Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum civiltörvényről szóló népszavazása tipikus dupla vagy semmi

Ez a cikk több mint 6 éves.

Átengedte a Kúria a Momentum népszavazását a civiltörvényről. A hír elsőre nagyszerűnek tűnik, hiszen ezzel megsemmisíthetővé válik a külföldről támogatott civil szervezeteket és az egész civil szektort megbélyegző fideszes törvény. De a folyamat során annyi politikai buktató van, hogy lehet inkább bele se kéne kezdeni.

Kinek az ügye?

A politikai pártok feladata az állampolgárok képviselete. Ha egy párt felvállal egy ügyet, annak leginkább örülni lehet, ha ezt konzekvensen viszi, az már csodaszámba megy ma Magyarországon. De kérdés, hogy a Momentumnál és a civil törvénynél erről van-e szó. Persze a párton számon kérni, hogy 2-3 éve nem képviselte a civileket, hülyeség, hiszen akkor még nem is léteztek. De a civil törvény elleni küzdelem valóban a Momentum ügye lenne?

Ez a kérdés azért fontos, mert egy ilyen népszavazás kapcsán azzá válik, ennek pedig következményei vannak. Ha a civil szerveztek be akarnak szállni az aláírásgyűjtésbe, akkor a Momentum mögé kell beállniuk. Lényegében egy kisebb pártpolitikai állásfoglalásra vannak kényszerítve, amiben két lehetőség van. Az egyik a párt támogatása, és ezzel pártfüggetlenségük feladása, a másik viszont saját ügyük feladása. Ez pedig két rossz választás.

Persze lehet mondani, hogy ők nem a Momentum, hanem az ügy mögé állnak oda, csak ez az állítás nem lesz teljesen igaz, még minden jó szándék mellett sem, másrészt a kormánymédia jogosan fog rá lecsapni, hiszen a népszavazás állásáról a Momentum fog nyilatkozni, az aláírásokat az ő aktivistáik fogják gyűjteni.

Az ügy pedig nem csupán a kormánytól független, a mindenkori hatalommal kritikus civileké, hanem a kormányé is.

Az aláírásgyűjtés idején, de magában a népszavazási kampányban is az ellenzék újra kénytelen lesz a Fidesz pályáján játszani. Sorosról beszélni, ahelyett, hogy az olyan témákat vinné, mint az egészségügy, az oktatás helyzete, a dolgozók és a szegények jogai.

Mi van, ha nem sikerül az aláírásgyűjtés?

A Momentum ezzel a népszavazással nemcsak saját renoméját kockáztatja. Ha nem sikerül összegyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást, akkor könnyen mondhatja a kormánypárt, senkit sem érdekel a civilek ügye, senki se akar fellépni ellene. Márpedig ez az aláírásgyűjtés nehéz lesz. Nehéz lesz elmagyarázni, miért nincs igaza a kormánypropagandának, vagy miért olyan fontos ez az ügy az állampolgárok saját életére nézve. Míg az olimpia kapcsán a fölöslegesen elherdált pénzt, az egészségügybe, az oktatásba áttolt pénz egyszerű magyarázat volt arra, erre a népszavazásra miért van szükség, itt nincs ilyen rögtön kattintható és érthető magyarázata a népszavazásnak. Arra pedig nem fognak tömegek mozdulni, hogy védjük meg a Helsinkit és a TASZ-t.

Mi van, ha lesz népszavazás?

Itt viccesen mondhatnánk azt, két veszély van, ha érvényes lesz a népszavazás, és ha érvénytelen. Ha alacsony lesz a részvétel, akkor onnantól kezdve egy értelmezési verseny indul be, amit láttunk (kvótanépszavazás), hogy a Fidesz ezzel a propaganda hátszéllel könnyen tud nyerni, márpedig, ha még minden más ellenzéki párt is beszáll, a Jobbik is, és el is viszi az összes szavazóját, akkor is kétséges egy 50%-os részvétel.

De még ennél is nagyobb probléma, ha a Fidesz beleszáll. Egyszerűen fogják és átkeretezik a népszavazást, egy Soros ellenes népszavazássá. Ez nem lenne túl bonyolult, egyszerűen azt kell mondani, végre dönthetünk Soros Györgyről és civil szervezeteiről, kedves polgárok menjetek el és szavazzatok.

Ebben a helyzeteben az ellenzék, ha korábban beleállt, már nem tudna kiszállni a népszavazási kampányból, érvénytelenségre se lehetne játszani, míg a Fidesz egy ingyen népszavazást kapna saját témájában saját politikájának megerősítéséről, méghozzá egy olyat, amiről még azt se lehetne állítani, hogy ők kreálták a saját politikai hasznukra, hiszen egy ellenzéki párt, a Momentum hozta létre.

De akkor mit lehet ezzel nyerni?

Csodák mindig vannak, és persze lehet egy csomó járulékos haszna a népszavazásnak. Az utcán tudja a Momentum, az esetelegesen csatlakozó ellenzéki pártok és a civilek elmagyarázni a Sorosról szóló propaganda hazugságát. Ennek pedig lehet nagy ereje. A személyes beszélgetés, találkozás, magyarázás sokkal többet ér, mint a pártok jelenlegi lehetséges médiaszereplési elérése. Kérdés, nyitott-e valaki a kommunikációra ebben a témában, vagy már elve bemerevedett frontvonalak vannak?

És persze az se elképzelhetetlenen, hogy egy csodálatos kampánnyal tényleg csodát csinál a Momentum és megnyeri ezt a népszavazást. Csak akkor már azt az erőt és energiát érdemes lenne a választási kampányba tolni, ugyanis ezt a népszavazást a hatályos törvények szerint csak a választások után lehet majd kiírni.

(címlapfotó: MTI)