nem tűnik fel senkinek, hiszen sima politikai rendezvény előtt még a NER-ben sem szokás igazoltatni senkit. Ráadásul az”erőszakos” aláíratásról rajtuk kívül eddig senki sem számolt be.

No de a jó oknyomozó ismérve az alaposság, így Both is megkérdezte a Momentumot az történtekről még cikke kilövése előtt, házmesteres udvariassággal figyelmeztetve a pártot a biztosan megtörtént események súlyos jogi következményeire is.

A válasz azonban a Momentum részéről sem váratott magára sokáig,

 

Minden bizonnyal igaz Both azon állítása, hogy ha ez így ebben a formában megtörtént a Momentum rendezvényén, akkor az így beszerzett aláírások érvénytelenek. Ilyen esetben egyébként az, akinek az adataival visszaéltek, nyugodtan fordulhat akár az adatvédelmi biztoshoz is panaszával. Ugyanakkor, miközben a Momentum határozottan tagadta a vádakat, a cikkből sem derül ki, mi utalhat azok hitelességére: sem egy lesifotó, sem egy koherens beszámoló, semmi.

Azt pontosan nem tudjuk, kihez, mihez fordult ezek után Both, vagy hogy a cáfolat után miért nem szerepelnek további megerősítések a cikkben, gondolható viszont, hogy az irtóztató hatalommal rendelkező Momentumtól vagy Fekete-Győr András és Benedek Márton kőkemény személyes bosszújától rettegő források sajnos féltek a nevüket adni a kormányhírportál sztorijához.

Megértjük mi ezt, nem lehet mindenki Edward Snowden, mint ahogy Wikileakses profi sem.

(Origo.hu/Momentum tumblr)

Olvass tovább!