Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vitézy Dávid – a szakértő, aki rendbe tenné Budapestet, de közben csúnyán összefideszeződött

Vitézy Dávid a róla elnevezett civil szervezet, valamint a Lehet Más a Politika jelöltjeként indította kampányát, és sokan hisznek benne, hogy a kacskaringós karrierutat bejárt, urbanistaként, közlekedési szakemberként és államtitkárként is ismert szakember majd új életet lehel a városba.

A jelölt számos, a fővárosnak és lakóinak jelentős károkat okozó problémát felismert: ilyen a lakhatási válság és velejárói, vagyis a lakhatási költségek egekbe szökése, és a szuburbanizáció, ennek továbbgyűrűzéseként pedig többek között az állandósult agglomerációs és városi dugók, a belváros szimultán elnéptelenedése és élhetetlenné válása.

Programjában minderre és számos más kérdésre technokrata víziókkal reagált, amelyek visszatérő eleme volt a közérdek és a befektetői érdekek kibékítése – valamint egy valószínűleg végtelen fedezetű bankkártya.

Még ha méltányolható is programjának számos pontja, vannak erősen aggasztó részei is: ilyen többek között, hogy lakáspolitikája – túlnyomórészt – nem szociális alapokon nyugszik, hanem bevallottan a középrétegeknek teremtene olcsóbb lakhatást, illetve hosszabb távon lakáshoz jutást. Ami ennél is aggasztóbb, az a BKK-rendészet koncepciója. Ennek egyik sarokpontja ugyanis a hajléktalan emberek vegzálása olyan retorikával, amit a Fidesz is képvisel, ráadásul a hajléktalanellátás és szociális munka kérdésénél láthatóan fontosabbnak tartja például az állatvédelmet.

Renoméját viszont leginkább talán az tépázta meg, hogy Szentkirályi Alexandra fideszes jelölt két nappal a választások előtt bejelentette, hogy visszalép Vitézy javára, és támogatóit arra buzdította, hogy szavazzanak rá. Hogy a Fidesz lépése hoz-e annyi szavazatot Vitézynek, hogy le tudja gyűrni Karácsony Gergely főpolgármestert, még kiderül. Az viszont már bizonyos, hogy ebből a pozícióból jóval nehezebb kivédeni a fideszességre és az ingatlanos érdekcsoportok képviseletére vonatkozó vádakat.

Címlapkép: A Párbeszéd akciózott Vitézy Dávid sajtótájékoztatóján, miután Szentkirályi Alexandra visszalépett a javára 2024. június 7-én. Fotó: Párbeszéd – ZÖLDEK / Járdány Bence