Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szocialisták hajszállal nyertek, a szélsőjobb a vártnál rosszabbul szerepelt Portugáliában

Hivatalos eredmények ugyan még nincsenek, de 99,25%-os feldolgozottságnál biztosra vehető, hogy a szocialisták nyerték Portugáliában a választást 32% feletti eredménnyel, miközben közel 32%-ot értek el a konzervatívok, ezzel 8, illetve 7 mandátumot szereztek. 

A portugál Szocialista Párt listavezetője a 024-es EP-választáson, Marta Temido. Forrás: Facebook.

A liberálisok és a szélsőjobboldali Chega 2-2 mandátumot szerzett, mindketten 9% körüli eredménnyel, és 1-1 mandátummal végzett a Bloco de Esquerda és a Kommunista Párt. 

A szélsőjobboldal fele annyi százalékot szerzett, mint a márciusi parlamenti választásokon, azonban, ahogy ezt korábban is írtuk, ezúttal nagyon rossz kampányt csináltak, ezért ebből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni a jövőre nézve. Viszont az Európai Parlamentbe először kerülnek be, így 2 fővel fogják ott erősíteni az Európa szerte erősödő szélsőjobboldalt.

A baloldali pártok közül a Bloco és a kommunisták „felezték” korábbi eredményüket, 1-1 képviselőt vesztettek. A választások nagy vesztese a Blocóból kiszakadt Livre, akik nagy reménnyel indulhattak volna neki a választásoknak, de belső harcai, konfliktusok miatt, illetve az Európai Parlamenti lista belső szavazásának viszontagságai miatt végül a pártvezetés gyakorlatilag nem kampányolt az első számú jelölt mellett, ami meg is látszik a 3,75%-os eredményükön.

Mind a három párt előtt nagy feladat áll a jövőre nézve, valahogy vissza kell nyerniük a választók bizalmát, és megmutatni, hogy miben különböznek a szocialistáktól. Mind a Bloco, mind a kommunisták esetében ez az eredmény a Covid óta tartó trend része, és nem csak a szavazók EP iránti érdektelenségét tükrözi. A következő időszakban építkezniük kell, és olyan alternatívát mutatni, olyan üzenetekkel, ami mozgósítani tudja az otthon maradtakat és a saját korábbi táborukat is.