Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vitézyből trójai faló lett, akár akarta, akár nem

Immáron a Fidesz budapesti főpolgármester-jelöltjének illusztris posztját is magáénak tudhatja Vitézy Dávid, eredetileg a róla elnevezett civil szervezet és a Lehet Más a Politika jelöltje, Karácsony Gergely korábbi, magabiztos állításaival összhangban – ha így akarta, ha nem.

Ezt maga Szentkirályi Alexandra, a Fidesz egykori főpolgármester-jelöltje jelentette be a Facebookon. Így – miután a Telexnek korábban azt nyilatkozta,

„egyáltalán nem tartom reálisnak, hogy engem elüssön a sárga villamos”

– mégiscsak csatlakozott a villamoskárosultak általa mindeddig lenézett, legendás klubjához.

Az persze nem volt kérdéses egy pillanatig sem, hogy a Fidesz két erős női politikusának látványos és véres kinyírása után egy harmadikat is a vágóhídra küld. Bár látványos volt kampányának erőtlensége, ami elsősorban Karácsony és az ellenzéki jelöltek lejáratására, nem pedig a jelölt reklámozására épült, egy ilyen magas pozícióra pályázó jelölt visszaléptetése igazi unikumnak számít a NER-ben. 

És az is rögvest más megvilágításba kerül, hogy a fideszes jelölt heveny gyurcsányozásra épülő kampánya mellett miért volt úgyszintén fontos minduntalan a háttérben megbúvó Gyurcsány-szálat emlegetni az Orbán-kormány egykori államtitkárának.

Tokaj, 2022. augusztus 2.
Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Vitézy Dávid, a tárca közlekedésért felelõs államtitkára a Tokajbuszról és a Tokaji Borongoló jegyrõl tartott sajtótájékoztatón Tokajban 2022. augusztus 2-án. Új, a vonatokhoz csatlakozó autóbuszjáratokat, Tokajbuszokat indít a Volánbusz Tokaj térségében augusztus 5-tõl, a világörökség részét képezõ tokaji borvidék autóbuszos kiszolgálásának turisztikai célú fejlesztéséhez csatlakozott a MÁV-START is.
MTI/Vajda János

Azt persze nem tudjuk, hogy Schmidt Mária fiának és üzletfelének pártja egyeztetett-e a kormánypártokkal, de a történtek fényében azért kell pár Unicum, hogy higgyünk Vitézy bejelentésének, kivált azon ígéretének, hogy

„főpolgármesterként nem fogok koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val.”

Ne feledjük, hogy a fideszes és a Vitézy-féle bejelentést követően a DK-s blokk vélhetően nem is szeretne. Persze jöhet még a duplacsavar, miszerint – mint kifejtette – ha úgy alakulnak az erőviszonyok, akár alpolgármester is lenne Karácsony főpolgármestersége esetén, jelen állás szerint ezen mondását még a korábbinál is nehezebb politikailag megalapozottként értékelni. 

A közvélemény-kutatások rendre Karácsony – hol relatív, hol kis mértékben, de abszolút – szavazati többségét jelezték, előre megelőzve Vitézyt, míg Szentkirályi a harmadik hely várományosa volt. Grundtner András a Mi Hazánk jelöltjeként pedig jelentősen lemaradva mindenkitől abszolút utolsó. A Fidesz döntését az alapozta meg, hogy heti rendszerességű méréseik alapján Szentkirályi visszalépésével Vitézy megszorongathatja Karácsonyt. 

A várakozások szerint a Magyar Péter-féle Tisza párt is bekavarhat a pártlisták alapján összeálló budapesti közgyűlés összetételébe, korábban a második legerősebb frakciónak mérte a Medián a Fidesz után. A Fidesz potenciális támogatottsága főpolgármester-jelöltjük visszalépése után bizonytalan. Ez persze elmondható az említett Tisza listájáról is, ami korábban negyedik helyen szerepelt Karácsony listája után, ahogyan az LMP-lista szereplését is nehéz lenne most megtippelni. Érdekesség, hogy a Karácsonyt támogató Momentum külön listát állít, ami után csak a hatodik helyet szerezte volna meg a Kutyapárt, míg a mérhetetlen támogatottsággal ringbe szálló Jobbik korábban Vitézy mögé állt be. Kérdés, hogy utóbbi párt átértékeli-e a jelölt támogatását. A gyakorlatilag alig létező Szolidaritás Szentkirályi bejelentése után közölte, hogy Vitézyt támogatja – ha ez bármit is számít.

A Medián kutatási eredményeit az alább lehet megtekinteni.

Aki eddig úgy gondolta, hogy a fideszes jelölt stratégiai szempontból nem támadja az LMP-s jelöltet, hogy ezzel Karácsonyt gyengítse, helyesen analizálta a helyzetet. Aki viszont emellett azt is gondolta, hogy ezzel a hárompólusú fővárosi közgyűlés létrehozásán munkálkodnak – velem egyetemben – tévedett.

Kérdés, hogy tévednek-e azok is, akik szerint Szentkirályi visszalépésével meg lehetne buktatni Karácsonyt – vagy veszít-e annyi fidesz-ellenes támogatót Vitézy, illetve a visszalépés mozgósítja-e Karácsony potenciális szavazóit, hogy maradjon a jelenlegi főpolgármester.

A Mérce interjúja Karácsony Gergely főpolgármesterrel 2024. május 30-án. Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce

Vitézy rendszeresen hangoztatta kampánya során, hogy konstruktív kapcsolatra törekszik a kormánnyal, aminek ezek után aligha lesz komoly akadálya. Az már kérdéses, hogy az analízisünk szerint láthatóan végtelen fedezetű hitelkártyájára épülő tervei közül mit fog tudni megvalósítani. A fővárosnak havi több tízmilliárdos költséget jelentő, félkész állapotú és kétséges hasznosságú Biodóm befejezésére nem kérdéses, hogy össze fog jönni a hiányzó 46 milliárd forint – aminek kétségkívül jobb helye is lenne Budapesten, például a szociális ellátórendszerben. A Déli Körvasút megvalósítása pedig olyan programpont, ami akár valóban szolgálhatja az agglomeráció és a város lakóinak érdekeit. Ezután még az sem lehetetlen, hogy a Lázár János építési és közlekedési miniszterrel hosszú ideje zajló rap-háború ellenére még egy zajvédőfalat is sikerül kialkudni a kormánynál, aminek hiányában eddig nem kapott környezetvédelmi engedélyt a beruházás. Amire egyébként eddig is volt válasza a kormánynak: katonai beruházássá minősítették, így nem kell a hatósági engedélyeztetéssel bíbelődni.

Afelől azonban megalapozottan lehetnek komoly kétségeink, hogy grandiózus bérlakás-programjából bármi is magvalósul, akármilyen „konstruktív együttműködésre” törekszik is a kormánnyal és a kormánypártokkal. Hisz – mint egyébként Karácsony Gergely főpolgármester meggyőzően mondta interjúnkban„Vitézy Dávid (…) arról beszél, hogy állami területen magántőke bevonásával épít tízezer bérlakást. Az államnak, amely a tulajdonosa ennek a területnek, a vezetője egy olyan miniszterelnök, aki elvből és élesen ellenzi a bérlakásépítést”. Utóbbiban a NER prioritásaival kapcsolatos tapasztalataink alapján nem tévedett. Ahogy az sem lenne meglepő, ha a „konstruktív együttműködés” jegyében zöld utat kellene adnia a Rákosdubaj projektnek. Bár programjában hangsúlyosan szerepelt, hogy a város lakóinak érdekében fejlesztené a területet, erre egyébként is aligha lenne lehetősége – lássuk be: más esetleges főpolgármesterekhez hasonlóan.

Az országgyűlés kormánypárti többsége ugyanis még április 30-án elfogadta a „A Magyarország Kormánya és az Egyesült Arab Emírségek Kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről” szóló törvényjavaslatot, amely megalapozza a Rákosrendezőre tervezett Rákosdubaj luxusberuházást.

Karácsony Gergely gyanúja szerint más ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos fejleményekkel fenyeget Vitézy győzelme:

„minimum súlyos kérdéseket vet fel, hogy van egy konkrét új politikai szereplő a városi közgyűlésben, Vitézy Dávid és az LMP, aminek a finanszírozója egy Budapesten nagyon jelentős ingatlanberuházó. Lesz egy saját frakciója, de vajon mire fogja majd használni?”

– utal a Schmidt Mária-féle Budapesti Ingatlanfejlesztőre, amelyben Ungárnak is van részesedése.

Szentkirályi visszalépésével más megvilágításba kerül Vitézy hajléktalanellenes kampánya is – amelyhez maga Ungár Péter, az LMP társelnöke is tevékenyen csatlakozott, mikor saját kezűleg ragasztotta ki a

„közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló”

szlogent a 37-es villamoson.

Budapest, 2024. június 3.
Ungár Péter, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke plakátot ragaszt ki a 37A villamoson A közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló! címû, akcióval egybekötött sajtótájékoztató után 2024. június 3-án.
MTI/Hegedüs Róbert

A többek között a legszegényebbek vegzálása céljából beígért BKK-rendészetet reklámozó szlogen bármikor megállná a helyét a Fidesz kommunikációjában is – sőt mi több, Szentkirályi Alexandra is pengetett hasonló húrokat kampánya során. Ami nem túl meglepő a kormánypártok – akár saját, akár „csak” támogatásukról biztosított – jelölttől, pláne a Tarlós-éra szociálpolitikai „vívmányainak” ismeretében. (A kampány ellen számos lakhatási szervezet ki is fejezte tiltakozását.)

A fideszes főpolgármester két ciklusa idején ugyanis a fővárosi hajléktalan-ellátórendszert módszeresen lezüllesztették, míg a hajléktalan embereket a kormány hathatós segítségével, törvényi támogatással igyekeztek elűzni a közterületekről, legalábbis onnan, ahol látszottak. Mindezt heveny hajléktalangyalázással, a legszegényebbek elleni uszítással támogatták meg.

Ez a politika – a morális problémákon túl – azt üzeni: a hajléktalanság nem lakhatási, hanem rendészeti, köztisztasági probléma. Ezzel megintcsak helyére kerül Vitézy kampánya.

Mindjárt érthető, hogy az immár fideszes jelölt a kortárs (szélső)jobboldal hagyományainak megfelelően miért tartja fontosabbnak az állatvédelmet és a – valóban cuki – kiscicás kampányt a hajléktalan emberek továbbra is kilátástalan helyzetének megoldásánál.

Vitézy Dávid macskahordozókkal az Illatos úti ebtelepen. Fotó: Vitézy Dávid / Facebook

Vagy legalább olyan javaslatok hangoztatásánál, amelyek nem járnak együtt szerencsétlenebb sorstársaink folytatólagos megalázásával, hovatovább az ellenük való uszítással. Ahogy korábbi programelemzésünkben is felmerült, kérdés, hogy a város szegényebb rétegei mire számíthatnak Vitézy esetleges győzelme esetén. Bár eddig sem volt bíztató a helyzet ebből a szempontból, a Fidesszel való együttműködés csak tovább csökkenti ennek esélyét.

A Fidesz, amelyre eddig – legalábbis az elmúlt másfél évtizedben semmiképp – nem volt jellemző, hogy de facto választási szövetségbe tömörüljön egy eddig lehet hogy hellyel-közzel, de azért ellenzékinek tekinthető politikai formációval, valamint a szebb napokat látott LMP és újdonsült jelöltje megmutatták, hogy valóban lehet más a politika.

Bár ha onnan nézzük, a korszellemmel – és bizonyára a választói preferenciák gondos analízisével – valóban összhangban lehet, hogy a nagyobbik kormánypárt szerezzen magának egy zöld KDNP-t is.

Az LMP ugyanis immáron, ha akarná sem tudná leszakítani magáról a háttérben megbúvó Orbán-szálat. Ami persze lehet, hogy a párt stratégái szerint a kisebbik rossz, hisz így legalább – még ha támogatottságuk után immár erkölcsileg is megtépázva – megmaradhatnak. Vitézy győzelme esetén épp az a helyzet állna elő, amivel a jelenlegi vezetést támadja a Fidesz: egy szatellitpárt jelöltje kerülne igen fontos hatalmi pozícióba.

Egy jobb világért dolgozunk. Társakat keresünk, számíthatunk rád?

Júliusban 100 új rendszeres támogatót keresünk, legyél te az egyikük!