Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Franciaország: Macronék hatalmasat buktak, Le Pen pártja 31 százalék felett

Pontban nyolc órakor megérkeztek az első hivatalos becslések az európai parlamenti választások eredményéről Franciaországban. Ezek alapján beigazolódtak azok a közvélemény-kutatások, amelyek a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National, RN) rekordmértékű győzelmét és a kormányoldal hatalmas vereségét jelezték elő.

Az előrejelzések szerint a Jordan Bardella vezette szélsőjobboldali lista 31,5 százalékot szerzett, szemben az öt évvel ezelőtti 23,34 eredményükkel. Ezzel szemben a kormányoldalt tömörítő Ensemble! (Együtt) szövetség pártjainak Valérie Hayer vezette listája mindössze 15,2 százalékot ért el.

Ez súlyos vereség lenne a kormánypártoknak, akik 2019-ben még a Nemzeti Tömörülés mögött éppen csak lemaradva, 22, 42 százalékkal futottak be a második helyre. A választási eredményeket értékelő rövid beszédében Bardella fel is szólította Emmanuel Macron köztársasági elnököt, hogy oszlassa fel a Nemzetgyűlést, és írjon ki új választásokat.

Balodalon szintén beigazolódhatnak az előzetes mérések, a Parti Socialiste (PS) Raphaël Glucksmann-vezette listája  14 százalék körüli eredményre számíthat. Ez nemcsak a duplája az öt évvel ezelőtti szocialista szereplésnek, de az egykoron szebb napokat látott balközép pártot jelentősen többen támogatták, mint a radikális baloldali La France Insoumise-t, amelyet az este nyolcas becslések 8,7 százalékra becsültek, ami alig két százalékos előrelépés 2019-hez képest és csak arra volt elegendő, hogy megelőzzék a 7,2 százalékot szerző jobbközép Republikánusokat.

A zöldek 5,2 százalék körül állnak, vagyis továbbra is kérdéses, hogy az este végén megugorják-e az ötszázalékos bejutási küszöböt, hasonlóan az Éric Zemmour-hoz köthető szélsőjobbodali Reconquête-hez, amit 5,5 százalék körülre becsültek az utolsó, általános tendenciákat már jól előrejelző becslések. A még nem hivatalos részvételi arány 52,5 százalékos volt, ami 1994 óta a legmagasabb szám.

Részletes előzetes elemzésünket itt olvashatod.