Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fico állapota súlyos, de stabil

Frissítés (05.16. csütörtök, 10:20)

A besztercebányai kórház igazgatója, Miriam Lapuniková, és Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes reggel 9 óra előtt közösen tartottak sajtótájékoztatót, számolt be róla a Denník N. Elmondták, Ficót 5 órán keresztül műtötték, és az éjszaka sikerült stabilizálni az állapotát, ami jelenleg súlyos, de stabil. A miniszterelnöknek további, sürgős műtéteken kell átesnie.

A kormány 11 órától biztonsági ülést tart, amire azért is van szükség, mert Fico egy ideig biztosan nem tudja ellátni kormányfői feladatait.

Ficónak négy miniszterelnök-helyettese van, és egyelőre nem világos, valójában ki veszi át a stafétát.

A törvény szerint arról, hogy távollétében ki intézkedhet, magának a miniszterelnöknek kellene határoznia.

Időközben a rendőrség is megerősítette a sajtó értesüléseit: a merénylettel Juraj C.-t gyanúsítják. Előre kitervelt, védett személy elleni, bosszúból elkövetett emberölés kísérlete miatt 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetés várhat rá.

Frissítés (05.16. csütörtök, 08:05)

A Markíza nevű tévécsatorna a miniszterelnökhöz közeli forrásokra hivatkozva azt állítja, Fico továbbra is életveszélyes állapotban van.

Tegnap esti hírek szerint a szlovák miniszterelnök műtétje sikeres volt, ekkor Tomáš Taraba miniszterelnök-helyettes a BBC-nek még úgy nyilatkozott, Fico túl lehet az életveszélyen. Az egyik golyó Fico gyomrába hatolt, és ízületet is talált a merénylő, közölte a kormánytag.

Jó hírekről számolt be ma reggel egy másik kormánytag is, Filip Kuffa államtitkár azt írta, hogy a legfrissebb információk szerint a miniszterelnök állapota stabil.

A Denník N percről percréje azt emeli ki, a miniszterelnök állapotáról ellentmondásosak az információk. A helyzetet az Új Szó is így értékeli.

Ficót tegnap több órán keresztül műtötték, de késő este már tudatánál volt.

Frissítés (05. 15. szerda, 21:55)

Továbbra is az „életéért küzd” Robert Fico szlovák miniszterelnök, akit szerda délben lelőttek. Robert Kaliňák védelmi miniszter szerint Fico állapota „komplikált”, az egészségügyi miniszter, Zuzana Dolinková pedig este fél kilenckor is úgy fogalmazott még,

a kormányfő az életéért küzd.

Eközben hírek terjednek az állítólagos merénylőről is. A Napunk információi szerint Juraj Cintula, 71 éves, lévai lakos korábban szorosabb viszonyt ápolt egy Szlovákiában korábban működő, de már megszűnt, orosz félkatonai szervezettel, a Slovenskí brancival, erről Cintula Facebook-fotói is tanúskodnak.

Időközben Magyar Péter, a TISZA Párt nevében mielőbbi, gyors felépülést kívánt Robert Ficónak Facebook-oldalán keresztül. Magyar hozzátette,

„A TISZA Párt azért fog dolgozni, hogy betemesse a magyar és magyar közötti mesterséges megosztottságot és mindent meg fogunk tenni a politikai elit által az emberek között keltett feszültség csökkentéséért, hogy ilyen szörnyűség hazánkban ne történhessen meg.”

A merénylet hírére a kora délutáni órákban Orbán Viktor is reagált, erről a cikk lentebbi részében írtunk.

Korábban írtuk:

Szerdán délben, a szlovákiai Nyitrabányán (Handlova) négy lövést adtak le Robert Fico szlovák miniszterelnökre, miközben ő éppen a kihelyezett kormányülése után beszélgetett a választókkal. A támadó egy eddig ismeretlen fegyverből tüzelt Ficóra, aki azonnal összeesett, a szemtanúk szerint a biztonsági őrök emelték fel, rakták egy autóba, majd helikopterrel egy közeli, besztercebányai kórházba szállították.

A Denník N információi szerint Robert Fico „jelenleg életveszélyben van.” A pozsonyi lap egyik újságírója éppen a közelben volt, bár magát a merényletet nem látta, ő is megerősítette, hogy Fico közelében négy lövést lehetett hallani.

Az elkövetőt, egy 71 éves férfit a rendőrség helyben letartóztatta.

A merényletet szinte azonnal káosz, és felfokozott hangulat követte Pozsonyban. Helyszíni információk szerint Richard Glück, a kormánypárti SMER képviselője az éppen ülésező parlament ellenzéki képviselőit vádolta meg azzal, ők felelősek a történtekért.  Jozef Prochko ellenzéki képviselő erre önmérsékletet kért Glückről felhívva a figyelmét arra, hogy ő is köztisztviselő. Az összeszólalkozást végül Ľuboš Blaha, a parlament alelnöke szakította meg, amikor az ülést berekesztette.

Ezzel párhuzamosan egy képviselői eseti bizottság is összeült a fővárosban, hogy a merénylet utáni teendők menetrendjét meghatározza.

 Mindezt annak ellenére tette, hogy a merényletet már igen korán mindegyik párt határozottan és egyértelműen elítélte. Ugyanígy tett a leköszönő elnök, Zuzana Čaputová is, aki kifejezte, „sokkolták” a Ficot ért brutális események, és sok erőt, és felépülést kívánt neki.

A helyzet súlyosságát azonban jelzi, hogy már a parlamentben is azon gondolkoznak, kinek kell Fico helyébe lépni. Az szlovák alkotmány szerint ez az egyik miniszterelnök-helyettes feladata, de még nem dőlt el, hogy végül a legvalószínűbb jelölt, Robert Kaliňák védelmi miniszter (SMER), vagy valamelyik másik helyettes veheti át a helyét. Közöttük van még Denisa Saková gazdasági miniszter (Hlas Párt), Peter Kmec gazdaságfejlesztési megbízott miniszterelnök-helyettes, valamint Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter is.

Más ellenzékiek is reagáltak, a mára a kormány által nyomás alá helyezett közmédia támogatására, Pozsonyba összehívott tüntetést az ellenzéki szervezők az események hatására lemondták. Az egyik szervező, Branislav Gröhling ellenzéki honatya arra kérte az összes politikust, egyelőre ne a vádaskodással és a felelősök keresésével legyenek elfoglalva.

Ezt a tanácsot egy ember már biztosan nem fogadta meg. Andrej Danko, a keményen jobboldali SnS koalíciós kormányzó párt elnöke, és a szlovák parlament elnöke például kicsivel a merényletet követően már leszögezte, Fico állapotáért „a Denník N lap újságíróit és vádjaikat” teszi felelőssé.

A Denník N, ami egy teljesen független, és adományokból eltartott szlovák lap megválasztása óta kendőzetlenül és kritikusan követte Robert Fico és kormánya terveit a szlovákiai sajtó magyarországihoz hasonló megzabolázására.

A Napunk, a Denník N magyar nyelvű kiadása élőben is követi a fejleményeket, itt lehet elolvasni ezeket.

Fico lelövésére szerdán, délután 4 órakor Orbán Viktor is reagált. Twitterén, angol nyelven azt írta, „Mélységesen megrendített a barátom, Robert Fico ellen elkövetett aljas támadás. Imádkozunk egészségéért és felépüléséért. Isten áldja őt, és országát!”

Egy jobb világért dolgozunk. Társakat keresünk, számíthatunk rád?

Júliusban 100 új rendszeres támogatót keresünk, legyél te az egyikük!

 

Kiemelt kép: Robert Fico, Szlovákia volt miniszterelnöke. (Forrás: Flickr)