Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyerhet Fico ellenzéke a szlovákiai EP-választáson

szlovákia Szlovákia választópolgárai szombaton szavaztak az ország európai parlamenti képviselőiről. Az utolsó szavazóhelyiség vasárnap hajnali 1 órakor zárt be, így a kampánycsend is megszűnt, lehetővé téve a különböző becsléseket. A Denník/Napunk szlovákiai hírportál nem hivatalos eredményeket tett közzé, eszerint a Fico ellenzékét adó liberális Progresszív Szlovákia (PS) nyerheti a választást, a szavazatok közel 28 százalékával, három ponttal a kormányzó Smer előtt. A PS-nek így összesen hat képviselője lenne az Európai Parlamentben, míg a Smernek öt. A parlamenten kívüli, szélsőjobboldali Republika párt harmadikként futhat be, a szavazatok 12,5 százalékával, míg a szintén ellenzéki Hlas és a kereszténydemokraták 7,2-7,2 százalékos szavazataránnyal fej-fej mellett bejutók.

A Magyar Szövetség a prognózis szerint 3,9 százalékkal kiesésre áll.

A szlovákiai EP-kampányt (csakúgy, mint a társadalmat) jelentősen megrázta a Robert Fico ellen elkövetett merényletkísérlet. A május közepén történt támadásban a szlovákiai kormányfőt több lövés érte, amikor egy Juraj Cintula nevű, meglehetősen homályos hátterű támadó közvetlen közelről tüzet nyitott rá.

A támadás után politikai elemzők és újságírók arról beszéltek a Mércének, hogy a politikai közbeszéd Szlovákiában sokéves mélyponton van, a társadalom pedig minden eddiginél töredezettebb. Finta Márk újságíró úgy nyilatkozott lapunknak, hogy

„az eddigi kormányok inkább kihasználták ezt a széttartó állapotot. A politikusok többsége úgy volt vele, hogy a konfrontatív, polarizáló hangvétel eredményesebbnek bizonyult, mint valamiféle egységesítő kommunikáció.”

Robert Ficot azóta is kórházban ápolják, az értesülések szerint június végén-július elején térhet vissza a munkába. A kormányfő ennek ellenére videófelvételről jelentkezett a választás előtt, ahol arról beszélt, hogy a megtámadásáért az ellenzék, a civilek és a szlovákiai ellenzéki média a felelős. Valamint azt mondta, hogy „a szlovák ellenzék aktivistája” próbálta megölni őt, kizárva azt a lehetőséget, hogy magányos elkövetőről lenne szó. Fico semmilyen bizonyítékot nem prezentált állításai alátámasztására.

A merénylet óta felvett négy nagyobb szlovákiai közvélemény-kutatás közül három, bár szorosan, de a Smert jelezte győztesnek, és csak egy a PS-t, bár mind a négy felmérés a 3 százalékos hibahatáron belüli különbségeket mért.

A szlovákiai EP-választások különösebb incidens nélkül, összességében nyugalomban zajlottak a rendőrség közlése szerint.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán