Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A baloldal fellegvárának tartott Portugáliában ma a jobboldal győzhet

Portugália Portugáliában márciusban tartottak parlamenti választásokat, amelyen az Orbán Viktor miniszterelnök támogatását élvező szélsőjobboldali Chega a harmadik helyen végzett a nevével ellentétben konzervatív Szociáldemokrata Párt és az első helyezettet 1 százalékos lemaradással követő szocialisták mögött.

Ma szintén nagyon szoros küzdelem várható a 2 nagy párt között.

A közvélemény-kutatások arról árulkodnak, hogy a Chega ezúttal azonban csak a szavazatok tizenkét százalékára számíthat. Azonban a mai szereplésükből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, hiszen ez nem a hanyatlást jelöli, hanem inkább a gyenge kampányukról árulkodik.

Erős kampányt a liberálisok vittek, amely párt a szavazatok akár nyolc százalékát is megszerezheti. Igazán izgalmas küzdelem azonban a 3 baloldali párt között várható. Ők ma azért küzdenek, hogy egy-egy képviselőt bejuttassanak az Európai Parlamentbe. Mind a Bloco de Esquerda, mind a belőlük kivált Livra és a kommunisták is a bejutásért harcolnak.

Igaz, a parlamenti választásokhoz képest rosszabbul fog teljesíteni a szélsőjobboldali Chega, azonban az összeurópai szélsőjobb erősödéséhez így is nagyban hozzá fog járulni. Hasonlóan erős szélsőjobboldali párt Portugáliában az ötven évvel ezelőtti forradalom óta nem létezett az országban.

Öt évvel ezelőtt Portugália 5 olyan képviselőt adott Európának, akik a baloldali, illetve zöld frakcióba ültek be. A szocialisták 31%-kal, 8 fővel erősítették a szocialista frakció táborát, míg a konzervatívok csupán 6 fővel az EPP-t. Ezúttal azonban szélsőjobboldali és konzervatív képviselő kerülhetnek nagyobb számban az EP-be, s előfordulhat, hogy a baloldali GUE/NGL frakciót és a zöldek táborát egyetlen portugáliai induló sem fogja erősíteni.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán