Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Böröczre szavaztató útmutatóval a telefonjukon érkeznek szavazni az I. kerületi idősek otthonába bejelentett venezuelaiak

I. kerület Sorban járulnak az urnákhoz az I. kerületi Fő utcában, ahol a Máltai Szeretetszolgálat 77 fős idősotthonába több mint 800-an vannak bejelentve a Párbeszéd által kikért adatok alapján. Többségük venezuelai menekült, akik közül a magyar állampolgárok szavazásra jogosultak. Őket célozhatta az az oktatóvideó, amelynek részletei, köztük egy hangfelvétel, a Mérce birtokába kerültek. A hangfelvételen eligazítást tartanak spanyolul, hogy a Fideszre és a fideszes polgármesterjelöltre, Böröcz Lászlóra kell szavazni. „Felháborító és szánalmas, hogy kiszolgáltatott embereket használnak fel arra, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a kerület lakói saját maguk döntsenek a jövőjükről” – mondta az rtl.hu-nak V. Naszályi Márta, az I. kerület jelenlegi polgármestere.

A V. Naszályi kampány csapatától lapunkhoz is eljuttatott fényképek tanúsága szerint az érintett 4-es számú szavazókörbe érkezők telefonján az „oktatóvideó” kézzel írott változata segít a „megfelelő X-elésben” – Böröcz László és a Fidesz KDNP listájára:

V. Naszályi azt mondta az rtl.hu-nak: „Gyakorlatilag az orrunk előtt zajlik egy olyan akciósorozat, ami erősen felveti a választási csalás gyanúját.” Elmondása szerint óránként 8-10 venezuelai szavazó érkezik az urnákhoz, akiket a Fidesz delegáltja igazít el spanyolul. Ezt egyébként az RTL Híradó helyszínen lévő stábja is megerősítette. Azt is látják, mondta V. Naszályi, hogy „sokuk kezében ott van a cédula vagy a telefonkép az eligazítással”.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott másik fotón az is látszik, hogy a szavazókör egyik, információink szerint fideszes delegáltja (piros pólóban) eligazítja a voksolásra érkező venezuelai állampolgárokat. Lapunk úgy tudja, hogy a delegált tevékenységét jegyzőkönyvbe vették. 

V. Naszályi Márta kampánycsapata lapunknak elmondta, hogy a 4. számú választókörzetnél folyamatosan jelen vannak, egyelőre alacsony a részvétel. Tapasztalataik alapján minden 3. szavazni érkező polgár venezuelai származású, spanyol anyanyelvű.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Mércéhez eljuttatott hangfelvételen spanyol nyelven magyarázzák el, feltételezhetően venezuelai menekülteknek, hova húzzák az x-et vasárnap, akik a Fidesz és Böröcz László „nagylelkűségét” szeretnék meghálálni. Az első kerület ellenzéki polgármestere, V. Naszályi Márta feljelentést tett az utóbbi hónapokban történt bejelentések miatt, amelyek szerinte érdemben befolyásolhatják a választás eredményét.


A Mércéhez eljuttatott részlet teljes fordítása:

…de, ha neked itt van a címed, akkor a leges-leges legfontosabb, hogy most vasárnap tudd, hogy hol kell szavaznod, és magától értetődő módon, azokat támogassuk – és ezt nyíltan teszem, mert semmilyen problémát nem jelent, hogy kimondjam: hogy támogassuk, adjunk folytonosságot ennek az első kerületi adminisztrációnak, amelyik annyira nagylelkű volt velünk, menekültekkel. Mindez természetesen a Fidesz párttól és a polgármesterjelölttől, Böröcz Lászlótól ered. Itt mutatok egy fotót, amikor szavazni mentek, akkor egyszerűen csak oda ikszeljetek, ahol látjátok a Fidesz logóját, hogy mindez folytatódjon… (a mondat félbeszakad)

Az I. kerületi tömeges bejelentésekről, a hangfelvételről és a TASZ szakértőjének véleményéről itt írtunk bővebben.