Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Pikó-kampány aktivistái sorra számolnak be csalásgyanús esetekről a kerületben

Józsefváros Mozgalmas napja van a Pikó-kampány aktivistáinak, akik több tucatnyian járják az utcákat, hogy a szavazás tisztaságának fontosságára hívják fel a figyelmet, és az esetleges szavazatvásárlásokat, láncszavazásokat derítsék fel. A kora reggel óta „A szavazatvásárlás bűncselekmény!” – feliratú táblákkal közlekedő aktivisták már több esetben tettek rendőrségi bejelentést. Legutóbb egy Kőbányai úti társasházba hívtak rendőröket, ahol egy illető azt állította, azt a megbízást kapta, hogy csak olyanokat engedhet be, akik a Fidesznek kampányolnak. 

A Csobánc utcai szavazókörnél a Mércének nyilatkozó aktivisták szerint erősen láncszavazás-gyanús tevékenység zajlott késő délelőtt, lapunkat arról tájékoztatták, hogy „egészen nyilvánosan” hordták ki a szavazólapokat egy, a szavazókörnél parkoló autó sofőrjéhez. Az autós, miután látta, hogy szemet szúrt, továbbhajtott. A helyszínről rendőrségi bejelentést tettek, és tájékoztatták a nemzetközi megfigyelőket is.

A Mércének nyilatkozó Zubek Adrienn, Pikó András kampányának egyik koordinátora szerint rengetegszer tapasztaltak a nap folyamán szervezett szállításnak tűnő, gyanús eseteket, ahol a vélhetően fideszes aktivisták listák alapján előre megállapított helyszínekre érkeznek, majd onnan többen távoznak.

A láncszavazás olyan szavazatvásárlási módszer, ahol a szavazatért pénzt adó megbízó a szavazókör közelében tartózkodik, és beküldi az első, megvesztegetett szavazót, aki átveszi szavazólapját, de azt elrejti, és csak egy üres borítékot dob az urnába. A kitöltetlen szavazólapot ezután kiviszi a megbízójának, aki kitölti, és a következő megvesztegetett személynek már azt adja oda, hogy dobja be, aki saját üres szavazólapját kihozza, és így tovább, láncban. A módszer lényege, hogy így a csalást megrendelő személy ellenőrizheti, hogy valóban megtörtént-e a kívánt jelöltre való szavazás.

Időközben Nyári Dezső, a Fidesz józsefvárosi képviselőjelöltje reagált a Magyar Hang munkatársainak arra a vádra, amit korábban Pikó András polgármester fogalmazott meg Facebook-bejegyzésében. Pikó szerint az egyik körzetben, ahol eleve 200 fővel nőtt a választói névjegyzék az elmúlt két hónapban, 82 választót jelentettek be összesen két lakásba, ami a polgármester szerint kimeríti a választás rendjét sértő cselekmények gyanúját. Pikó ráadásul arról is beszámolt, hogy olyan hangfelvételek kerültek birtokába, amelyeken ismeretlenek arról beszélnek, hogy

„a VIII. kerületben az átjelentkezésekre a Fidesz emberei kérésére kerül sor úgy, hogy 20 ezer forintot fizetnek egy átjelentkezésért, és cserébe azt is kérték, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak az átjelentkezettek. Az általunk hallott felvételen azt mondja az egyik beszélő, hogy egy fehér Mercedesszel közlekedő férfi adott 20 ezer forintot neki a fenti okból. Mindkét felvételen arra tesznek utalást, hogy a szavazatvásárlás egyik szervezőjének azt ígérték, ha nyer a Fidesz, akkor segítenek neki helyben valamilyen éttermet vagy hasonló helyet megnyitni, önkormányzati helyiség átadásával.”


Nyári Dezső a Magyar Hang kérdéseire vasárnap szűkszavúan reagált, kijelentve, hogy 

„Nincs ügy, és az olyan aljas vádakat, hogy itt szavazatvásárlás [történt volna], meg amiket leírtak, szeretném visszautasítani„.