Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényleg megvadultak ezekben az években – szlovákiai újságírók a Fico-merénylet légköréről

Robert Fico szlovákiai miniszterelnök továbbra is súlyos állapotban fekszik a kórházban, miután két héttel ezelőtt egy Juraj Cintula nevű, tisztázatlan hátterű merénylő több lövést adott le rá közvetlen közelről. Kelet-Közép-Európában évtizedek óta nem fordult elő hasonló, az utóbbi évek egyre erőszakosabb légkörét tekintve viszont félő, hogy az esemény egy trendbe illeszkedik. Szlovákiai értelmiségiekkel beszélgettünk a közállapotok romlásának okairól, a kormánypártok és az ellenzék felelősségéről.

A politikai közbeszéd Szlovákiában sokéves mélyponton van. Az ország közélete közel egy éve folyamatos kampány-üzemmódban pörög, az őszi parlamenti választások, az azt követő elnökválasztás, valamint a mostani Európai Uniós választások jelentős indulatokat korbácsolnak fel úgy, hogy idő sincs rá, hogy ezek leülepedjenek. Az országot ráadásul évek óta sorozatosan érik a különféle politikai gyilkosságok és gyűlölet-bűncselekmények. Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová 2018-as meggyilkolásától a pozsonyi LMBT-közösség két tagjának 2022 őszi kivégzésén át a mostani merényletig terjedő időszak során kevés szereplő jutott arra a felismerésre a szlovákiai közéletben, hogy az események ilyen mederben nem folyhatnak tovább. Az egyes tragikus bűnesetekkel kapcsolatban a politikai frakciók egymást vádolják minden esetben, és hiányzik valamiféle közös minimum a politikai erőszak felszámolásának érdekében.

A szlovákiai társadalom megosztottságáról, és a társadalmi feszültségekről Finta Márk szlovákiai magyar újságíró, a Napunk munkatársa a Mércének meglehetősen borúlátóan fogalmazott:

„Szlovákia pici ország, annyi réteggel és színnel és mindenféle ellentéttel, hogy bizony benne van a pakliban, hogy akkor is polarizált lesz, és akkor is nagy különbségek lesznek benne, hogy ha egy kifejezetten integráló kormány ennek a felszámolására megtenne bizonyos lépéseket. Gondoljunk csak arra, hogy a pozsonyi régió az Európai Unió egyik legfejlettebb régiója, míg Közép vagy Észak-kelet Szlovákiában harmadik világbeli körülmények között élnek a romák különböző telepeken.”

Finta Márk

Finta szerint azonban integráló szándékú politikai erő még nem jelentkezett, sőt, ennek mintha az ellenkezője történne rendre Szlovákiában:

„Az eddigi kormányok közül nagyon kevés volt olyan, ami ilyen lépéseket tett volna, sőt, inkább kihasználták ezt a széttartó állapotot. A politikusok többsége úgy volt vele, hogy a konfrontatív, polarizáló hangvétel eredményesebbnek bizonyult, mint valamiféle egységesítő kommunikáció. Pedig Szlovákia sokszor rácáfolt erre, sok olyan pillanat volt az ország 31 éves történetében, amikor volt egy-egy nagyobb közösségi összefogás, de mindig voltak olyan csoportok, kisebbek-nagyobbak, amelyek kimaradtak ezekből az összefogásokból, és a feszültség fokozatosan növekedett.”

A helyzet most sem az egységesség irányába mutat. Bár a leköszönő köztársasági elnök, Zuzana Čaputová (a liberális Progresszív Szlovákia politikusa) és az új, Peter Pellegrini (Fico szövetségese és egykori smeres miniszterelnök, jelenleg Hlas) közös sajtótájékoztatón intették nyugalomra a társadalmat, a politikai élet szereplői közül már nem mindenki érdekelt az eszkaláció elkerülésében. Mint ismeretes, a merénylet után Andrej Danko, a koalíciós szélsőjobboldali SnS párt politikusa a független sajtót tette nyíltan felelőssé a történtekért, de több kormánypárti képviselő is az ellenzéket tüntette fel bűnbakként. Az SnS vezetője odáig merészkedett, hogy nyíltan „politikai háború” kirobbantásával fenyegetőzött.

A jelenlegi kormánypárti koalíció (a névleg baloldali, valójában populista-nacionalista Smer, az ebből kivált, technokratább hangvételű Hlas és a szélsőjobboldali SnS) Robert Fico vezetésével Orbán Viktoréhoz hasonló módon viszonyul a médiához. Minél több médiafelület átvételével igyekeznek erősíteni a kormánypárti hangokat, míg az ellenzék hasonlóképpen járul hozzá az egyre polarizáltabb nyilvánossághoz. A közmédiát Ficoék éppen a közelmúltban próbálták meg átalakítani, hogy az a kormánynak kevésbé jelentsen kihívást. Ezen törekvés ellen jelentős társadalmi ellenállás is kibontakozott, elsősorban Pozsonyban. A merényletet a jelek szerint a kormánypárti politikusok egy része már az első pillanattól igyekezett kihasználni az ellenzéki, illetve kormánytól független média elleni hadjáratához.

A képet tovább árnyalja az a tény is, hogy maga Pellegrini is kifejezetten dühödt hangvételű kampány után került elnöki székbe, azt a Čaputovát váltva, aki 2023-ban arra utalt, hogy az őt ért halálos fenyegetések és egyéb személyes támadások miatt nem szeretne újból indulni a választáson.

Pozitív fejlemény lehet viszont a szlovákiai parlament keddi közös határozata is, amelyben az összes képviselő közösen utasította el az erőszakot. De még ezt a kiállást is beárnyékolja a tény, hogy egyrészt a határozat szövegét a kormánypártok jegyezték, és nem közösen szövegezték, másrészt az, hogy az „erőszakra uszító” újságírók nyilvános listázása a kormánypárti politikusok által még ezen a héten is folytatódott.

Dominik Želinský, a Szlovák Tudományos Akadémia szociológus kutatója, a szlovákiai Kapitál magazin szerkesztője a Mércének arról beszélt, hogy valóban lehet felelőssége az ellenzéki közéletnek is az erőszakos kommunikáció megerősödésében az utóbbi időkben:

„A média és egyes kommentátorok, és talán az ellenzéki nyilvánosság is az elmúlt években meglehetősen dehumanizáló módon építette fel a koalíciós szavazókról alkotott képet, mozgósítva az összes klisés narratívát róluk, őket a modernizáció ellenfeleinek beállítva.

Ez szerintem bizonyos fokig szította a társadalmi konfliktust, amelyben jelenleg élünk. Az elmúlt évek a COVID-dal, a háborúval, az inflációs válsággal, a társadalom és a politika miatti frusztrációval, jobboldali kormányzás alatt zajlottak, miközben egyre erősödött a Smer. Azt hiszem, ez megteremtette az igényt a társadalomról szóló apokaliptikus narratívák iránt, a Smer-szavazókat vádolva azzal, hogy elmaradottságukkal, civilizálatlanságukkal tönkreteszik az országot. És ez az igény megteremti aztán a média egyre szélsőségesebb kínálatát is. Ez az egyik dolog, amin szerintem az ellenzéki tábornak talán el kellene gondolkodnia.”

Dr. Dominik Zelinsky

Želinský a Fico-vezette kormányblokkot sem hagyná ki a felelősség kérdéséből:

„Robert Fico egy bűncselekmény áldozata. Senki nem érdemli meg, hogy ilyesmit tegyenek vele, és ez magától értetődő kellene, hogy legyen. Ezzel együtt az, ami most történt, komoly elemzést igényel a Smer elmúlt évekbeli működésének tükrében is. Érdemes megvizsgálni, hogy hogyan kezdett el Fico a szélsőjobboldallal, a szélsőséges nacionalizmussal kacérkodni, és hogyan normalizálta lépésről-lépésre a gyűlöletbeszédet. A saját blogján ellenzéki újságírókat disznócsordának nevezett, ‘akiknek már fő a víz’, a pártja kinyomtatott egy listát olyan politikusokról, akik megszavazták az USA-val kötött védelmi megállapodást, és hatalmas plakátokon terjesztették azzal a felirattal, hogy ‘Szlovákia árulói’. A belügyminiszter közös videót készített nemrég egy Angliában raboskodó, nyíltan antiszemita, korábbi neonáci figurával.

Tényleg megvadultak ezekben az években.”

Egy jobb világért dolgozunk. Társakat keresünk, számíthatunk rád?

Júliusban 100 új rendszeres támogatót keresünk, legyél te az egyikük!

 

Címlapkép: MTI/Komka Péter